Un militar roman a fost ucis si un altul a fost ranit dupa ce autovehiculul blindat in care se aflau a trecut marti peste un dispozitiv exploziv improvizat, in Afghanistan, informeaza MApN. Sergentul major Badiceanu Florin a decedat iar fruntasul Zamfir Marian a fost ranit. Initial, agentia AFP anuntase ca cinci militari romani au fost raniti in regiunea Zabul.

"Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevra, executau o misiune de patrulare intr-o coloana formata din patru autovehicule HMMWV, in provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. In jurul orei 5.00 (ora Romaniei), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat in care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuati de urgenta pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor", precizeaza Ministerul roman al Apararii, intr-un comunicat de presa.

Medicii au incercat sa-l salveze pe sergentul major Florin Badiceanu, dar acesta a decedat in timpul acordarii ingrijirilor, potrivit sursei citate.

Subofiterul era la a doua misiune in Afghanistan. Avea 31 de ani, era casatorit si tata al unui copil.

Fruntasul Zamfir Marian se afla internat in spital pentru tratament medical si investigatii de specialitate.

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante familiei militarului decedat.

"In aceste momente, imi exprim solidaritatea cu familia eroului cazut la datorie si cu familia militarului ranit in timpul aceleiasi misiuni de patrulare, in regiunea Zabul din Afghanistan.

Asumandu-si datoria de militar cu devotament si credinta, memoria sergentului major Florin Badiceanu va ramane vie prin curajul de care a dat dovada.

Transmit sincere condoleante familiei sale! Dumnezeu sa-l odihneasca!”

Initial, agentia AFP anuntase ca cinci militari romani au fost raniti in Afghanistan. "Pot confirma faptul ca o patrula a lovit un dispozitiv explozibil artizanal intr-un district din Zabul. Exista mai multi raniti dar nu sunt victime. Sunt cinci raniti", a afirmat un purtator de cuvant al NATO, pentru AFP. El a refuzat insa sa precizeze nationalitatea acestora.

Mohammad Khan Rasoulyar, purtator de cuvant al guvernatorului din Zabul, a confirmat insa ca cei cinci soldati erau romani.

"Bomba a lovit un vehicul blindat romanesc pe o autostrada din zona Qalat, capitala provinciei Zabul", a precizat acesta.

Romania are 1.020 de soldati in Afghanistan.