Pretul petrolului a crescut vineri pana in apropierea nivelului de 102 dolari/baril, din cauza uraganului Ike, care ameninta rafinariile petroliere din Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de energie, anunta NewsIn.

La mijlocul sedintei de tranzactionare, pretul petrolului era in crestere cu 1,28 dolari/baril, pana la 102,15 dolari/baril, fata de cotatia de 100,10 dolari/baril inregistrata joi, un nivel minim de la inceputul lunii aprilie.

Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit cu 89 centi/baril, la 98,53 dolari/baril, dupa ce atinsese joi un nivel minim al ultimelor sase luni, de 96,99 dolari/baril.

"Urmarim cu atentie uraganul Ike, care se apropie in acest weekend de rafinariile de petrol din Statele Unite", a spus Edward Meir, broker al companiei MF Global.

In zona de coasta a Statelor Unite, care ar putea fi lovita de uraganul Ike, exista rafinarii care prelucreaza aproximativ 25% din combustibilul consumat pe piata americana.

Centrul national de monitorizare a uraganelor estimeaza ca Ike va lovi tarmul american cu forta unei furtuni de categoria a treia, in noaptea de vineri sau in dimineata zilei de sambata, fiind asteptate rafale de vant de peste 178 kilometri/ora.