Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a trimis, marti seara, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care il acuza de “atitudine inchizitoriala la adresa unei alte puteri” si de imixtiune in activitatea puterii judecatoresti. UNJR afirma ca, prin acuzatiile de coruptie lansate marti seara impotriva judecatorilor care i-au dat drept omului de afaceri Costica Costanda sa construiasca in parcul Bordei, seful statului “a adus o grava atingere independentei puterii judecatoresti”.

UNJR sustine ca daca Traian Basescu detine probe ca judecatorul sau judecatorii care au solutionat cauza au savarsit fapte de coruptie atunci trebuie sa sesizeze Ministerul Public in vederea demararii urmaririi penale, precizand ca “aceasta este singura modalitate de a actiona conform legii in calitate de cetatean si, cu atat mai mult, de Presedinte al Romaniei”.

“Daca nu detineti aceste probe si asertiunile Domniei voastre sunt afirmatii bazate pe banuieli sau supozitii, demersul Dumneavoastra a adus o grava atingere independentei puterii judecatoresti, cu atat mai mult cu cât nu ati criticat o solutie, ci ati acuzat, fara fundament, intreaga putere judecatoreasca.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din România considera necesar sa remarce ca astfel de afirmatii publice sunt de neacceptat intr-un stat de drept si de natura a aduce o atingere grava si nepermisa imaginii unui judecator care, in activitatea pe care o desfasoara, reprezinta puterea judecatoreasca”, se mai arata in scrisoarea deschisa a UNJR.

"Un judecator corupt, mai multi judecatori corupti nu au respectat acest act (Planul Urbanistic General, n.r.). Judecatorul s-a transformat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si a spus «Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care ii reprezinta pe acesti doua milioane si jumatate de bucuresteni. Nu dau doi bani pe el! (...) Deci acei batrani care au acceptat schimbul cu Satul Francez au vandut pe urma domnului Costanda, iar domnul Costanda a cumparat pamantul stiind ce restrictii are de constructie, dar l-a cumparat stiind ca poate cumpara judecatorul", a declarat Traian Basescu miercuri seara la B1 TV.