România ar urma să mai primească numai din contractul pentru 2022 cu Pfizer aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID, iar în contractul pentru 2023 sunt prevăzute 19 milioane de doze pentru țara noastră, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, întrebat despre decizia Bulgariei de a refuza să mai cumpere dozele prevăzute în contractul CE încheiat în 2021.

Vaccin BioNTech-PfizerFoto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia

Rafila a spus că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a miniștrilor Sănătății la care va fi discutată și această chestiune a dozelor de vaccin anti-COVID deja contractate, dar că este vorba despre „nişte obligaţii stabilite printr-un contract comercial”.

  • „Ne-am alăturat de la început tuturor acestor demersuri.
  • Dacă vă aduceţi aminte, România, împreună cu alte nouă state europene, a făcut acest lucru încă de acum multe luni, am notificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens şi nouă ni se pare absolut normal ca vaccinurile care nu pot fi utilizate sau care nici măcar nu s-au produs, pentru că sunt multe care fac obiectul unui contract care ar trebui să fie derulat în anul acesta, 2023, cu cantitate mare de doze de vaccin…
  • O să fie o întâlnire a miniştrilor Sănătăţii săptămâna viitoare. Sper să venim cu mai multe elemente concrete, însă un lucru pe care nu putem să nu îl menţionăm, pentru că el revine totdeauna atât în discuţiile cu Comisia Europeană, cât şi în discuţiile cu producătorii, este că e vorba de nişte obligaţii stabilite printr-un contract comercial”, a afirmat ministrul Sănătății, întrebat despre decizia Bulgariei de a nu mai accepta dozele de vaccin anti-COVID, în condițiile în care a distrus „cantități uriașe”.

„Încercăm să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă obligaţiile contractuale rămân”

El a insistat că România încearcă să cumpere cât mai puţine vaccinuri împotriva COVID, dar că „obligaţiile contractuale rămân”:

  • „Nu ştiu ce pot să facă bulgarii în acest sens, dar încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice.
  • Am făcut-o încă de la începutul mandatului, atât în momentul în care am vândut 7,5 milioane de doze de vaccin la începutul anului 2022, cât şi ulterior, când am fost reţinuţi în a cumpăra, am încercat să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă obligaţiile contractuale rămân şi dacă nu va exista un aranjament între Comisia Europeană care a semnat pentru şi în numele statelor membre aceste contracte, sigur, cu acordul statelor, pentru că Comisia şi producătorii n-au făcut altceva până la urmă decât să pună în aplicare aceste lucruri cu acordul statelor”.

El și-a acuzat predecesorii că s-au angajat să cumpere, pentru 2022 și 2023, 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar asta „s-a constituit într-o obligaţie pentru România”.

„Este inadmisibil ca vaccinurile să fie cumpărate în cantităţi mari şi ulterior distruse”

Rafila a susținut că, alături de alte state, ridică această problemă de fiecare dată când merge la Bruxelles, încercând să găsească „cea mai bună soluție”:

  • „(...) Până la urmă, România este parte la aceste contracte, nu neapărat Ministerul Sănătăţii, şi trebuie să găsim o soluţie responsabilă împreună cu Guvernul, pentru a soluţiona această problemă care este foarte serioasă şi care aruncă, din punctul meu de vedere, o umbră şi pune probleme în general programelor de vaccinare, nu neapărat pentru infecţia COVID, dar şi pentru alte programe de vaccinare pentru că este inadmisibil ca produsele care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantităţi mari şi ulterior distruse”.

Ce cantitate de vaccin anti-COVD ar urma să mai primească România

  • Întrebat câte vaccinuri ar urma să mai primească România, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să „intre în detalii”.

Potrivit lui Rafila, din contractul cu Pfizer pentru anul 2022 ar mai fi de primit aproximativ 8 milioane de doze, iar contractul pentru 2023 include 19 milioane de doze, din care țara noastră nu a luat încă nicio doză.

Câte doze de vaccin anti-COVID a distrus România

În luna ianuarie, Rafila declara laEuronews România că autoritățile sunt nevoite să distrugă „câteva milioane bune de doze” de vaccin anti-COVID care au expirat, iar, din estimările sale, pierderile „depășesc 100 de milioane de euro”:

  • „Au expirat vaccinurile vechi, cele care au fost cumpărate pentru tulpina clasică. Nu se pune problema expirării actualelor stocuri de vaccinuri care tocmai au fost primite.
  • Sunt câteva milioane bune de doze care au expirat. Nu mai sunt congelate. Nu mai are rost să le păstrezi în congelatoare speciale dacă au expirat. O să urmeze procedura de neutralizare, o procedură pentru produsele biologice neutilizate.
  • Din păcate, atunci când s-au contractat în România cantități de vaccin n-au ținut de posibilitatea utilizării lor și s-au contractat chiar în momente în care, în ciuda evidențelor că nu putea fi folosit, acest lucru a fost făcut (...)
  • Sunt sume mari (pentru vaccinurile distruse - n.r.). Nu pot face acum o socoteală exactă. Cu siguranță depășesc 100 de milioane de euro”.

Conform datelor publicate de INSP, începând cu 27 decembrie 2020 în România s-au vaccinat cu schema completă (două doze) 8.130.345 de persoane. În total, au fost folosite 16.919.549 de doze de vaccin anti-COVID.

Bulgaria refuză să mai cumpere vaccinurile anti-COVID și a cerut rezilierea contractului cu Pfizer

Bulgaria distruge cantităţi mari de vaccinuri anti-COVID expirate şi nu intenţionează să-şi refacă stocurile, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, potrivit dpa.

  • „În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze populaţia”, a spus ministrul interimar al sănătăţii Asen Medjdiev în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia.

După ce a distrus deja „cantităţi uriaşe” de vaccinuri expirate, Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an, a adăugat oficialul citat.

El a anunţat Comisia Europeană că Bulgaria este în favoarea rezilierii contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025, a adăugat Medjdiev.

Această poziţie este susţinută şi de Polonia, Cehia şi Lituania, a spus el.

Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID-19 din UE. Numai 30% din populaţia sa de 6,5 milioane are o imunizare de bază împotriva virusului, potrivit datelor oficiale. În Bulgaria nu au mai existat măsuri de protecţie obligatorii împotriva virusului de la jumătatea lunii noiembrie.

CITEȘTE ȘI: De ce nu se vaccinează românii. Adevărurile incomode din spatele lui „oamenii nu vor”