Un ziarist iranian fost condamnat la 10 ani de închisoare după ce a fost acuzat că a "insultat" pe Twitter un imam al secolului al IX-lea, a anunțat luni avocatul său, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mir Mohammad-Hossein Mir-Esmaili a fost arestat în aprilie 2017 în timp ce încerca să fugă din Iran.

Anterior, acesta scrisese că imamul Reza, una dintre cele 12 figuri venerate de islamul șiit majoritar în Iran, era "unul de-ai noștri", sugerând că acesta ar fi dat dreptul tinerilor să se distreze.

Această postare pe Twitter a venit după decizia ayatollahului Ahmad Alamolhoda de a interzice concertele în orașul sfânt Mashhad, unde se află mausoleul imamului Reza.

"Alamolhoda spune că dansul și muzica sunt o insultă la adresa imamului Reza! Nu mințiți, imamul Reza este unul de-ai noștri", a scris Mir-Esmaili, ziarist la cotidianul Jahan-e Sanat.

Mir-Esmaili a fost declarat vinovat duminică pentru insultă la adresa islamului și a unor oficiali guvernamentali, răspândirea de minciuni și publicare de conținut imoral, a spus avocatul său Hossein Ahmadiniyaz, citat de agenția de presă Isna.

"Există multe erori în acest verdict deoarece clientul meu a criticat lideri sub forma satirei dar care, din nefericire, a fost considerată o insultă", a continuat el, adăugând că Mir-Esmaili va ataca decizia în apel.

"Nu l-am insultat în niciun fel pe imamul Reza. Sunt musulman și șiit și voiam dpar să-l critic pe Alamolhoda", a reacționat Mir-Esmaili, după ce publicase primul mesaj pe Twitter.