La circa o ora dupa ce primul pretendent la presedintia Rusiei, Dmitri Medvedev il ruga pe Vladimir Putin sa accepte, dupa alegerile din 2 martie 2008, functia de prim ministru, acesta din urma iesea la rampa cu o declaratie-program, scrie Vremea Novostei. Din aceasta declaratie reiese ca Putin are un intreg program economie si o perceptie clara a directiei in care ar urma sa lucreze viitorul cabinet.

Surprizator, dar punctele de vedere ale potentialului Putin-premier difera de cele ale lui Putin-presedinte.

„Nu intentionam sa instituim un capitalism de stat, nu este optiunea noastra, nu este drumul ales de noi”, a expus Putin crezul sau economic la intilnirea cu membrii din conducerea Camerei de comert si industrie. In etapa actuala, a continuat el, crearea de corporatii de stat in anumite sfere de activitate este justificata, pentru ca este vorba de domenii imposibil de relansat fara sprijinul statului.

Dar pe viitor, cind aceste companii vor ajunge pe picioarele lor, statul se va retrage, lasind businessul sa conduca.

Presedintele a subliniat: „Vom urmari atent ca noile corporatii de stat sa nu fie strivite de alt business”. Putin vrea, in egala masura, sa reduca dependenta economiei de contextul economic extern si nu va permite ca planurile guvernamentale sa depinda de veniturile realizate exportul de petrol si gaze naturale.

Analistii sunt sceptici in ceea ce priveste programul lui Putin. „In primele sase luni de la intrarea ei in vigoare, schema Medvedev-presedinte, Putin-premier are darul de a spulbera toare riscurile economice”, crede economistul sef pentru Rusia si CSI al firmei de evaluare Merrill Lynch, Iulia Tepleaeva.

In opinia ei, in doar citiva ani, tabloul va deveni destul de sumbru: „Medvedev va avea miinile legate in domeniul economic, puterea reala se va concentra in miinile echipe putiniene, ceea ce va atrage dupa sine o crestere a birocratiei si coruptiei.

Cresterea economica nu va avea insa de suferit – exemplul Ucrainei demonstraza ca o evolutie economica buna este posibila chiar si in conditiile unei totale instabilitati politice”, a rezumat Tepleaeva. La rindul sau, Gleb Pavlovski, presedintele Fundatiei pentru politica eficienta a spus: "Modelul care va fi realizat dupa 7 mai, data instalarii oficiale in functie a noului sef al statului, are plusuri si minusuri.

Este unica, nu are element de comparatie in trecut. Daca Putin si-ar fi numit succesorul, trecind el insusi pe scaunul de premier, ar fi nimerit la cheremul acestuia. Dar Putin a organizat mai intii alegeri si a devenit liderul celui mai puternic partid politic, instrumentul lui personal care-i permite sa controleze atit Duma de stat, cit si adunarile legislative din majoritatea regiunilor tarii.

Posibilitatea de a-l demite pe Putin din functia de prim ministru nu exista, practic, el fiind aprobat de camera inferioara, iar dizolvarea Dumei inseamna alegeri anticipate si o noua victorie a Rusiei unite".