In urma articolului Meniu de gradinita cu carnati, varza si crenvursti, zeci de cititori MedLive.ro au discutat despre ce este si ce nu este recomandat in alimentatia prescolarilor. Acasa, parintii le ofera, ocazional, alimente cu un continut mai ridicat de grasimi, sau alimente cu e-uri, conservanti samd. Pe de alta parte, ei spun ca, intr-o gradinita, meniul trebuie sa fie numitorul comun pentru toate tipurile de metabolism. Mancare potrivita pentru un stomac "calit", ca si pentru copii mai putin rezistenti sau cu fierea sensibila.

Ce se intampla atunci cand gradinitele au mai multa grija de alimentatia copiilor decat parintii?

Iata cateva dintre opiniile postate de cititorii MedLive.ro:

[Petre] a scris:

Am o intrebare. Ce te faci cand respecti ordinul1563/2008, esti data de exemplu celorlalte gradinite, nu se repeta acelasi meniu pe o perioada de 10 zile, te incadrezi perfect in calorii, echivalente alimentare si…… surpriza: parintii vor crenvursti, salamuri, ciuperci, cartofii prajiti nu la cuptor sau natur cum facem noi, branza topita si aproape cam tot ce nu ai voie sa dai decat ocazional. Gradinita noastra are in meniu: lactate zilnic (branzica de casa, ///, iaurt, smantana, lapte proaspat nu praf, cascaval), carne pui, legume proaspete nu congelate, fructe, peste, oua, ocazional salam /// si crenvursti, gustarea de ora 16 este insotita intotdeauna de un fruct chiar daca au avut si la pranz.

Contributia este de 9 lei pe zi de la 01.02.2010 si li se pare exagerat de mult, dar cand dau pe [meniu fast food] plin de chimicale /// 12 lei li se pare bine. Am avut chiar sugestii sa le oferim macar o data pe saptamana un astfel de meniu, deoarece au inteles dansii din noul ordin ca trebuie sa le copiilor si ce vor ei macar o data pe luna.

Astept parerile dumneavoastra ca eu nu stiu cum sa ii mai conving ca ceea ce cer dansii nu este sanatos pentru copii de 3-6 ani.

[Mesaj editat de MedLive.ro]

[Alexandru oarecare] a scris:

Nu vorbesc despe ce costuri implica alimentatia sanatoasa ca doar legumele sunt mai scumpe decat cabanosul.

Nu vorbesc de faptul ca majoritatea copiilor ajung la gradinita cu obiceiuri de alimentatie sever dezechilibrate din vina cocalarismului parintilor pentru care cola si ciocolata reprezinta bunastare si nu otrava.

Ar trebui sa faca publice studiile comandate de catre producatorii de mezeluri din care reiese ca cremwurstii sunt alimentul preferat de catre 90% din copiii si parintii nu au nici o problema cu asta! Vina in primul rand este a parintilor in general ca sunt needucati si sistemul doar se complace in situatie! Statul e de vina ca nu face educatie si nu subventioneaza producatorii agricoli care sa produca hrana sanatoasa ca sa iasa la un pret pe care il poate permite fiecare om!

Fiecare reclama de caramele, acadele, sucuri si alte baliverne pentru copii ar trebui sa contina un avertisment care sa spuna ca produsele pot induce boli serioase ca diabetul, obezitate morbida etc!

De ce sa bea copilul un suc /// facut din resturi (coaja de morcovi) si zahar daca copilul poate sa manance morcov si mar ras in casa indulcit cu miere.

[Editat de MedLive.ro]

[vio] a scris:

Problema nu e ca nu e varza buna, daca vrei poti sa dai unui bebelus de 3 luni sarmale, dar cum i le dai asa le elimina, adica in primul rand organismul nu are ce sa opreasca pentru dezvoltare din sarmala si in al doilea rand organele interne ale copilului nu sunt pregatite si suficient maturizate sa digere asemenea produse.

Vorbind de gradinita, copiii nu sunt suficient de dezvoltati ca sa poata sa metabolizeze eficient mancaruri de tipul varza cu carnati. Sigur ca le mananca si probabil ca nici nu le fac rau pe moment, dar un meniu de genul asta aplicat pe termen lung isi va arata efectele mai tarziu cand copilul de azi va fi om matur.

Si inca ceva, toate produsele alimentare de acum 30-40 de ani cand eram noi copii erau mult mai naturale decat cele de azi, adica fara atatea E-uri, aditivi

[ela] a scris:

Consider ca avand in vedere subventia de stat pentru masa piticilor si faptul ca si parintii copiilor mai saraci trebuie sa-si poata permite sa plateasca gradinita pentru ei varietatea este mult mai necesara decat analiza la lupa a ingredientelor si a portiilor – oricum unii nu mananca deloc altii mananca si portia colegilor, asa ca portionarea este inutila. Iar din bugetul respectiv nu se poate obtine o mancare mai aleasa fara a se pierde varietatea, eu platesc 6 lei/zi si stiu ca la bucatarie exista multe mancaruri obtinute din ce s-a pus pe iarna pentru a se putea mentine aceste preturi.

[Lily] a scris:

Mancarea la cazan e foarte gustoasa, cata vreme stomacul ce o digera e pregatit sa faca asta. Si una e sa ii dai ocazional, “de pofta”, varza, carnati sau fasole, si alta e sa faca parte din meniul saptamanal de gradi. Cat despre o ciocolata intreaga servita la gustarea de dupa-masa… nici vorba! Nici acasa nu le dau si nu vad cum o asistenta ar putea recomanda acest lucru.

La gradinita copiilor mei am avut parte de un meniu sanatos, diversificat, si multe fructe la desert, pe bani mai putini decat se platesc in alte parti. Si cu tarie o spun: daca in alte gradinite se poate, de ce nu peste tot?

[Gabriela Singureanu] a scris:

Din pacate in sistemul de stat exista dezinteres - de obicei se pune pe seama lipsei de fonduri - iar la privat primeaza doar interesul pentru banii dati de parinti. Asta este experienta mea persoanala cu gradinitele, pana acum.

Momentan nu o sa moara nimeni fiindca mananca un carnat sau o ciocolata, dar e vorba de a ii invata pe copii sa manance corect, pentru ca mai tarziu sa devina adulti sanatosi - sau poate inca nu ne-am saturat de atatea boli, poate cineva are un interes??? Ce s-ar intampla daca de maine nimeni nu ar mai bea /// Cola de exemplu? Daca in familie li se ofera educatia potrivita, e pacat ca tocmai intr-o gradinita sa se strice acest obicei

[vacutagalbena] a scris:

De fapt ce inseamna pentru voi a se manca sanatos? Pentru mine inseamna si varza cu carnat daca sunt de calitate varza si carnatul, iar a trai sanatos inseamna a manca sanatos si a avea un stil de viata sanatos (miscare, activitate sociala si profesionala echilibrata, etc).

[antiprostie] a scris:

Depinde extraordinar de felul in care este gatita o mancare! [...] Este o dementa in curs de amplificare, idiotenia asta cu mancarea sanatoasa. Au trait unii cu lapte si paine, si nu au mai murit!

Citeste tot articolul pe MedLive.ro.