O echipă de cercetători din SUA a dezvoltat un senzor mai precis, care poate oferi rezultate rapide și poate testa mai multe infecții. Oamenii de știință au realizat un senzor care poate testa COVID și gripa în același timp, iar rezultatul apare într-un timp record de doar 10 secunde, relatează Sky News.

COVID-19Foto: Fabiobalbi / Dreamstime.com

Noul dispozitiv conține nanomaterial foarte subțire care permite detectarea virusurilor în cazul ambelor infecții. Senzorul este realizat din grafenă - un singur strat de atomi de carbon, aranjat într-un model de rețea hexagonală. Fiind atât de subțire, dispozitivul devine atât de sensibil la orice modificări electrice din mediul său încât poate detecta și distinge prezența diferitelor proteine virale.

Pentru a dezvolta noul mecanism, cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au folosit anticorpii pe care sistemul imunitar uman îi dezvoltă pentru a lupta împotriva ambelor virusuri și i-au legat de grafen. Atunci când o mostră de la o persoană infectată este pusă pe senzor, anticorpii se leagă de proteinele lor țintă și modifică curentul electric. În timpul testelor, probele de proteine au fost plasate într-un lichid care semăna cu saliva, astfel că senzorul a putut să le detecteze chiar și în cantități foarte mici, în doar 10 secunde.

Senzorul poate detecta particulele virale și rare din respirație

Deji Akinwande de la Universitatea Texas din Austin a declarat că acest lucru sugerează că senzorul ar putea fi folosit pentru identificarea particulelor virale și mai rare care se găsesc în respirația oamenilor.

  • „Atunci când aceste două virusuri circulă împreună, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei ierni, ar fi extrem de util să avem un senzor care să poată detecta simultan dacă aveți COVID, gripă, niciuna dintre acestea sau ambele”, a spus Deji Akinwande.

COVID și gripa au în comun multe simptome, cum ar fi tusea și febra ridicată. Cercetătorii susțin că după ce au obținut un succes în detectarea celor două infecții, noul mecanism ar putea fi modificat pentru a testa și alte boli. (Foto: Dreamstime.com)

CITEȘTE ȘI: INFOGRAFICE Care sunt diferenţele dintre răceală, gripă, COVID-19 şi virus sinciţial respirator