Este practic imposibil sa fii altceva decat tu insuti. Chiar daca ai incerca in fiecare minut sa te reinventezi, sa fii mereu altul, altcineva, nu vei fi decat tu insuti, acel nou altul din tine. In realitate, nimeni nu vrea sa fie altceva decat el insusi, chiar si atunci cand se cauta pe sine in extrema alteritate. Asta explica de ce si cand ne dorim mintea lui Einstein, creativitatea lui Modigliani, privirea emblematica a lui Cate Blanchett sau picioarele lungi ale lui Elle Macpherson am vrea sa avem aceste lucruri, dar sa ramanem, in fapt, tot noi.

Am vrea sa avem ceva mai bun, dar sa fim in continuare noi insine. Diferenta dintre a fi si a avea este aproape imperceptibila fiindca omul se identifica in general cu „obiectele” sinelui sau. Se spune: eu am ochi negri, eu am in inaltime atat, eu am o inima larga, eu am acea preferinta, acea dorinta, speranta sau ambitie, acel scop sau fel de a fi, eu am facut psihologia, am aceste competente profesionale, umane si am anumite aspiratii spirituale.

Dar eu nu sunt acesti ochi negri si nu sunt o trasatura de caracter sau un mestesug dobandit. E adevarat ca se spune „eu sunt psiholog”, dar nimeni nu este de fapt psiholog, aceea e doar profesia pe care o are, ceea ce este un om e practic imposibil de cuprins intr-un singur cuvant si depaseste toata suita atributelor pe care el le are. Atunci cand cautam sa avem ceva mai bun este pentru ca nu stim in totalitate cine suntem.

Vom putea avea creativitatea lui Modigliani sau chiar picioarele lungi ale lui Elle Macpherson atunci cand ne vom avea in intregime pe noi insine, cand vom sti sa fim ceea ce suntem. Fiindca desi nu putem decat sa fim noi insine, nimeni nu stie cine este acest „sine insusi” al sau. Motiv pentru care toti il cautam, mai mult sau mai putin constient, prin simplul fapt ca vrem sa existam in fiecare zi ca ceea ce suntem.

Cautarea de sine nu a inceput cu Socrate, ci cu primul om si n-a incetat nicio clipa de atunci incoace.

Numai ca drumul catre sine trece prin celalalt. Pentru o cautare de sine e necesara o minima dedublare: eu ma caut pe mine, suntem cel putin doi in acest unul, care trebuie scos din ascundere. Eu este un altul, declama revolutionar Rimbaud. Mai precis, eu este acesti multi altul care sunt eu in fiecare clipa; oricine din noi poate spune ca este multe lucruri, dar aproape nimeni nu poate spune cine este el.

Pentru a reusi saltul din fragmentar si eterogen in unitatea armonioasa ce da identitatea cu sine insusi, orice om trebuie sa interactioneze: cu chipurile lui interioare, cu ale altuia. Nu exista „dezvoltare personala” propriu-zis personala. Asa cum rescria problema un Hamlet contemporan (in regia lui Michael Almereyda, „editia” 2000): to be means to inter-be. Avem termenii de inter-relatie, inter-personal etc.

, dar trebuie creat cel de inter-fiintare sau inter-fiinta, fiindca, ne spune tot filmul, „Nimeni nu este singur, cu el insusi, avem nevoie de alti oameni, de alte fiinte, pentru a fi.” Avem nevoie nu doar de parinti, familie si prieteni, ci si de societate, rasarituri de soare, aer, rauri, copaci sau pasari. Nimeni nu poate doar sa fie, e nevoit sa inter-fie cu toti si cu totul. Dezvoltarea personala se petrece inevitabil in spatiul inter-personal.

Nimeni nu se dezvolta intr-o celula strict personala, fiindca sinele e prin esenta lui transpersonal sau interpersonal, el este acei multi-altul, acele fete de diamant sau culori de curcubeu, nu doar puse laolalta, ci si integrate, formand unul armonios. Daca nu am putea nici macar sa stim ca suntem fara altii (suntem nascuti de consensul constiintelor celorlalti, ne invata Hegel), putem afla cine suntem tot prin ceilalti.

Asadar, cine este acest celalalt prin care se face drumul catre mine? Celalalt sunt chiar eu (cautandu-ma), este deopotriva altul (de care am nevoie pentru a fi si a intelege ca sunt) si este acest spatiu de internet, vizitat de multi-altul, de suflete fara inaltime sau picioare lungi, care se identifica nu cu atributele lor fizice sau metafizice, ci cu calatoria pe care o fac spre sine. La acest drum impreuna, va invitam aici.