Un fost agent FBI, care-si parasise slujba din cadrul Biroului Federal cu doar doua saptmani inainte de atacuri pentru a deveni seful securitatii de la World Trade Center, este unul dintre personajele importante ale zilei de 11 septembrie 2001. Ani de zile, John O'Neill a atras atentia sefilor sai in legatura cu pericolul reprezentat de islamistii radicali, care jurasera sa atace America. Avertismentele sale n-au fost luate insa in considerare si Statele Unite au fost victima celul mai grav atentat terorist din istorie. Ironic, cel care repetase obsesiv ca "se pregateste ceva" a murit in infernul de la World Trade Center.

John O'NeillFoto: Captura YouTube

Publicatia Examiner i-a facut un portret lui John Patrick O'Neill, ale carui avertismente legate de amenintarea terorista n-au fost luate in considerare de sefii Biroului Federal de Investigatii:"In timp ce Administratia Clinton a dormit in timpul razboiului declansat de teroristi impotriva Statelor Unite, O'Neill a facut tot ce a putut sa lupte impotriva islamistilor radicali care vroiau sa-i raneasca pe cetatenii americani".

O'Neill a devenit agent FBI in iulie 1976, activand initial in Baltimore, Washington si Chicago, inainte de a fi numit, in 1995, Seful Diviziei de Contraterorism de la Cartierul general al FBI. In aceasta perioada, serviciile de securitate americane au reusit capturarea lui Ramzi Yousef, suspectat de atacarea WTC in 1993, au anchetat atentatul de la Alfred P. Murrah Federal Building din Oklahoma City si cel din 1996, de la Khobar Towers, in Arabia Saudita. In plus, O'Neill a supervizat anchetele in numeroase incidente teroriste ce au vizat cetateni si interese americane in diferite parti de pe glob.

John O'Neill a fost întruchiparea fidelitatii, a curajului şi integritatii. El a purtat cu mandrie insigna FBI, iar americanii au fost norocosi ca au avut pe cineva care sa lucreze loial si fara odihna pentru ei.

Robert S. Mueller, Director FBI

Din ianuarie 1997 pana la retragerea sa din randul Biroului, John o'Neill a fost Special Agent in Charge al filialei din New York a FBI, supraveghind toate chestiunile de securitate nationala, inclusiv operatiunile de contraterorism.

"Era bine cunoscut in cadrul FBI si in intreaga comunitate de informatii de pe glob. A fost bine vazut datorita intuiţiei sale, a eticii muncii, a pasiunii si a agresivitatii sale ca luptător împotriva terorismului", scrie Examiner.

Publicatia noteaza ca O'Neill a fost nevoit sa faca fata opozitiei politice a unor membri ai Administratiei Clinton, care au ignorat rapoartele si avertismentele sale. "In numeroase ocazii, nu a primit fonduri pentru deplasarile sale in Orientul Mijlociu pentru a ancheta piste ce duceau la grupari teroriste. De cateva ori, si-a platit singur cheltuielile.. pentru a putea duce mai departe razboiul sau impotriva terorismului".

Din cauza sicanelor care i s-au pus si a conflictelor intre diferite grupuri de interese de la Washington, Biroul FBI din New York a fost lasat deoparte in ceea ce priveste anchetele teroriste din Orientul Mijlociu. Mai mult, O'Neill a fost ignorat de sefii sai, care au trimis alti agenti in zona Golfului pentru a cauta informatii despre teroristi.

La 23 august, cu mai putin de trei saptamani inainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, O'Neill si-a luat in primire postul de Director al Securitatii la World Trade Center din New York. Imediat dupa atacuri a urcat in Turnurile ce ardeau pentru a ajuta la evacuarea celor prinsi in infernul de foc. A murit la WTC, la 49 de ani.

O'Neill era convins ca WTC vor fi atacate

Un documentar realizat de postul PBS, "Omul care stia", a evidentiat faptul ca O'Neill a fost "omul care se poate sa fi stiut mai multe despre Osama bin Laden si Al Qaeda decat orice alta persoana din America". Fost sef al Diviziei Contrateroriste din New York, O'Neill a anchetat atentatele impotriva ambasadelor americane din Africa si atacul impotriva USS Cole, in Yemen. Timp de sase ani, s-a aflat in fruntea eforturilor de a captura si trimite in fata justitiei membri ai Al Qaeda in intreaga lume.

Atacul din 1993 asupra WTC

Atacul din 1993 asupra WTC

Foto: Captura YouTube

Fostul Procuror-general al SUA, Mary Jo White, a declarat ca, dupa prinderea lui Ramzi Yousef, liderul grupului care a atacat World Trade Center in 1993 (vezi un documentar despre atacul de la WTC din '93), O'Neill a sesizat imediat pericolul pe care teroristii il reprezentau pentru America. A inceput imediat sa studieze cat mai mult despre terorismul global si fundamentalismul islamic.

"Stilul sau flamboiant, a la James Bond, si obsesia sa in legatura cu Osama bin Laden l-au transformat insa intr-o figura controversata in lumea conservatoare a FBI", afirma documentarul. Desi isi facuse prieteni in CIA si in randul agentiilor de informatii straine, nu toti cei din FBI il simpatizau, mai ales ca agentul a avut numeroase amante, fara sa divorteze de sotia sa, si era o prezenta permanenta a vietii sociale din New York, plina de celebritati.

In plus, O'Neill a deranjat oficialii Administratiei Clinton cu insistenta sa de a conduce ancheta legata de atacul asupra ambasadelor SUA din Estul Africii (1998) si a navei USS Cole in Yemen (2000). Ambasadorul american la Sana'a, Barbara Bodine, infuriata de stilul direct abordat de O'Neill in relatia cu fortele de securitate locale, a profitat de o plecare a acestuia la New York pentru a-i ridica viza si a-l impiedica sa revina in fruntea anchetei. "Persoane apropiate investigatiei au spus ca indepartarea lui O'Neill din Yemen a restrans serios ancheta in cazul USS Cole - o investigatie despre care unii sustin ca l-ar fi dus pe O'Neill la teroristii de la 11 septembrie, la timp pentru a le dejuca planurile".

De asemenea, documentarul dezvaluie frustarea tot mai crescuta a agentului FBI in legatura cu faptul ca oficialii din Washington nu luau in serios amenintarea reprezentata de Osama bin Laden, inclusiv posibilitatea ca celule ale Al Qaeda sa opereze deja in Statele Unite. O'Neill a sustinut, de asemenea, ca veteranii arabi ai razboiului din Afghanistan impotriva URSS devenisera o amenintarea majora.

Pana in vara anului 2001, O'Neill a devenit atat de marginalizat in cadrul FBI incat oficialii nu i-au pus la dispozitie informatii cheie ce prevesteau atacurile din septembrie. Cariera sa de 25 de ani in cadrul FBI s-a terminat brusc, dupa ce o ancheta interna a descoperit faptul ca agentul pierduse temporar o servieta cu documente secrete si ca a folosit o masina a Biroului Federal pentru a-si transporta una din multele sale prietene.

Documentarul mentioneaza si o discutie pe care John O'Neill a avut-o cu prietenul sau, producatorul ABC Chris Isham, la cateva zile dupa ce fostul agent FBI a inceput sa lucreze la World Trade Center. "Cel putin, (teroristii) nu o sa-l mai atace odata", a spus Isham, referindu-se la atacul de la WTC din 1993. La care, O'Neill a raspuns: "Probabil ca vor incerca sa termine ce au inceput".

Vezi documentarul complet al PBS.

Urmareste mai jos fragmente din filmul despre John O'Neill:.