Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, va discuta cu liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, propunerea privind deschiderea unei baze militare ruse in Siria, transmite newsru.

Liderul de la Damasc va ajunge miercuri in Rusia.

In ajun, Assad a dat un interviu mass-media rusesti, in care a sustinut operatiunile miltiare ale Rusiei in Osetia de sud. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca Rusia nu va mai manifesta dorinta de apropiere de occident si de parteneriatul cu tarile NATO. In schimb, Siria este dispusa sa discute termenii unui parteneriat amplu, inclusiv de factura militara.

"In Kosovo, occidentul a vorbit permanent despre principiul autodeterminarii. In cazul Osetiei de Sud si Abhaziei tendinta este absolut inversa. Georgia declanseaza criza, iar Rusia este invinuita si pusa la zid. Acelasi lucru l-a trait si Siria: tentativele de destabilizare a tarii, denaturarea faptelor si standarde duble in evaluarea evenimentelor. Suntem convinsi ca intalnirea cu Medvedev ne va oferi detalii suficiente despre situatia creata”, a spus liderul sirian.

„Suntem total de partea Rusiei. Incercarile de izolare a Rusiei dureaza de mai multi ani. Fortele interesate de asta incearca sa-i afecteze economia, sa se amestece in treburile ei interne”, a estimat Assad, precizand ca este gata sa analizeze posibilitatea amplasarii pe teritoriul tarii sale a sistemelor de racheta Iskander, daca o asemenea propunere va fi formulata. "Cred ca Rusia trebuie cu adevarat sa gandeasca ce actiuni de raspuns ar putea intreprinde cand se va trezi inconjurata din toate partile”, a declarat presedintele sirian.