Un incendiu a izbucnit, marti, la mansarda unui bloc din zona targului Vitan, au declarat marti, pentru Agerpres, oficiali din cadrul ISU Bucuresti. Purtatorul de cuvint al ISU Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru HotNews.ro ca pompierii au folosit apa din autospeciale, neputindu-se conecta la o sursa de apa din caldire. Complexul rezidential a fost construit de o firma apartinind primarului sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, si fratelui acestuia, Ionut. In incendiu nu s-au inregistrat victime. Zeci de apartamente din ansamblul Confort City au fost confiscate de fisc pentru ca fratii Negoita nu au platit TVA pe tranzactiile imobiliare, fiind apoi vindute la licitatie.

Incendiu la un complex imobiliar din Sectorul 3 - hartaFoto: Google Earth

Complexul rezidential este situat in Ilfov, in apropiere de groapa de gunoi Glina, la 7,6 km de Piata Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului si la 4 km de Rin Grand Hotel.

15 apartamente au fost afectate de flacari. Din primele informatii, incendiul ar fi izbucnit de la un aparat de aer conditionat. Pompierii nu au putut interveni timp de 30 de minute din cauza ca nu au avut apa, potrivit televiziunilor de stiri.

Ora 23:50 Dezvoltatorul Confort City: Vom da persoanelor afectate de incendiu apartamente vacante

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a anuntat, marti seara, ca va pune la dispozitia persoanelor afectate de incendiul de marti apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spatii, pana la refacerea locuintelor proprii, potrivit Mediafax.

Pentru inceput, precizeaza dezvoltatorul, toti locatarii afectati vor fi cazati, "in urmatoarele doua, trei zile, intr-o unitate hoteliera", unde li se va asigura hrana, urmand ca, ulterior, sa le puna la dispozitie apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spatii proprii, pana la refacerea locuintelor.

Ora 18:55 Incendiul a fost stins, dar pompierii vor supraveghea locul pana miercuri dimineata si vor cauta eventuale alte focare, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.

El a spus ca in prezent este cod albastru in cazul acestui incendiu, ceea ce presupune ca un sfert dintre angajatii ISU Bucuresti sunt in alerta pentru o eventuala noua interventie.

18:05 Pompierii intervin pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului de la mansarda blocului din zona targului Vitan, a declarat marti, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile. El a spus ca nu mai sunt flacari, dar ca au loc degajari de fum.

17.00:Declaratia de avere a lui Robert Negoita arata ca primarul Sectorului 3 e proprietarul a zeci de apartamente din Confort City, unele dintre ele situate la etajele 10 si 11 ale cladirilor din complex.

16.55: Ansamblul nu avea nici autorizatie de mediu, in 20011, dupa cum scrie b365.ro. Locuitorii s-au plans Garzii de Mediu de mirosul puternic de la Protan SA si Ecorec SA. "In raspunsurile transmise catre petenti - locuitori din ansamblul rezidential Confort City - a fost facuta precizarea expresa ca aceste constructii nu detin acte de reglementare pe linie de protectia mediului, din punctul de vedere al destinatiei ansamblu de locuinte. Mai mult, imobilele au fost construite in zona de protectie sanitara a depozitului ecologic de deseuri Ochiul Boului apartinand SC Ecorec SA", au declarat oficialii Garzii de Mediu, pentru B365.ro.

16:45 Vasile Daniel, purtator de cuvant ISU Bucuresti:

- Cinci persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au fost intoxacti cu monoxid de carbon. Un pompier a fost dus la spital dupa ce a fost intoxicat cu fum.

- Au fost afectate etajele 10 si 11, mansarda a fost distrusa in totalitate. Din punct de vedere al documentatiei, acest complex nu intra in zona de autorizare a ISU Bucuresti.

16:28 Ministru delegat al Administratiei, Radu Stroe:

- Hidrantii sunt uscati, grija ar fi trebuit sa fie a administratiei blocurilor, precum si a Primariei. Exista mai multe tipuri de responsabilitate. Daca proiectarea a fost respectata si a fost dat acordul conform legii si daca acesti hidranti trebuiau sa fie uscati in acest moment.

- Nu este clar cum s-au construit aceste etaje supramansardate. Sunt toate din lemn si asta este o problema. Cand faci la asemena blocuri, de 11 etaje, sa afci supramansardari din lemn. Vom vedea care este situatia autorizatiilor.

Ora 16.20: Declaratii Cristian Claudiu Avram, inspector ISU Ilfov:

- Masinile au ajuns in cinci minute. Initial au ajuns 5 masini si apoi s-a ajuns la 17 autospeciale de diferite tipuri.

- Presiunea in hidranti a fost mica, apa s-a consumat repede. A fost nevoie sa cerem suplimentarea masinilor.

- Facem o ancheta in arhivele noastre. Aceste cladiri in 2007 au fost avizate ca cladiri de birouri. Este o informatie aproximativa pe care pot sa o dau.

- Avem un numar foarte redus de inspectori si este foarte greu sa acoperim fiecare obiectiv in parte.

- Presupunem ca acea mansarda este de lemn, un etaj adaugat ulterior constructiei. Asa se explica de ce initial incendiul a luat-o pe orizontala

- Bucatile care se desprind faceau parte din izolatie, bucati din polistiren. Vopseaua de deasupra este inflamabila, iar polistirenul la temperaturile mari se aprinde. Totul se aprinde pe sub polistiren, de aceea se desprind acele bucati.

Exista moduri si substante pentru a trata polistirenul pentru a fi ignifug. Nu toti constructorii fac treaba asta. Legea spune ca trebuie executata protectia la foc, aceasta trebuie materializata in proiectele facute. Polistirenul sigur nu a fost ignifugat, dar acesta arde greu, nu se aprinde asa usor. Dar pentru ca vorbima cum de o temperatura foarte mare, liantul dintre cladire si polistiren s-a desprins si din acest motiv cad acele bucati de polistiren de pe cladire.

Ora 16.05: Prefectul de Ilfov a declarat la Antena 3 ca aceasta cladire nu avea autorizatie PSI (n.r. prevenirea si stingerea incendiului): "Cei de la ISU mi-au spus ca aceasta cladire nu avea autorizatie PSI. Am solicitat informatii la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si la Primarie. Urmeaza sa cercetam in ce conditii s-a facut predarea si receptia cladirii si care este situatia autorizatiei PSI" - Florentina Pencea, prefect Ilfov.

Ora 16.00: Purtatorul de cuvint al ISU Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru HotNews.ro ca pompierii ISU Bucuresti au intervenit desi cartierul rezidential tine de Ilfov. El a mai spus ca focul s-a propagat de la o cladire la alta, cele doua cladiri fiind lipite. "Focul s-a intins pe orizontala, la nivelul mansardei. Nu am putut sa alimentam din hidrantii cladirii, am luat apa din Dambovita".