Lockdown-ul „de tip închisoare” din Shanghai reprezintă „o abordare incorectă”, fiind mai mult o problemă politică, afirmă Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș.

Vocile disperării din ShanghaiFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

„Este foarte greu să manageriezi o situație atât de complicată”

„În China, în momentul de față, în Shanghai, în niciun caz nu sunt multe spitalizări și multe decese. Acolo este mai mult o problemă politică și o abordare incorectă, care nu există în Europa - acei oameni sunt ținuți într-un lockdown tip închisoare”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la un eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

„Dar, altfel, eu pot să îi înțeleg pe ei, în China. Până la urmă, este foarte greu să manageriezi o situație atât de complicată, cu o densitate de populație fără precedent”, adaugă Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu mai spune că „s-a tot vorbit că ei ascund o altă variantă virală, cu mutații, dar nu există nicio dovadă”.

”Bine, ei au ascuns-o și la începutul pandemiei. Este clar că pandemia nu a început în 2019, la finalul anului. Cât de devreme a început este greu de spus. Este clar că în 2019, pe parcursul anului, au avut diverse cazuri pe care nu le-au recunoscut. Cred că le-au și ascuns la un moment dat, dar nu se gândeau că va veni o pandemie. Dar clar că au ascuns o problemă de sănătate publică, în stilul caracteristic”, mai spune medicul.

Dr. Adrian Marinescu

Lockdown-ul din Shanghai ar putea fi ridicat la 1 iunie

China ar putea elimina restricțiile draconice din Shanghai începând cu data de 1 iunie.

Shanghai, care are 25 de milioane de locuitori, se află în lockdown complet de 6 săptămâni, majoritatea locuitorilor neavând voie nici măcar să iasă din casă.

Autoritățile chineze au aplicat o strategie „zero COVID”, prin care își propun să nu mai aibă deloc cazuri de infectare.