Inflatia anuala din Romania a atins in luna noiembrie a acestui an nivelul de 6,67%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Indicele preturilor de consum a crescut in luna noiembrie cu 0,93% fata de octombrie, ca urmare a majorarii cu 1,2% a preturilor la marfurile alimentare si servicii si cu 0,6% la marfurile nealimentare. Desi la un nivel usor mai mic decat in octombrie, inflatia anuala din noiembrie se pastreaza aproape de 7%, in conditiile in care prognoza de inflatie a Bancii Nationale pentru acest an este de 5,7%.

In noiembrie, cele mai mari cresteri de preturi la produsele alimentare, comparativ cu luna precedenta s-au inregistrat la oua (6,56%), la laptele de vaca (4,72%) si la uleiul comestibil (4,57%). In ceea ce priveste tarifele la servicii, cele mai ridicate cresteri s-au inregistrat la serviciile de transport aerian (3,41%) si telefonie (3,38%). La marfurile nealimentare, cele mai pronuntate cresteri au fost la energia termica (2,61%) si medicamente (1,63%).

In luna octombrie a acestui an, inflatia anuala a fost de 6,84%, dupa ce in septembrie, nivelul acesteia trecuse de pragul de 6%. La inceputul lunii noiembrie a acestui an, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la nivelul de 3,9% estimat in luna august, la 5,7%.