Autoritatile cubaneze au anuntat ca peste 90.000 de locuinte au fost distruse de uraganul Gustav, care s-a abatut sambata asupra regiunii vestice Pinar del Rio, fiind insotit de rafale de vant de peste 240 de kilometri pe ora, anunta Mediafax.

Presa oficiala si autoritatile au precizat ca 80% din provincia cu aproximativ 750.000 de locuitori a ramas fara energie electrica, dupa ce uraganul a avariat peste 80 de stalpi de inalta tensiune.

Potrivit vicepresedintelui cubanez Carlos Lage, citat de agentia de presa AIN, 53% dintre locuintele aflate in zonele cele mai expuse au fost afectate.

Dupa ce a vizitat cele mai devastate orase din provincia Pinar del Rio, vicepresedintele a declarat ca intreruperea alimentarii cu energie electrica "este o problema foarte grava care trebuie rezolvata urgent".

"Nu este vorba despre repararea catorva stalpi, ci trebuie construita o noua retea de electricitate pentru ca o mare parte din cea existenta este distrusa", a adaugat el. Lage a precizat ca au fost adusi muncitori din toata tara pentru a repara cat mai repede sistemul.

Mii de cladiri si hoteluri din Valea Vinales, statiune turistica cunoscuta pentru zona muntoasa si arhitectura traditionala, au fost distruse de uragan.