Statele Unite au anuntat ca vor suplimenta trupele din Afganistan, pentru ca insurgenta talibanilor continua, desi acestia au fost inlaturati de la putere in 2003, anunta Rador.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a spus insa ca nu se asteapta ca aliatii din NATO ai Americii sa sustina acest demers.

La bordul avionului care-l aducea spre Washington, din Tampa, Florida, unde l-a instalat pe generalul David Petraeus in functia de sef al Comandamentului Central american, ministrul american al apararii, Robert Gates, a declarat reporterilor ca, din pacate, nu se asteapta ca aliatii NATO sa mai detaseze multe trupe in Afganistan. Domnul Gates a afirmat ca Statele Unite vor trimite anul viitor in Afganistan inca trei brigazi, circa 10.000 de militari, pe langa cei 32.000 aflati in acea tara.

De cand a preluat functia, in decembrie 2006, ministrul Gates a depus eforturi considerabile, fara insa prea mult succes, de a convinge aliatii NATO sa trimita mai multi militari si echipamente in Afganistan.

"Ar fi o imensa greseala sa se creada ca acesta este un razboi al Americii sau al NATO. Nu. El este al afganilor, pentru tara lor si ne aflam acolo pentru a-i sprijini. Tocmai de aceea intentionam sa dublam la 134.000 numarul militarilor afgani in urmatorii cinci ani" - a mai spus ministrul american al apararii, Robert Gates.