Rusia va mentine in 2009 planurile de cheltuieli create in timpul anilor de crestere economica exploziva, a spus ministrul rus de finante Aleksei Kudrin, care a precizat ca taxele privind exporturile de petrol nu ar trebui reduse la zero, potrivit Reuters.

Rusia va avea un deficit bugetar cuprins intre 1.500 miliarde si 2.500 miliarde ruble (88,25 miliarde dolari), respectiv de pana la 6% din produsul intern brut (PIB), a mai declarat oficialul rus, in cadrul unui interviu acordat canalului de stiri Vesti 24, transmite NewsIn.

Deficitul va fi acoperit din Fondul de Rezerve de 132,6 miliarde dolari, care functioneaza ca o ‘plasa de siguranta’ pentru buget, a afirmat Kudrin, care a promis ca nici salariile lucratorilor din sectorul public si nici pensiile nu vor fi afectate.

“Nici chiar daca pretul petrolului scade la 20 dolari/baril nu ne vom diminua cheltuielile, cel putin nu la nivel federal”, a spus ministrul rus de finante. Petrolul rusesc se tranzactioneaza in prezent la o cotatie de circa 32 dolari/baril.

“Ne vom reorganiza planurile de cheltuieli, dar nu le vom reduce, iar muncitorii din sectorul public si pensionarii nu au de ce sa isi faca griji”, a precizat Kudrin. In Rusia, aproximativ o treime din forta de munca lucreaza in sectorul public.

Rusia, al doilea exportator de petrol al lumii, ar putea cobori masiv din ianuarie taxele la exportul de petrol, percepand 16,2 dolari/baril, dar petrolistii spun ca miscarea nu este destul de ampla, ca sa poata sustine programele lor de investitii.

“Este prea devreme sa discutam despre acest subiect”, a declarat kudrin pentru Vesti 24 si a adaugat ca o moneda mai slaba va majora castigurile companiilor petroliere. Kudrin a mai spus ca propunerea privind diminuarea taxelor la exportul de petrol nu a luat in considerare deprecierea rublei si noile facilitati fiscale pentru industria petroliera.

Colapsul pretului petrolului si al altor marfuri, corelat cu criza economica mondiala si cu iesirile de capital de pe pietele emergente a afectat economia rusa, care intra in recesiune.

Ministerul economiei estimeaza ca PIB-ul nominal al Rusiei va fi de 42.100 miliarde ruble (1.486 miliarde dolari) in 2009, comparativ cu 42.500 miliarde ruble in 2008, daca pretul mediu al petrolului va fi de 50 dolari/baril anul viitor.