Primaria sectorului 2 a scurtat traseul telegondolei, instalatia pe cablu urmand sa se construiasca in prima faza doar pe raza acestei unitati administrative, intre capatul Soselei Pantelimon si Lacul Floreasca, potrivit unui proiect discutat, miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe Langa Primaria Capitalei. Initial, traseul telegondolei era intre capatul Soselei Pantelimon si Piata Presei, pe deasuapra salbei de lacuri Colentina.

Foto:

Comisia de urbanism nu a luat inca nici o decizie privind acest proiect, urmind sa se rediscute.

Arhitectii care au prezentat proiectul au declarat ca au obtinut toate avizele necesare, inclusiv cel de la Ministerul Culturii. "Avizul de la Ministerul Culturii este obtinut pana la bd. Aviatorilor. Comisia poate aviza proiectul doar pe teritoriul sectorului 2 unde avem toate avizele", au declarat proiectantii

Potrivit proiectului prezentat, inaltimea telegondolei a fost redusa de la circa 80 de metri la 35-40 metri, inaltimea stalpilor fiind de 60 metri, iar statiile vor fi amplasate ca niste pontoane, pe malul lacului. Telegondola are rolul atat de mijloc de transport cat si de punere in valoare a peisajului aferent lacurilor. Statiile sunt amplasate la Cora, Heliade intre Vii, Plumbuita si Barbu Vacarescu.

"Ca mijloc de transport, telegondola are o capacitate de 180.000 de persoane functionand 12 ore/zi", au declarat proiectantii.

"Proiectul are doua proiecte juridice. Ar trebui declarat de utilitate publica in primul rand ca sa se poata realiza statiile pe spatiul verde, apoi pentru a se putea obtine acordul tuturor proprietarilor peste a coror tere/casa trece", a declarat Stelian Constantinescu, referent Primaria Capitalei. Potrivit acestuia, in dezbaterea publica, parerile privind acest proiect au fost impartite, unii fiind pentru, altii impotriva.

Telegondola trece peste casa presedintelui Traian Basescu

Arhitectii din Comisia Tehnica de urbanism au avut semne de intre referitor la utilitatea acestei instalatii si cum va afecta proiectul spatiile verzi din parcurile si lacurile peste care trece. O alta problema ridicata a fost ca aceasta instalatie, daca se va aproba in integralitate, si pe teritoriul sectorului 1, trece peste resedinta oficiala a presedintelui Romaniei din cartierul Primaverii.

Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism, a declarat ca in priml rand trebuie studiat daca aceasta telegondola este fezabila ca mijloc de transfort in conditiile in care nu este corelata cu reteaua de transport in comun. In plus, trebuie sa existe un studiu de marketing.

Istoric proiect

Proiectul telegondolei a fost prezentat, pentru prima data, in 2011, insa pana in prezent Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei nu l-a avizat pentru a putea fi dezbatut in Consiliul general al Municipiului Bucuresti. Membrii Comisiei au considerat ca proiectul afecteaza spatiile verzi din parcuri, dar si un monument de importanta nationala - Parcul Herastrau.

Atat ONG-urile, cat si arhitectii sunt impotriva realizarii telegondolei din Bucuresti fiind de parere ca acest proiect este "absurd", "inutil", "o tichie de margaritar". Vezi aici si aici punctele lor de vedere.

Traseul telegondolei, potrivit proiectului initial

- lungimea propusa - 10 kilometri;

- pleaca de la capatul Soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora;

- traverseaza salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca;

- ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere;

Cabina telegondolei opreste in cinci statii care vor fi amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care telefericul se intersecteaza: DN1 (Piata Presei), bd. Aviatorilor, Barbu Vacarescu, Lacul Plumbuita, Soseaua Pantelimon (Cora Pantelimon).

Proiectul telegondolei este initiat de Primaria sector 2, iar costurile necesare implementarii se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.