Circa 50 de cetateni si si ONG-isti au protestat joi in fata Primariei Capitale, in timpul sedintei de consiliu, impotriva deciziei administratiei locale de a nu permite accesul publicului in sala unde se desfasoara sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Protest in fata Primariei CapitaleiFoto: Hotnews

Persoanele interesate pot vedea ce se intampla la sedintele de consiliu pe un monitor dintr-o sala aflata la mezaninul Primariei si pot intra in direct.

ONG-istii au scandat: "Chuck Norris, unde esti/ Pe Oprescu sa-l opresti", "Afara, afara, sedinta ordinara", "As dezbate si n-am cui, cetateanul nimanui", "Esti primar cam secretos/ Oprescule, vino jos", "Consilieri in noul mandat, in cantina ne-ati bagat", "La cantina in meniu, vrem sedintele pe viu".

"Astazi, 29 noiembrie, are loc a patra sedinta ordinara a Consiliului General la care cetatenii nu au acces. Prima sedinta din acest mandat al CGMB a insemnat interzicerea accesului cetatenilor in sala de consiliu la sedintele care, prin lege, sunt publice. Astazi, cetatenii care doresc sa-si spuna parerea despre subiectele dezbatute in aceste sedite sunt trimisi intr-o sala, fosta cantina, de la un alt etaj al primariei" se arata intr-un comunicat al protestatarilor.

Protestul este organizat de asociatiile CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publica si ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

"Pentru o mai buna desfasurare a sedintelor CGMB, dar si pentru asigurarea transparentei si libertatii de expresie, Primaria Municipiului Bucuresti a amenajat publicului o sala special destinata sedintelor CGMB, cu o capacitate de 100 de locuri, astfel incat cetatenii inscrisi pe lista sa poata urmari in timp real desfasurarea acestora si sa poata lua cuvantul", se arata intr-un punct de vedere al Primariei Generale transmis presei.

Administratia locala arata ca in functie de inscrierea la cuvant, aprobata in prealabil de CGMB, cetatenii pot fi auziti si pot dialoga in timp real cu consilierii generali.

Potrivit Primariei Capitalei, "este vorba despre crearea unor conditii decente, normale, nicidecum de o ingradire a drepturilor cetatenilor".

"Spatiul destinat publicului a fost amenajat ca urmare a faptului ca sala de sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) detine 80 de locuri, dintre care 55 sunt destinate consilierilor, iar celelalte 25, directorilor din PMB initiatori ai proiectelor de pe ordinea de zi si reprezentantilor mass-media", explica Primaria.