<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Opinie​

Cel mai mare risc pentru macro-economie nu este recesiunea iminentă, ci prăbușirea monedei euro și a Uniunii Europene

de Dimitrios Goranitis     Deloitte Romania


Dimitrios Goranitis
Foto: Deloitte Romania
​​La zece ani de la criza financiară, Uniunea Europeană demonstrează că a învățat foarte puțin despre cum să acționezi împreună și să iei măsuri paneuropene de combatere a crizei și de susținere a economiei. Negocierile lungi dintre marile economii din sud versus cele din nord, cu Banca Centrală Europeană (BCE) prinsă la mijloc într-o poziție incomodă, nu numai că nu contribuie la sustenabilitatea economiei europene per ansamblu, ci alimentează, exact ca în criza precedentă, apetitul speculativ al piețelor pentru datoriile publice ale economiilor care reprezintă verigile slabe ale Uniunii. Totuși, de data aceasta, UE nu este chemată să salveze o economie mică, precum cea a Greciei, ci pe cea de a treia și respectiv a patra dintre cele mai mari economii ale sale, Italia și Spania, care reprezintă aproximativ 3,5 trilioane de euro din PIB-ul său.

Cum blocajul cauzat de pandemie pare să fie abia la mijlocul primului val, experții se străduiesc să-i înțeleagă impactul economic și durata, în timp ce FMI estimează că efectele asupra economiei vor fi comparabile cu cele ale Celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda recentei crize financiare din UE, care a dus la o criză politică și existențială, în care scenariul predominant era Grexit-ul, iar rezultatul neașteptat s-a dovedit a fi Brexit-ul, statele membre au recurs din nou la strategii naționale de management al crizei și de redresare economică, iar instituțiile europene încearcă în zadar să-și demonstreze existența.

Statele membre nordice resping ideea euro-obligațiunilor - care ar presupune un mecanism de mutualizare a datoriei prin punerea împreună a datoriilor naționale și emiterea în comun a unor obligațiuni - și au refuzat propunerea BCE de a înființa o bancă de active toxice la nivelul Uniunii Europene, care să gestioneze un al doilea val de credite neperformante. În timpul crizei financiare din ultima decadă, un mesaj similar din partea UE a generat scânteia care a împins piețele de capital să facă speculații privind datoria publică a țărilor cu economii mai vulnerabile și a creat în sudul Europei o criză financiară extinsă, care s-a transformat într-o amenințare a înseși existenței monedei unice europene și chiar a fundației Uniunii Europene. Rezultatul a fost planul de salvare a Greciei, în urma căruia PIB-ul țării a scăzut cu 30%, situație comparabilă doar cu economiile falimentare precum cea a Libiei și a Siriei, iar datoria statului a ajuns la aproape 200% din PIB, nivel care, după cum s-a văzut, nu era nici viabil, nici gestionabil.

Dar ce este diferit de această dată?

În primul rând, Italia și Spania au văzut cum a eșuat planul de salvare a Greciei, sub coordonarea Mecanismului de Stabilitate Europeană (MSE) și a FMI, care s-a bazat doar pe politici de austeritate. Italia a declarat de mai multe ori că nu va apela la un plan de salvare gestionat de MSE, de teama condițiilor impuse de Troika, similare cu cele impuse Greciei. De data aceasta, Italia și Spania sunt prea mari ca să eșueze și ca să fie „disciplinate” printr-un plan de salvare forțat.

În al doilea rând, aceasta nu este doar o criză financiară, ci este rezultatul unei crize de sănătate și umanitare. Lipsa solidarității din partea statelor membre a alimentat un puternic sentiment anti-UE în țările cel mai puternic lovite. În Italia, sentimentul anti-UE a crescut de la 26% în noiembrie la 49% în martie.

În al treilea rând, această nouă criză vine la scurt timp după Brexit și în contextul unei instabilități politice pe fondul creșterii populismului în Italia, în Franța și în țările din estul Europei și nu pare să genereze solidaritate în rândul statelor membre, ci dimpotrivă. De data aceasta, UE este deja prea fragilă pentru a rezista în fața unui naționalism în creștere.

În al patrulea rând, BCE și-a folosit deja cea mai mare parte din muniție, reducând dobânzile la cele mai mici niveluri și injectând bani în piață la niveluri record. Rezerva sa de fonduri nu este impresionantă, așadar piețele nu par să simtă efectele intervenției sale. Declarații precum „BCE va face orice e nevoie” nu mai au același rezultat ca acum zece ani.

De data aceasta, o dezintegrare controlată a UE sau transformarea sa într-un simplu acord comercial și abandonarea monedei unice devin un scenariu realist, nu doar un instrument speculativ pentru piață. Probabilitatea acestui scenariu este imposibil de determinat, dar, după Brexit și războiul comercial SUA-China, cine mai poate spune ce este probabil?

Articol semnat de Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare, Deloitte România

Acest material reprezintă opinia autorului, și nu poziția Deloitte România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5342 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Cel mai mare risc il reprezinta mortii (Luni, 27 aprilie 2020, 11:38)

  Mihai Panet [anonim]

  Un numar prea mare de morti pot schimba societatea. Primul Razboi Mondial a facut asta. Dupa aia, a urmat o perioada de evolutie pe repede inainte care s-a terminat cu o criza puternica. Societatea isi iesise din mersul ei normal si alergind, si-a rupt piciorul. Analizele functioneaza pe baza de certitudini, dar daca certitudinile sunt aruncate in aer, nu se mai poate prezice mare lucru.
 • -1 (15 voturi)    
  analiza corecta... (Luni, 27 aprilie 2020, 11:40)

  demaGOGU [utilizator]

  ...de aproape 2 luni de zile Nordul si Sudul zonei Euro negociaza, cu cutitele la vedere, partajarea costurilor crizei, pentru ca stim unde au mers beneficiile din vremurile bune!, monedei (zis)-unice.

  personal nu cred ca It/Es/Fr etc vor reusi sa obtina o concesie majora pana nu vor demostra credibil ca sunt gata sa paraseasca corabia si astfel, sa confrunte Nordul cu adevaratele costuri ale "integrarii" de care pana acum doar au beneficiat.

  sunt evolutii fascinante care scapa in totalitatea mediei si populatiei dambovitene, tribale si provinciale.
 • +8 (16 voturi)    
  Nimic de valoare nu se va fi pierdut. (Luni, 27 aprilie 2020, 11:43)

  Lok [utilizator]

  Chiar daca pare o tragedie initial, va elibera calea pentru un organism de conducere europene real. Moneda euro nu va disparea si nici Schengen.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Lok (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:43)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Un nou tratat este acum mai mult decat necesar.
 • +4 (10 voturi)    
  Opinia dl. grec este cam naiva.. (Luni, 27 aprilie 2020, 11:52)

  Gaspar [utilizator]

  Dumnealui spune niste lucruri nereale...UE are banii si puterea sa intervina cand doreste in ce volum doreste si Spania si Italia probabil vor fi ajutate cum nu s-a intamplat niciodata dupa WWII....
  Time will tell....
 • 0 (6 voturi)    
  comparatie (Luni, 27 aprilie 2020, 12:38)

  drago [utilizator]

  Pentru ca obiectivul Uniunii Europene este realizarea unei federatii dupa modelul Statelor Unite , ar fi interesant sa stim cum ar putea in SUA sa ajute un stat bogat cum este California , un stat in nevoie , de ex. New Mexico (nu vreau sa spun ca in acest moment NM are nevoie de ajutor).
  Stim numai ca la un moment dat Arkansas a fost in faliment , fara sa o ajute cineva sa iasa de acolo , iar acum Porto Rico este intr-o situatie asemanatoare!
  Deci ce ar putea sa faca niste state cu mentalitati sanatoase cum sint Germania , Olanda sau tarile scandinave sa ajute niste tari guvernate prost si corupt ,cum sint Grecia sau Italia?
 • +1 (5 voturi)    
  Dar Mujicia iese intreaga? (Marţi, 28 aprilie 2020, 16:44)

  Parzivall [utilizator]

  Asta este Intrebarea!!!
 • +5 (9 voturi)    
  Iar propagandă stângistă, în stil grecesc... (Marţi, 28 aprilie 2020, 16:51)

  reiand [utilizator]

  Ipocrizia acestui text ajunge până la cer.

  Iar o dați cu "solidaritatea", dar ziceți pe șleau ce înseamnă asta: ca Nordul Europei să plătească și mai mult pentru Sudul falit. Ca pensionarii olandezi să-și piardă puterea de cumpărare pentru ca politicenii populiști italieni, greci, spanioli, să poată să cumpere și mai multe voturi cu măsurile lor "generoase".

  Până când? De ce Italia are datorie de 130% din PIB? De ce nu a făcut eforturi, ca Olanda, să o reducă?

  Euro-obligațiunile sunt o aberație, ar presupune ca contribuabilii din Austria și Olanda să garanteze datoriile unor state falite precum Italia, Grecia sau Spania.

  De ce să plătească olandezii pentru că italienii au ales numai politicieni populiști, incompetenți, hoți sau socialiști în ultimele decenii? Să plătească cine i-a ales.
  • +1 (1 vot)    
   nu-i nici o propaganda (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:58)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   orice stat federal are aceleasi probleme.

   beleleaua e ca Euro este conceput sa ajute doar statele industrializate in special pe Germania lasandu-i pe ceilalti falimentari.

   pe rand, Grecia, Portugalia si Spania au intrat in faliment si asta inaintea pandemiei. Cum este posibil asa ceva?

   urmeaza falimentul italiei si UE is over. pandemia doar a spart bula in care se afla toti.
 • 0 (0 voturi)    
  OH. (Marţi, 28 aprilie 2020, 17:02)

  letsoc [utilizator]

  Daca s-ar putea face cumva sa se puna la pastrare toate aceste pareri si peste 10 ani sa se vada cine a brodit adevarul , ar fi f.bine . Castigatorul sa ia un premiu , iar comentatorii sa parieze pe cine crede fiecare .
 • 0 (2 voturi)    
  Vai ce critica aspra (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:55)

  Observatory [utilizator]

  Atunci când vorbim de ajutoare pentru multă tari conduse de Ipotenti.
  Popoarele sunt libere sa și aleagă guvernanți și in același timp responsabili : cea ce ai votat și ai dorit , te conduce ,,,, sunt alti responsabili pentru gândirea ta ?
  Dar, toți omite România de pe lista țărilor falimentare ....care, de fapt ocupa un loc de frunte.....din nou , poporul si-a spus cuvantul !
 • +1 (1 vot)    
  am remarcat, (Marţi, 28 aprilie 2020, 23:08)

  iodixit [utilizator]

  ca batutul cimpilor, nu--i caracteristica doar romanilor!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by