Temperatura si compozitia apei termale impreuna cu mediul in care ea este captata fac din aceasta resursa una dintre cele mai valoroase metode de mentinere a sanatatii si a starii de bine. Medicii spun ca ar trebui sa facem zilnic sedinte de cel putin 15 minute de scufundari in apa termala pentru a ne mentine starea de sanatate si tonusul psihic. Daca pana acum acest lucru era dificil, incepand din aceasta iarna apa termala de cea mai buna calitate va face parte din viata noastra cotidiana la Therme Bucuresti.

Secretul relaxariiFoto: Therme Bucuresti
  • In primele 2 minute ne relaxam

„Baile cu apa termala nu sunt o inventie a lumii moderne, insa cercetarile zilelor noastre au aratat de ce acest obicei este atat de benefic pentru corp, minte si suflet”, a declarat doctor Ruxandra Robciuc, medic generalist, care studiaza fenomenul și care ne vorbeste despre apele de la Therme Bucuresti.

In primele 2 minute de la contactul cu apa calda extrasa, din adancul pamantului la o temperatura de peste 70 de grade si racita pana la aproximativ 33 de grade, corpul nostru incepe sa se relaxeze.

„Caldura naturala a apei face ca , creierul, sa ordone muschilor sa se relaxeze. Este un efect pe care nu-l poti obtine cu un masaj, de exemplu, in care relaxarea survine pe grupe de muchi si nu generalizat si simultan asa cum se intampla in cazul imbaierii in apa termala. Relaxarea musculara creeaza in corp conditiile necesare pentru ca anumite reactii sa aiba loc mai rapid si sinergic. Temperatura apei termale potenteaza la maximum efectele benefice ale substantelor minerale asupra corpului”, explica medicul.

In cazul apei termale de la Therme Bucuresti, combinatia unica intre temperatura si compozitie chimica favorizeaza absorbtia prin piele a unor substante necesare pentru buna functionare a organismului, care se gasesc in stare pura, asa cum le-a conservat istoria geologica a Pamantului in peste 6 milioane de ani.

  • Dupa 5 minute, pielea absoarbe substantele din apa ca un burete

Sub influenta caldurii, pielea isi deschide porii, iar aceasta este cea de-a doua faza a actiunii apelor termale asupra corpului. „Mineralele provenite din adancul pamantului, care ies la suprafata dupa ce au stat 6 milioane de ani dizolvate in aceasta apa subterana, intra prin porii pielii si creeaza un triplu efect: calmeaza, hidrateaza si cicatrizeaza. In lume, sunt foarte putine apele termale care prin calitatile conferite de compozitia lor chimica pot actiona asupra pielii in acest mod, iar apa de la Therme Bucuresti se numara printre ele”, spune medicul.

Sub actiunea apei termale, creierul primeste stimuli de relaxare de pe toata suprafata pielii, in mod egal, ceea ce este dificil prin alte metode de relaxare cunoscute pana in prezent. Acesti stimuli ajung la creier si determina reactii care genereaza starea de bine, cum ar fi productia de endorfine, cunoscute sub numele de „hormonii fericirii”.

„Daca iesim din apa termala dupa doar 5 minute de imbaiere, reusim sa aducem ceasornicul biologic la ora 8 dimineata, cand ne trezim dupa un somn odihnitor si binefacator, plini de optimism si energie pozitiva” explica medicul Ruxandra Robciuc.

  • Dupa 10 minute, plamanii respira mai bine

Nu doar muschii si pielea resimt efectele benefice ale apei termale, ci si plamanii. Aerosolii naturali degajati din apa termala impreuna cu ozonul folosit in purificarea acesteia descongestioneaza mucoasele inflamate ale arborelui bronsic.

„Plamanii sunt probabil cel mai mare beneficiar indirect al imbaierilor cu apa termala. Particulele fine de substante din apa de la Therme Bucuresti sunt dizolvate in aburii care se degaja si patrund in aparatul respirator, generand un efect antimicrobian si de calmare. Dupa 10 minute petrecute in aceasta apa, respiram mai usor, iar efectul de relaxare se dubleaza, pentru ca acum sangele transporta in tot corpul substantele care erau absorbite doar prin piele”.

  • Dupa 15 minute, efectul de relaxare este generalizat si de durata

Medicina a facut multi pasi catre cunoastere in ultimii ani, insa unii dintre ei sunt o confirmare a unor principii aplicate secole la rand. Unul dintre ele este acela ca starea de sanatate este rezultatul armoniei dintre corp si minte.

„Apa termala calmeaza sistemul nervos prin doua mecanisme: primul, prin substantele pe care le contine si care patrund in corp prin piele si plamani, asa cum am descris anterior si al doilea, prin faptul ca stimuleaza productia de endorfine. Toata lumea stie cat sunt de pretioase endorfinele – arma noastra de lupta impotriva tristetii. Foarte putina lume insa a stiut pana acum ca o baie cu apa termala produce o cantitate de endorfine cel putin la fel de mare ca atunci cand consumam o tableta de ciocolata, de exemplu, fara dezavantajul surplusului de calorii pe care il implica ciocolata” spune medicul Ruxandra Robciuc.

Cat de des este recomandat sa venim la Therme? „Ideal, cat mai des, insa chiar si la o frecventa de 2 ori pe saptamana vom resimti o imbunatatire a starii generale de sanatate si a tonusului psihic, chiar dupa prima saptamana. Nu pot decat sa ma bucur, ca medic, de faptul ca un astfel de loc se va deschide in curand, la zece minute de Bucuresti. Avem mare nevoie de el, pentru a ne pastra sanatosi si optimisti” incheie medicul Ruxandra Robciuc.

Citeste si: