Lucrarile de reabilitare si consolidare la doua dintre cele mai importante cladiri din Bucuresti, Teatrul National si Opera Nationala Romana, se vor finaliza in 2014, potrivit oficialilor din Ministerul Culturii. Lucrarile la Teatrul National au inceput in primavara anului 2011 si ar urma sa fie gata la sfarsitul anului viitor, investitia ridicandu-se la circa 60 de milioane de euro. Teatrul va primi o noua fata, iar salile de spectacol vor fi modernizate. La Opera Romana, lucrarile au inceput in aceasta vara si ar urma sa fie gata in vara anului viitor. Cladirea va fi consolidata, iar sala de spectacol modernizata. Valoarea lucrarilor se ridica la circa 10 milioane de euro. Tot anul viitor ar urma sa inceapa si lucrarile de restaurare a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti.

Teatrul National

"Lucrarile la Teatrul National din Bucuresti sunt finalizate in proportie de peste 70%. Practic este gata aproape tot teatrul. Se lucreaza acum doar la sala mare si bineinteles sala in aer liber de pe acoperis si amenajarea exterioara. Avem prinsi in bugetul pe anul viitor toti banii pentru finalizarea lucrarii, 94 milioane lei cu tot cu TVA", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Trimbaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, directia care gestioneaza proiectele de restaurare a monumentelor istorice.

Lucrarile de restaurare a Teatrului National au inceput in aprilie 2011 si vizeaza consolidarea si modernizarea cladirii, fatada edificiului revenind la forma initiala (inainte de lucrarile de remodelare din anii 80). Valoarea proiectului se ridica la 48 milioane de euro plus TVA. Constructorul desemnat in urma licitatiei este Aedificia Carpati in asociere cu Romtest Electronic.

Cladirea Teatrului National "I.L. Caragiale" a fost construita dupa planurile arhitectilor Horia Marcu, Romeo Belea si Nicolae Cucu, intre 1964 si1973, si a fost inaugurata in decembrie 1973. Cladirea a fost complet remodelata la exterior si partial la interior la inceputul anilor ¬80, din versiunea originala pastrandu-se doar foaierele.

Tur virtual sali dupa finalizarea lucrarilor de modernizare.

Opera Romana

Tot in 2014, se vor finaliza si lucrarile de restaurare a cladirii Operei Nationale Romane. "Am reusit sa incepem Opera Nationala anul acesta, care are termen de finalizare jumatatea anului viitor. Facem consolidare, reabilitare completa, sala operei se va restaura complet fiindca are probleme de acustica, vom schimba si scaunele. Fatada va reveni la culoarea initiala, un alb-bej. Proiectul este complex, are o valoare de 8,7 milioane euro fara TVA. Lucrarile au demarat pe 12.08.2013 si se vor finaliza in vara anului 2014. Respectarea calendarului depinde de stagiunea Operei fiindca atat timp cat sunt spectacole nu vom putea intra in sala mare si s-ar putea sa intarziem o luna-doua, cat joaca opera", a mai explicat Bogdan Trimbaciu.

Cladirea Operei Nationale Romane a fost realizata intre anii 1950-1952, fiind data in folosinta un an mai tarziu. Edificiul a fost realizat dupa planurile arhitectului Octav Doicescu.

Muzeul Taranului Roman intra in restaurare in 2014

In 2014, ar putea incepe si lucrarile de restaurare la Muzeul Taranului Roman, dar si la Palatul Culturii din Iasi, faza a II-a.

"Aproape am finalizat licitatia la Muzeul Taranului Roman, licitatie care a durat foarte multa vreme din cauza contestatiilor. In acest moment asteptam o decizie a Curtii de Apel Bucuresti si, daca decizia ne este favorabila, vom semna contractul. Valoarea estimata a contractului este de 8 milioane de euro fara TVA. Durata estimata a lucrarilor este 31 de luni, dar si pretul si timpul de executie vor fi mai mici in functie de oferta castigatoare. Investitia va incepe probabil anul viitor. In acest moment nu avem bani prinsi in buget, dar speram sa obtinem la rectificare", a declarat Trimbaciu.

In licitatie se afla si Palatul Culturii din Iasi.

"Licitatia va dura ca orice licitatie. Probabil la inceputul anului viitor o vom finaliza si avem bani in buget ca sa semnam contractul si sa incepem lucrarile. Valoarea totala a proiectului este de circa 15 milioane de euro. Lucrarile probabil vor incepe la sfarsitul anului viitor", a mai spus Trimbaciu.

Aceste cladiri sunt restaurate cu bani proveniti dintr-un imprumut de 350 milioane de euro fara TVA luat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in 2006-2007 si cofinantat de Guvernul Romaniei. In acest proiect au fost incluse 20 de cladiri monument istoric. Dintre acestea 13 au fost finalizate, doua sunt in lucru (Teatrul National si Opera Romana), iar la restul lucrarile urmeaza sa inceapa in anii urmatori.

  • Lucrari finalizate din imprumutul de 350 milioane de euro

Muzeul National de Arta al Romaniei - Muzeul Colectiilor de Arta

Lucrarile de restaurare au fost finalizate in mai 2010 si au costat 6,5 milioane de euro fara TVA.

Fostul "Palat Romanit" este unul din principalele edificii bucurestene construite la jumatatea sec XIX.

Teatrul National "Vasile Alecsandri" - Iasi

Lucrarile de restaurare au fost finalizate in aprilie 2012 si au costat circa 9,2 milioane de euro fara TVA.

Teatrul a fost construit intre 1894 si 1896, la inaugurare jucandu-se spectacole dupa piese de Alecsandri, Negruzzi si Millo.

Biblioteca Nationala a Romaniei

Lucrarile la Biblioteca Nationala a Romaniei au inceput in aprilie 2009 si au fost finalizate in noiembrie 2011. Valoarea investitiei s-a ridicat la circa 105 milioane de euro plus TVA. Cladirea statea in paragina de peste 20 de ani. Proiectantul lucrarii a fost Carpati Proiect, iar constructor Aedificia Carpati.

Acum cladirea are 14 sali de lectura, 6 sali de conferinte, sali de expozitii, multimedia, auditii, proiectii, librarii, muzeul cartii si cafenele. In plus, adaposteste si sediul Ministerului Culturii.

Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi " Muzeul Memorial "Al.I. Cuza" de la Ruginoasa

Lucrarile de restaurare au fost finalizate in octombrie 2010 si au costat circa 2,7 milioane de euro.

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit in stil neogotic in anul 1804 si a apartinut initial familiei Sturdza. Actualmente este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.

Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi "Palatul Culturii"

Prima etapa a lucrarilor de restaurare a edificiului a fost finalizata in octombrie 2011 si a costat circa 15 milioane de euro. A doua etapa este acum in licitatie si ar urma sa coste inca pe atat.

Palatul Culturii, simbol al orasului Iasi, a fost construit in stil neogotic, intre anii 1906-1925, dupa planurile arhitectului ID Berindei. Edificiul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. Au fost folosite, partial, si temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refacut de Mihail Sturza (1841-1843) si demantelat in 1904. De la aceasta constructie a mostenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzatoare zilelor anului.

Muzeul National de Arta al Romaniei - Palatul regal

Lucrarile de restaurare si consolidare ale cladirii au fost finalizate in februarie 2012 si au costat circa 16 milioane de euro plus TVA.

Edificiul este componenta a fostului Palat Regal, cladit initial dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, intre anii 1882-1885 si refacut, dupa distrugerea din 1927, intre anii 1935-1937, dupa planurile arh. Nicolae Nenciulescu.

Muzeul National de Stiinte Naturale "Grigore Antipa"

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in septembrie 2010 si au costat circa 600.000 de euro plus TVA. Separat de acest proiect, amenajarea si dotarea muzeului a costat inca 14 milioane de euro.

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Calarasi

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in iulie 2011 si au costat circa 2,3 milioane de euro plus TVA.

Muzeul National "Brukenthal" Sibiu "Casa Albastra"

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in mai 2009 si au costat 850 mii de euro plus TVA.

"Casa Albastra", cunoscuta si sub numele de "Casa Moringer" din Sibiu dateaza din secolul al XV-lea si este fosta proprietate a baronului von Moringer, actuala denumire fiindu-i atribuita in anul 1819. In prezent, imobilul se afla in componenta Muzeului National Brukenthal.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj - Sala Studio

Lucrarile de modernizare a cladirii s-au finalizat in noiembrie 2008 si au costat 1,6 milioane de euro plus TVA.

Infiintat in anul 1792, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cea mai veche companie teatrala de limba maghiara. Astazi teatru de repertoriu, este subordonat Ministerului Culturii. Majoritatea spectacolelor jucate in limba maghiara sunt traduse simultan in limba romana.

Directia Judeteana de Cultura Botosani

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in martie 2009 si au costat circa 140 mii de euro plus TVA. Cladirea este monument istoric si a fost construita in anul 1890.

Directia Judeteana de Cultura Salaj

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in decembrie 2009 si au costat circa 650 mii euro plus TVA.

Muzeul National "George Enescu" - Sectia "Dumitru si Alice Rosetti-Tescanu George Enescu", Meraria

Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii s-au finalizat in decembrie 2009 si au costat 50 mii de euro plus TVA.

Centrul de Cultura "Rosetti Tescanu - George Enescu" se afla in satul cu acelasi nume, pe drumul national Bacau-Moinesti, la 35 km de Bacau si la 30 km distanta de Onesti. Centrul de cultura functioneaza in fostul conac al unei mari familii boieresti, Rosetti Tescanu. Construit la 1769, conacul a ajuns la inceputul secolului trecut resedinta familiei lui George Enescu.

Nota

Imaginile publicate in acest articol apartin Ministerului Culturii - www.cultura.ro

Informatiile despre istoria cladirilor sunt publicate pe site-ul institutiei