O retea de drumuri interjudetene, in lungime de 400 de kilometri, se va realiza pana in anul 2020, cu fonduri europene, ca urmare a colaborarii dintre consiliile judetene Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Cluj, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Cornel Popa, presedintele Consiliului Judetean Bihor, citat de Agerpres.

"Este pentru prima data cand autoritatile administrativ-teritoriale judetene se pun la masa pentru a crea o structura de fluidizare rutiera, in comun, ce va fi sustinuta financiar in viitoarea constructie a Programului Operational Regional", a declarat, intr-o conferinta de presa, Cornel Popa

Reteaua interjudeteana va indeplini cateva obiective importante, pe langa conexiunea cu Reteaua Trans-Europeana de Transport (TEN-T) solicitata de UE, va face legaturi transfrontaliere, va aduce dezvoltare economica si va pune in valoare zonele turistice importante ale judetelor.

"Eu cred ca ratiunea a reusit sa ne convinga pe toti si interesul comun pe care-l avem in a dezvolta reteaua de drumuri judetene. Noi dorim sa sustinem zona Codrului, sa facem o legatura buna intre judete, chiar cu Maramuresul, la Seini, peste Somes, unde exista o varianta ce functioneaza de zeci de ani, cu bacul, dar unde intentionam sa facem un pod. Speram sa putem crea o legatura intre arii turistice de mare valoare, precum Tara Oasului si Tara Codrului", a declarat Adrian Stef, presedintele CJ Satu Mare.

Zamfir Ciceu, presedintele CJ Maramures, a afirmat ca, pentru judetul pe care il reprezinta, este un proiect vital, pentru ca din cei 800 de kilometri de drumuri pe care le are acesta, nu s-a reabilitat niciun kilometru.

"Acest proiect ar aduce deschiderea pe care o merita Maramuresul spre obiectivele sale turistice, bisericile de lemn, monumente UNESCO, cat ar veni si in rezolvarea nevoilor economice ale zonei", a spus Zamfir Ciceu.

Valoarea totala a proiectului se estimeaza la 225 de milioane de euro, din care Bihorului, cu 116,7 kilometri i-ar reveni o contributie de 59,2 milioane de euro, Cluj 33 km - 10 milioane de euro, Salaj 60 km - 29,6 milioane de euro, Satu Mare 68 km - 55,4 milioane de euro si Maramures 119 km - 70,9 milioane de euro.

Finantarea va fi asigurata din fonduri europene (85%), din bugetul national (13%) si bugetul judetean (2%). Studiile de fezabilitate si proiectele tehnice se vor depune intre 15 iunie 2014 si 15 aprilie 2015, finalizarea proiectului fiind stabilita pana la finele 2020. Toate termenele stabilite de ADR N-V vor putea fi insa devansate, dupa cuma firma Cornel Popa, pentru a scurta cat mai mult realizarea retelei de drumuri interjudetene.