Consiliul Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud a aprobat miercuri alocarea unui sprijin financiar in valoare de 600.000 de lei catre cultele religioase din judet, 82% din aceasta suma urmand sa mearga catre protopopiatele, bisericile si manastirile ortodoxe, potrivit Agerpres. Suma alocata cultelor este de patru ori mai mare decat cea prevazuta in bugetul CJ pentru finantarile nerambursabile acordate asociatiilor, fundatiilor si ONG-urilor.

Potrivit proiectului adoptat, din suma totala s-au repartizat 495.000 de lei catre cultul ortodox, 35.000 de lei catre penticostali, cate 20.000 de lei catre reformati si greco-catolici, cate 5.000 de lei pentru baptisti si romano-catolici.

De asemenea, au mai fost alocati 20.000 de lei pentru Biserica Evanghelica din Bistrita, care in luna august a acestui an va marca 450 de ani de la prima sfintire.

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, a precizat ca sumele au fost repartizate cultelor in baza datelor centralizate la ultimul recensamant al populatiei, tinandu-se astfel cont de numarul de credinciosi declarat.

Potrivit lui Moldovan, o parte din banii alocati cultului ortodox sunt destinati continuarii lucrarilor la centrul misionar de tineret de la Sangeorz-Bai, proiect initiat de Mitropolia.