​Ultimele 4 săptămâni au adus, în România, o creștere constantă a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2, declară pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Explicația este legată de noile subvariante care țin tot de Omicron - Eris și Pirola. Sunt testele disponibile în farmacii și vaccinurile împotriva COVID-19 eficiente și în cazul acestor subvariante? La ce să ne așteptăm în următoarele săptămâni și cum ne putem proteja? Căutăm răspunsurile împreună cu dr. Adrian Marinescu.

COVID-19Foto: Inquam Photos / George Călin

8 din 10 pacienți infectați cu Eris sau Pirola se tratează acasă

Eris și Pirola, noile subvariante ale Omicron, aduc o transmitere care se face cu ușurință, dar, din fericire, nu cu o virulență sporită, spune medicul Adrian Marinescu.

Simptomele sunt în general respiratorii, asemănătoare răcelii și gripei, dar pot fi și dureri de cap, dureri musculare și stare de oboseală.

8 din 10 pacienți care ajung la Matei Balș infectați cu aceste subvariante au forme ușoare și se pot trata acasă, explică directorul medical al spitalului: „La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, din aproximativ 100 de pacienți care se prezintă în 24 de ore cu infecție cu SARS CoV-2 - nu mă refer la suspiciuni, ci la cei confirmați - 80% se tratează acasă și 20% sunt pacienți ce rămân internați, indiferent de vârstă.”

În general, cei care rămân internați „sunt cu factori de risc ce țin de vârstă, de bolile cronice asociate sau dacă sunt copii mici, iar în cazul lor vorbim despre o monitorizare”, precizează medicul.

Ce e important de spus este că procentul formelor severe, care ajung în Terapie Intensivă, este unul extrem de mic și că reprezintă, de fapt, situații excepționale, adaugă Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu,medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București / Foto: Agerpres

Numărul de îmbolnăviri va continua să crească, dar fără să vorbim despre o explozie

Adrian Marinescu se așteaptă ca numărul de cazuri să crească în continuare, fără să vorbim, însă, despre o explozie. „Mă aștept să fie o creștere totuși constantă, pentru că s-au deschis școlile, pentru că oamenii s-au întors din concedii și vorbim despre o interacțiune mult mai mare decât înainte. Nu cred să fie un capăt de țară - adică să fie un val care să pună mari probleme - dar va fi o situație destul de complicată, mai ales în sezonul rece care bate la ușă după luna octombrie și mai ales cu intensitate maximă în lunile decembrie și ianuarie, când vom avea în circulație, pe lângă SARS CoV-2, și virusuri gripale și alte virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.”

Ideal ar fi să ne pregătim pentru acest sezon prin vaccinare antigripală, care are un rol extrem de important, indiferent de vârstă și care ar trebui făcută la timp, este sfatul medicului: „Vaccinarea care se face înaintea sezonului ne asigură mult mai multă liniște legată de ceea ce poate să urmeze.”

Teste rapide COVID-19 / Foto: John Cole / Sciencephoto / Profimedia

Vaccinul și testele rapide disponibile în farmacii - eficiente și în cazul Eris și Pirola?

În ceea ce privește noile variante ale SARS CoV-2 - Eris și Pirola - sunt ele depistate și de testele rapide pe care le găsim în farmacii?

„Da, răspunsul este da, și asta pentru că vorbim tot despre varianta Omicron, iar acestea sunt subvariante ale Omicron. Atât testele rapide, cât și testele PCR ne sunt utile pentru diagnostic, inclusiv pentru aceste două noi subvariante, cel puțin din datele pe care le avem în momentul de față”, arată medicul Adrian Marinescu.

L-am întrebat pe directorul medical al Institutului Matei Balș și dacă vaccinul împotriva COVID-19 oferă în continuare protecție: „Cred că s-a demonstrat foarte clar că, indiferent de tipul de vaccin și de varianta sau subvarianta de SARS CoV-2, vaccinul a oferit în permanență protecție împotriva formelor severe și complicațiilor date de boală. Nu este exclus ca, în cazul în care m-am vaccinat, să mă infectez, dar probabilitatea de a dezvolta o formă severă, de a ajunge în Terapie Intensivă sau de a suferi complicații care să îmi pună viața în pericol este foarte mică.”

„Mărturie stau statisticile din secțiile de Terapie Intensivă, nu doar de la Institutul Matei Balș, ci de oriunde din lumea aceasta, și veți vedea că persoanele care au ajuns în Terapie Intensivă au fost, în marea lor majoritate, nevaccinate sau cu scheme de vaccinare incomplete”, este concluzia medicului.

Ministul Sănătății, Alexandru Rafila / Foto: Agerpres

Rafila: COVID a revenit în România, ca şi în alte ţări. Avem circa 2.000 de cazuri pe zi

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, zilele trecute, că îmbolnăvirile de COVID-19 au revenit în România la fel ca în alte ţări, fiind în jur de 2.000 de cazuri pe zi, însă consideră că acest val va mai dura circa o săptămână - două, după care numărul de cazuri va scădea.

Ministrul Sănătății a adăugat că este posibil să apară aglomerări în zone precum Bucureştiul, unde deja s-au aglomerat cele două spitale de boli infecţioase „Matei Balş” şi „Victor Babeş”.

În cazul în care numărul de cazuri va continua să crească în capitală, pacienții vor fi preluați și de spitalele de urgență, mai spune Rafila.

„A revenit şi în România, ca şi în alte ţări. În momentul de faţă avem circa 2.000 de cazuri pe zi. Formele nu sunt aşa de grave cum au fost în alte valuri anterioare. De curând am început şi o să terminăm foarte rapid achiziţia unor alte antivirale care sunt disponibile în momentul de faţă pe piaţă. Sunt mulţi dintre oameni care preferă să rămână spitalizaţi câteva zile, chiar dacă tratamentul se poate face ambulatoriu şi noi o să venim în întâmpinarea acestor pacienţi sau a pacienţilor care au comorbidităţi, încât să asigurăm spitalizarea”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat la Europa FM dacă a revenit COVID-19 în România, potrivit News.ro.

Întrebat și care este protocolul la boala COVID în acest moment, Rafila a explicat: „Se poate face testare acasă. Se constantă simptomatologia, dacă există; dacă nu există, atunci discutăm de forme inaparente”.

„Poţi să te duci la medicul de familie. Dacă ai o formă care să împiedice activitatea, atunci primeşti concediu medical. Dacă cumva nu mai există restricţii în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor infectate, dar recomandarea utilizării măştii de o persoană care este simptomatică, de exemplu, mai ales atunci când merge în comunitate, merge cu autobuzul, există şi rămâne. Cred că este o chestiune de responsabilitate. Dacă suntem răciţi, atunci să încercăm să nu răspândim infecţia. Este un lucru binecunoscut”, a mai precizat ministrul Sănătății.