75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.000 sunt copii, se află pe teritoriul României, a anunțat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. De asemenea, autoritățile au operaționalizat, cu sprijinul STS, numerele de urgență 119 și 112 în limba ucraineană.

Refugiați din Ucraina sosesc în Gara de Nord din CapitalăFoto: Agerpres

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a anunțat luni că toate resursele care pot fi puse la dispoziția refugiaților, inclusiv de către ONG-uri, pot fi incluse pe platforma dopomoha.ro.

De asemenea, autoritățile au operaționalizat, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, liniile telefonice 119 și 112 în limba ucraineană.

În plus, mai spune președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Mădălina Turza, s-au luat măsuri de intensificare a combaterii traficului de persoane la punctele de trecere a frontierei.

De asemenea, "într-o zi, cel mult două, vom avea o procedură foarte clară de înregistrare a minorilor neînsoțiți de un părinte sau un tutore legal și etapele concrete pe care un astfel de copil trebuie să le parcurgă", au anunțat luni autoritățile.