Presedintele PC, Daniel Constantin, face presiuni asupra PNL si PSD pentru a-l accepta pe Tudor Ciuhodaru drept candidat eligibil la primaria Iasi. Sursele Hotnews.ro sustin ca reprezentantii PC vor sa forteze partenerii de alianta, prin atacuri publice, pentru a obtine cate mai multe candidaturi la nivel local. In protocolul USL (PSD - ACD) si in cel al ACD (PNL-PC) nu exista nicio prevedere referitoare la impartirea candidaturilor locale cu PC. Liberalii nu vor sa comenteze atacurile PC in timp ce social democratii se spala pe maini, pasand problema catre PNL.

Tudor CiuhodaruFoto: Agerpres

Marul discordiei il constituie candidatura la primaria Iasi, conservatorii promovandu-l pe deputatul PC Tudor Ciuhodaru. PSD si PNL au batut palma ca pesedistul Gheorghe Nichita sa candideze la primarie iar liberalii sa candideze la sefia Consiliul Judetean.

De partea cealalta, propunerea conservatorilor, deputatul Tudor Ciuhodaru, a intrat in Parlament ca membru PSD. Din cauza neintelegerilor cu Gheorghe Nichita a parasit partidul. A purtat tratative cu cei de la UNPR, ca in final sa se inscrie in PC. Ciuhodaru este puternic sustinut de PC si promovat intens pe canalele conduse de presedintele fondator al partidului, Dan Voiculescu.

Liberalii si social democratii nu vor sa auda de o eventuala candidatura a lui Ciuhodaru la Iasi: "Trebuie sa fim tampiti sa cedam Iasi-ul unui doctoras fara experienta. Constantin sa arate sondajul in care Ciuhodaru este numarul 1 in loc sa urle si sa atace public" au declarat surse din interiorul USL.

De altfel, atat in protocolul USL (PSD si ACD), cat si cel semnat de PNL si PC (ACD) nu este inclus PC in alegerile locale.

In protocolul USL, la capitolul proceduri pentru candidaturile comune la alegerile locale, cu exceptia municipiului Bucuresti PSD va nominaliza 20 de candidati pentru functiile de primar de municipiu resedinta de judet, iar ACD 20 de candidati pentru aceste functii.

In protocolul ACD, la capitolul IV privind alegerile locale, la punctul 4.1.2. este specificat ca cele doua partide membre ale Aliantei vor participa la alegerile locale cu candidaturi proprii. Prin exceptie de la punctul respectiv, Consiliul Judetean de Conducere al ACD poate propune Consiliul National de Conducere candidatura pe liste comune intr-o circumscriptie electorala comunala, oraseneasca, municipala, judeteana sau de sector al municipiului Bucuresti iar decizia finala apartine CNC.

Practic, conservatorii trebuie sa se inteleaga cu liberalii in ceea ce priveste candidaturile eligibile la locale. In protocolul ACD, exista garantii doar in ce priveste alegerile parlamentare din 2012, fiind specificat faptul ca PC primeste 12 locuri de deputati si 9 de senatori.

"Voiculescu incearca sa puna presiune pe USL pentru a obtine candidaturi. Ameninta ca, la o adica, se poate rupe daca nu obtine ce doreste. Pentru alegerile locale, Voiculescu nu are garantia, prin protocol, ca obtine ceva. Nici in protocolul cu ACD, nici in protocolul USL", a declarat pentru HotNews.ro un apropiat al conducerii PC.

Liberalii nu au vrut sa comenteze situatia tensionata de la Iasi, in schimb liderul PSD, Victor Ponta a declarat pentru Hotnews.ro ca "nu sunt probleme cu PSD".

"Nu sunt problemele cu PSD, din cate stiu criticile au fost la adresa domnului Fenechiu. Am discutat acum cu domnul Constantin si sunt mici probleme locale care se pot rezolva. In teritoriu e normal sa apara neintelegeri. Sondajele nu vor fi facute publice decat dupa ce sunt stabiliti candidatii" a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.

Ce acuza conservatorii

"USL are datoria de a trata iesenii cu respectul cuvenit si sa le ofere acestora candidatii pe care-i doresc, nu in functie de interesele anumitor factori politici locali care, cred eu, ca au avut interese personale atunci cand au facut acele afirmatii si nu au vizat interesele USL, cu atat mai putin interesele iesenilor', a declarat Daniel Constantin, citat de agentia Agerpres.

Liderul PC declarase in week-end ca presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu "vorbeste numai prostii". si ca "sondajele efectuate la Iasi arata ca oamenii nu mai doresc stilul invechit de a face politica pe care l-a practicat in ultimul timp..."

Un alt conservator, liderul PC Braila, Gheorghe Obreja a declarat, luni, ca partidul sau are sanse mai mari daca s-ar desprinde de USL.

"Suntem legati de maini si de picioare cu acest USL. De ce se insista cu acest USL, ma depaseste. Noi nu suntem bagati in seama nici pe plan national, nici local. Daca in politica nu ai un cuvant de spus, inseamna ca pierzi timpul. Parerea mea este ca, daca PC ar avea curajul sa se desprinda acum si sa isi faca politica lui, ar iesi cu 10% fara discutie. Lumea e suparata in continuare nu numai pe PDL, e suparata si pe PSD si pe PNL. Unde se vor duce aceste voturi?', a declarat Obreja, citat de Agerpres.

Nemultumirile conservatorilor au devenit publice in week-end, cand presedintele PNL, Relu Fenechiu a anuntat ca, potrivit sondajelor de opinie realizate de USL in judetul Iasi, Gheorghe Nichita (PSD) este pe primul loc la primaria Iasi, in timp ce el si deputatul PNL Cristian Adomnitei sunt in frunte in sondajele pentru presedintia Consiliului Judetean.