Bulgaria distruge cantităţi mari de vaccinuri împotriva COVID-19 expirate şi nu intenţionează să-şi refacă stocurile, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, relatează dpa.

Vaccin BioNTech-PfizerFoto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia

„În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze” populaţia, a spus ministrul interimar al sănătăţii Asen Medjdiev în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia.

După ce a distrus deja „cantităţi uriaşe” de vaccinuri expirate, Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an, a adăugat oficialul citat.

El a anunţat Comisia Europeană că Bulgaria este în favoarea rezilierii contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025, a adăugat Medjdiev.

Această poziţie este susţinută şi de Polonia, Republica Cehă şi Lituania, a spus el.

Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID-19 din UE. Numai 30% din populaţia sa de 6,5 milioane are o imunizare de bază împotriva virusului, potrivit datelor oficiale. În Bulgaria nu au mai existat măsuri de protecţie obligatorii împotriva virusului de la jumătatea lunii noiembrie. (Sursă Agerpres)