Persoanele care fac sport cu greu se pot abține să nu o facă și când vremea nu este foarte plăcută. Cum e canicula, de exemplu, mai ales că zilele astea avem temperaturi care pot ajunge la 41 de grade Celsius.

Sport pe caniculaFoto: Martinmark | Dreamstime.com

Dacă faci sport la sala de fitness, nu te afectează temperatura (de regulă, acolo ai aer condiționat), dar dacă vrei în aer liber pot apărea complicații, chiar dacă mișcarea îți poate mări performanțele.

Dacă suferi de diverse boli, poate ar fi bine să discuți cu medicul înainte de a ieșit în soare.

Bineînțeles, indicat este să faci sport dimineața până la ora 9:00 sau seara după ora 19:00. Ideal este să eviți soarele, există chiar riscul de insolație.

Ce trebuie să știi despre haine: efectul de clopot și proprietățile materialului

În primul rând, dacă vrei să faci sport în aer liber pe căldură trebuie să ai în vedere o vestimentație corespunzătoare.

Studiile arată că îmbrăcămintea acționează ca o barieră între piele și mediu. Proprietățile materialului pot afecta solicitarea termică în timpul exercițiilor, reducând disiparea căldurii, practic ajungându-se la conservarea acesteia. Proprietățile izolante și rezistența la vapori de apă ale hainelor în timpul exercițiilor fizice la căldură trebuie să fie cât mai scăzute posibil.

De asemenea, nu contează atât de mult culoarea, cât proprietățile reflextorizante alte coloranților utilizați în îmbrăcăminte.

Contează ventilația din stratul de aer dintre piele și îmbrăcăminte (adică efectul de clopot). Acesta are un rol important în pierderea căldurii din timpul exercițiului fizic la temperaturi înalte. Un exemplu al efectului de clopot îl vede în deșert, unde nu s-a observat nicio diferență la temperatura pielii atunci când se purtau haine largi de culoare neagră sau albă, în ciuda unei diferențe de 6 grade la suprafața îmbrăcămintei (negru: 47 grade, alb: 41 grade). Deci hainele să nu fie prea strâmte.

Mare grijă unde alegi să alergi, să te plimbi cu bicileta sau faci diverse exerciții de rezistență, de exemplu. Ideal ar fi să alegi parcuri, locuri cu vegetație.

Hidratarea, un lucru important dacă faci sport, mai ales pe caniculă

Înainte de a ieși din casă și a merge spre parc este bine să bei apă, măcar un pahar. Dacă știi că vei sta 30 minute – 1 oră, trebuie să iei cu tine o sticlă.

Hidratarea este foarte importantă. Atunci când faci sport te deshidratezi. Așadar, va trebui să bei din când în când.

Studiile arată că deshidratarea în timpul exercițiului fizic prelungit în medii calde și fierbinți afectează funcția termoreglatoare și performanța și poate duce la probleme de sănătate.

Deshidratarea acută este asociată cu o reglare glicemică scăzută, o stare de spirit înrăutățită, un control al tensiunii arteriale diminuat, o reducere a fluxului sanguin cerebral în timpul simpatoexcitației și o intoleranță ortostatică.

Nu faceți activități sportive imediat după ce-ați mâncat

Dacă ai mâncat, așteaptă o perioadă până să începi activitățile sportive în aer liber pe căldură. Ideal, dacă ți-e foame, este să ai o masă ușoară.

Ia în considerare că folosești multă energie atunci când mănânci și digeri hrana. Asta duce la creșterea temperaturii, iar pe caniculă nu va fi bine dacă în același timp dorești să faci sport.

Claudiu Jeler (antrenor personal): Să te încălzești bine

Dacă se recomandă sau nu să faci sport pe caniculă, spune Claudiu Jeler - antrenor personal, depinde de nivelul tău de fitness, de condiția ta fizică.

„Ideea este că dacă ești plecat în vacanță și va trebuie să te antrenezi în aer liber, pentru că ești activ, este important să te 'încălzești' bine, să lași organismul să se adapteze și apoi, în funcție de semnalele pe care ți le dă, construiești de acolo”, afirmă Jeler.

Probabil că prima zi va fi mai greu, apoi organismul se va adapta și va fi din ce în ce mai bine.

Potrivit acestuia, riscurile pot să apară la temperaturi peste 30 de grade unde este de evitat a face antrenamente cu intensitate crescută, de tip HIIT (High Intensive Intervals Training).

În opinia sa, este foarte important să te hidratezi (apă), să nu consumi alcool și să ai grijă la electroliți (sodiu, potasiu, magneziu) ca să rămâi hidratat.

„Dar, ca și concluzie finală, totul depinde de nivelul de fitness la care te aflii. Dacă tu ești un tip sedentar, și te apucă sportul în Antalya la 40 de grade pentru că ai fost cuminte și ai păpat tot la all inclusive, mai bine te abții, faci multe plimbări și te menții hidratat (nu cu bere) este cel mai nonivaziv mod de a arde calorii”, precizează Claudiu Jeler.

Surse:

Exercise under heat stress: thermoregulation, hydration, performance implications, and mitigation strategies | Physiological Reviews

npr.org

Sursă foto: Dreamstime.com

powered by Proxi

xxx