Presedintele Traian Basescu sustine, miercuri, la ora 17.00 o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, anunta Administratia Prezidentiala. Declaratia sefului statului vine la cateva ore dupa ce decizia CCR privind neconstitutionalitatea OU de modificare a Legii raspunderii ministeriale a fost publicata in Monitorul Oficial. Acest lucru inseamna ca de acum inainte, presedintele poate cere inceperea urmarii penale si suspendarea ministrilor, fara avizul unei comisii speciale.

Dupa ce Tudor Chiuariu a demisionat din functia de ministru al Justitiei, principalul vizat de Palatul Cotroceni ramane ministrul Muncii Paul Pacuraru. Presedintele poate decide si in cazul fostilor ministri care au intrat in atentia procurorilor pentru fapte de coruptie- Decebal Traian Remes, Miron Mitrea, Nagy Zsolt, Adrian Nastase, Victor Babiuc sau Codrut seres, unii dintre acestia fiind deja urmariti penal in anumite dosare.

Presedintele Basescu i-a adresat premierului inca de acum doua saptamani, o scrisoare prin care ii cerea demiterea ministrilor Justitiei si Muncii, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, pe motiv ca cei doi prejudiciaza imaginea Guvernului din moment ce sunt in atentia procurorilor DNA pentru fapte de coruptie, acestia solicitand inceperea urmaririi penale.

Ulterior, seful statului a cerut public remanierea lui Tudor Chiuariu, argumentand ca inceperea urmarii penale impotriva ministrului Justitiei si suspendarea sa din functie ar afecat grav credibilitatea sistemului, echivaland cu "falimetul justitiei" si putand atrage activarea clauzei de salvgardare. In urma acestor presiuni, ministrul Chiuariu si-a depus luni demisia din functia de ministru al Justitiei.

In cazul ministrului Muncii Paul Pacuraru, situatia este mai nuantata intrucat este si membru al Senatului. De altfel, Pacuraru a cerut comisiei juridice senatoriale sa analizeze daca exista temei pentru inceperea urmarii penale impotriva sa. In acest sens, Pacuraru a sugerat senatorilor sa solicite presedintelui Basescu documentele DNA in baza caruia este acuzat de coruptie.