Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita modificarea Legii Curtii Constitutionale (CCR), in sensul ca membrii ei sa fie obligatoriu magistrati si sa nu mai fie numiti de puterea legislativa. UNJR critica deciziile CCR in domeniul imunitatii penale a demnitarilor, pe care le considera ca fiind influentate politic.

“In primul rand, prin Decizia nr. 270/2008, Curtea Constitutionala a decis necesitatea sesizarii de catre Parchetul pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a camerelor parlamentului dupa caz, pentru fostii/actualii ministri ce au si calitatea de deputati sau senatori la data sesizarii, in vederea inceperii urmaririi penale cu privire la fapte savarsite in exercitiul functiei lor, interpretarea data de Curtea Constitutionala generand grave consecinte pentru principiile statului de drept, pentru sistemul judiciar si pentru independenta justitiei”, se arata in comunicatul UNJR.

UNJR considera ca hotararile Curtii Constitutionale in probleme importante de interpretare a legii fundamentale “au constituit o pendulare in functie de implicatia politica a problemei de solutionat, iar nu o solutie juridica exprimand o interpretare constanta a literei si spiritului legii constitutionale. Aceasta situatie consideram ca este generata de prezenta in cadrul sau a membrilor ce nu exercita sau nu au exercitat profesia de judecator, considera judecatorii.”

UNJR este de parere ca rolul principal judiciar al Curtii determina aceasta modificare, pozitia sa actuala de organ in afara vreunei autoritati fiind sustinuta de ideea asigurarii indeplinirii in mod independent a atributiei aratate. “Actualmente datorita pozitiei sale de organ suprem cu membri numiti de autoritatea legislativa si executiva, asadar nu si de catre autoritatea judecatoreasca ceea ar fi fost de dorit, nu permite vreun mecanism de indepartare a politizarii din activitatea acesteia”, se arata in comunicatul UNJR.