Este sezonul rece și sezonul virozelor și al gripei - perioada din an în care foarte multe persoane aleargă după „creșterea imunității”. Mulți își pun speranțele, în această perioadă, în vitamine, suplimente alimentare, pastile sau picături minune, care sunt peste tot: în farmacii, în reclamele de la tv sau de pe internet. Spre exemplu, vitamina C este o vedetă a sezonului. Există însă soluții miraculoase? Cât adevăr și cât mit este în jurul acestor produse? Încercăm să găsim răspunsul împreună cu dr. Ginrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România, și dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Vitamine și suplimenteFoto: Niloo138 | Dreamstime.com

h: Vitaminele și suplimentele nu previn îmbolnăvirile, ci doar echilibrează răspunsul sistemului imunitar în cazul unei boli

Există o „tendință generală de a alerga după creșterea imunității, mai ales în rândul părinților, pentru copii. Fapt care, din punctul meu de vedere, este cât se poate de condamnabil, pentru că a devenit, practic, un element cât se poate de comercial”, consideră dr. Gindrovel Dumitra.

Infecțiile respiratorii nu pot fi însă prevenite în acest fel. În cel mai fericit caz, suplimentele pot doar să echilibreze răspunsul sistemului imunitar, dar nu să prevină îmbolnăvirile, explică medicul: „Ele pot să aducă un echilibru (vitaminele și suplimentele - n.red.) în ceea ce privește funcționarea organismului și, mai ales, a sistemului imunitar. Practic, unele deficiențe - fie că vorbim despre vitamina C, fie că vorbim despre diverse minerale, cum ar fi zincul, fierul etc - pot fi suplimentate, astfel încât să ajungem la un echilibru în ceea ce privește funcționarea sistemului imunitar.”

Dr. Gindrovel Dumitra / Foto: Inquam Photos - George Călin

„Dar acest echilibru este necesar pentru a lupta cu boala, nu pentru a preveni infecțiile", este concluzia medicului.

Acest lucru este valabil nu doar pentru vitaminele și suplimentele alimentare, ci și pentru consumul de lămâi, portocale etc.

Dacă în cazul virozelor de sezon nu avem la dispoziție vaccin, în cazul gripei sau al COVID-19, cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea, subliniază medicul.

Vitaminele nu previn infecția cu un virus

Nu spune nimeni că nu poți să folosești suplimente cu vitamine și nu numai în sezonul rece, însă acestea nu previn infecția cu un virus, precum virusul gripal sau virusul care provoacă boala COVID-19, arată și Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

„Cred că pandemia a demonstrat că nu există medicamente miraculoase, ci doar medicamente care ajută”, adaugă Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu / Foto: Agerpres

Potrivit medicului, metoda numărul unu de prevenție, în cazul gripei de exemplu, pentru care există vaccin, este vaccinarea. În ceea ce privește vitaminele și suplimentele, sfatul lui Adrian Marinescu este să discutați cu un medic înainte de a le lua: „Dacă vrei să iei suplimente și vitamine, trebuie să o faci în momentul în care discuți cu un medic, dacă ai o anumită patologie. Și trebuie să o faci pentru echilibru, nu pentru a preveni o infecție virală, cu un virus, cum este virusul gripal. Este evident și logic că nu de acolo se rezolvă.”

Vitaminele și suplimentele alimentare pot reprezenta, într-adevăr, o modalitate de a echilibra sistemul imunitar, la un moment dat, însă sistemul imunitar se întărește în primul rând cu ajutorul unui stil de viață sănătos: ”Există o grămadă de factori care ajung să determine un echilibru, la un moment dat: aici mă refer la stilul de viață, la stilul alimentar, la mișcare, la faptul că ne învățăm copiii să meargă la sport încă de mici, că păstrăm un mod corect de viață.În niciun caz nu rezolvi fast food-ul cu vitamine.”

Foto: Dreamstime.com, Inquam Photos, Agerpres.