Bulgaria si Rusia vor semna, vineri, contracte energetice de miliarde de euro, prin care Sofia isi va consolida pozitia de centru energetic regional. Incheierea contactelor are loc in cadrul vizitei presedintelui Vladimir Putin la Sofia, ultima sa deplasare in strainatate in calitate de sef al statului.

Este data ca sigura semnarea acordului pentru constituirea companiei ruso-bulgaro-elene, care va construi si va exploata conducta Burgas-Alexandropoulis, ce va transporta petrolului rusesc la Marea Egee.

Ar urma sa fie semnat si acordul pentru reluarea constructiei celei de-a doua centrale nucleare bulgare cu o putere de 2.000 de megawati situata la Belene, in nordul tarii.

Lucrarile vor fi realizate de societatea rusa Atomstroyexport impreuna cu companiile Areva din Franta şi Siemens din Germania care ar urma sa furnizeze echipamentele de securitate si sistemele de control.

Au loc negocieri intense pentru obtinerea participarii Bulgariei la unul dintre cele mai mari proiecte energetice ale Rusiei - Magistrala de Sud (South Stream), concurentul direct al proiectului Nabucco de care este interesata Romania. Magistrala de Sud ar urma sa aduca gaze rusesti printr-o conducta subacvatica, prin Marea Neagra, in Bulgaria si mai departe, prin doua ramificatii, in Grecia si Serbia.