Există sau nu o contraindicație absolută pentru vaccinarea împotriva COVID-19? Situațiile în care vaccinarea nu este recomandată temporar sau deloc sunt extrem de rare. Și totuși, avem printre noi medici care le recomandă pacienților lor cu boli cronice să nu se vaccineze. De ce se întâmplă acest lucru și care sunt singurele situații în care vaccinarea este cu adevărat contraindicată temporar sau complet?

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: CNCAV

HotNews.ro a stat de vorbă cu prof. dr. Simona Rednic, medic primar Reumatologie și Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Societății Române de Reumatologie, și cu dr. Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, despre una dintre cele mai grave și ignorate sincope ale campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România: ­numărul mare de bolnavi cronic din țara noastră care nu se vaccinează din cauză că așa le recomandă chiar medicul lor curant.

Am o boală autoimună reumatică. Mă vaccinez?

Una dintre cele mai frecvente confuzii se face în cazul bolilor autoimune: mulți pacienți care suferă de o boală autoimună reumatică ezită să se vaccineze, iar confuzia există inclusiv în rîndul medicilor.

Am o boală autoimună reumatică. Mă vaccinez? Da, pot și chiar trebuie să mă vaccinez, este răspunsul specialiștilor.

Societatea Română de Reumatologie a făcut recomandări privind vaccinarea împotriva SARS-CoV2 a bolnavilor cronic cu boli reumatismale la scurt timp după începerea campaniei de vaccinare în România, spune prof. dr. Simona Rednic, medic primar Reumatologie si Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Societății Române de Reumatologie.

Prof. dr. Simona Rednic, medic primar Reumatologie și Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Societății Române de Reumatologie

Potrivit acestor recomandări, nu există nicio contraindicație la vaccin pentru acești pacienți. Beneficiile vaccinării sunt superioare riscurilor legate de ea: "Există, eventual, niște nuanțări legate de boală si mai ales de activitatea acesteia (e mai bine ca boala să nu fie activă, să fie în remisie sau cel puțin cu o activate joasă) sau privind terapia pe care o fac pacienții, care în funcție de tipul acesteia poate fi ales momentul vaccinării (de exemplu terapia cu Rituximab) sau poate fi întreruptă pentru o săptămână - două, la recomandarea medicului curant", afirmă prof. dr. Simona Rednic.

Prof. dr. Simona Rednic și-ar dori ca recomandările Societății Române de Reumatologie privind vaccinarea împotriva COVID-19 a pacienților care suferă de o boală cronică să fie respectate de toți medicii reumatologi și cunoscute și de celelalte specialități, mai ales de medicii de familie din România.

6 întrebări-cheie privind vaccinarea împotriva COVID-19 a pacienților care suferă de o boală autoimună reumatică și răspunsurile Societății Române de Reumatologie:

1. Mă pot vaccina împotriva SARS-CoV2?

Persoanele care suferă de boli reumatice autoimune au un risc crescut de a dezvolta o formă mai severă de COVID-19 comparativ cu populația generală, motiv pentru care prevenția primară prin vaccinare este foarte importantă. Unele boli, mai ales cele sistemice, cum ar fi lupusul eritematos sau vasculitele, ca și unele terapii (de exemplu doze mari de steroizi, sunt cu atât mai mult la risc).

2. Care dintre vaccinuri este cel mai potrivit?

Vaccinurile împotriva COVID-19 NU conțin particule virale vii sau întregi, că astfel ele sunt sigure la pacienții cu boli autoimune care au o imunitate scăzută - NU determină îmbolnăvirea cu SARS-CoV2.

Nu există recomandări pentru un vaccin anume - se poate folosi orice vaccin în funcție de disponibilitate, totuși este preferabil să vă vaccinați cu unul dintre vaccinurile mARN - Pfizer sau Moderna, care au doua doze de administrare și sunt și cel mai bine studiate la această categorie de pacienți.

3. Am un risc mai mare pentru reacții adverse la vaccinare?

Nu există contraindicații sau efecte adverse particulare la persoanele cu boli reumatologie, în comparație cu populația generală.

4. Cum trebuie să procedez cu medicația imunosupresoare?

În foarte puține cazuri, administrarea medicamentelor se suspendă pentru una-două săptămâni după vaccinare. Contactați medicul curant pentru a afla atitudinea corectă.

5. Am trecut deja prin infecția cu SARS-CoV2 - ar trebui să mă mai vaccinez?

Anticorpii împotriva SARS-CoV2 care apar la trecerea prin boală nu oferă protecție pe viață, nivelul lor scade odată cu trecerea timpului. Mai mult, acești anticorpi nu oferă protecție pentru toate tulpinile virale.

Reinfectarea se poate manifesta clinic la fel de sever sau chiar mai sever comparativ cu infecția primară.

6. Trebuie să fac doza booster ?

Da, pacienții imunodeprimați prin boala reumatologică sau prin medicația imunosupresoare trebuie să facă doza booster, chiar la intervale mai mici de 6 luni. Având în vedere faptul că răspunsul lor la vaccinare este mai redus decât al populației generale, doza a 3-a este recomandată.

"Trebuie să ne instruim medicii, pentru că nu există decât o contraindicație absolută a vaccinării"

Mai ales când există o boală cronică ar trebui să se facă vaccinul, este recomandarea categorică a medicului Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară: "Nu există ideea că sunt bolnav, am contraindicație la vaccinare. Acest lucru nu există."

Radu Ciornei subliniază că există extrem de puține contraindicații absolute pentru vaccinare, iar medicii ar trebui instruiți în acest sens: "Trebuie să ne instruim medicii, pentru că nu există decât o contraindicație absolută a vaccinării: când ești bolnav, când ești în puseu acut de boală sau dacă ai alergii la componente ale vaccinului."

O altă confuzie frecventă pe care o fac inclusiv medicii este în cazul pacienților trecuți prin boala COVID-19, atrage atenția Radu Ciornei: "Foarte mulți medici spun: Asta li se spune oamenilor: "

"Circulă și ideea că am anticorpi, am făcut boala, de ce să mai am anticorpi și de la vaccin? Dacă se întâmplă ceva? Este o tâmpenie sinistră. Noi avem capacitatea să generăm anticorpi pentru zeci, sute de milioane de antigene diferite - pentru tot ce întâlnim în jur, de la hrană, praf, alte persoane, absolut tot - și să le ținem și minte. Iar anticorpii aceia nu se calcă pe picioare, anticorpii pentru o boală sau pentru praf sunt complet diferiți. Nu se pune problema că atunci când sunt prea mulți nu au ce să facă și încep să roadă organismul, generând boli autoimune. Nu, acest lucru se poate întâmpla din niște defecte de recombinare și rearanjare a anticorpilor, nu pentru că sunt prea mulți. Asta niciodată."

Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară

Radu Ciornei povestește că a fost întrebat de pacienți cu boli autoimune sau cancer dacă ar trebui să se vaccineze: "Mă uit și citesc în fiecare săptămână. Nu există contraindicații nici în boli precum lupus, scleroză multiplă, cancer. În toate bolile vaccinul este indicat. Sunt foarte mulți oameni care sunt bolnavi și cărora li se recomandă, de niște medici care nu au pus cum trebuie mâna pe carte, să nu se vaccineze."

O excepție este aceea când boala este în puseu acut, iar în acel moment vaccinarea trebuie amânată, explică medicul Radu Ciornei: "Doar dacă boala este în puseu acut, pentru că bolile acestea autoimune - lupus, scleroză multiplă - nu dau înapoi. Ele merg astfel: platou, mai rău, din nou platou, din nou mai rău. Singura condiție este să nu fie în puseu acut."

Ce ar trebui să facă medicii pentru a nu mai oferi recomandări în afara celor mai noi date științifice? "Acum nu mai facem medicină din tratate, ci trebuie să citim în permanență articolele care apar în revistele științifice, pentru că este o boală în permanentă dinamică", subliniază dr. Radu Ciornei.

El admite faptul că există într-adevăr și oameni care suferă reacții post-vaccinale, "dar vorbim despre unul la un milion sau chiar mai rar de atât. Eu aș fi vrut, dar nu am apucat, să fac o lege de compensare și protejare a acestor oameni. Sunt boli neurologice, miocardite de pe urma cărora rămâi cu sechele. Atunci când aceste reacții sunt dovedite ca fiind de la vaccin, oamenii aceștia trebuie protejați."

Ce spun Alexandru Rafila, Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat: 93% dintre decesele de COVID-19 din România, înregistrate la bolnavi cronic

Mulți bolnavi cronic din România cred că nu ar trebui să se vaccineze, însă lucrurile funcționează exact invers: bolnavii cronic ar trebui să se vaccineze cu prioritate împotriva COVID-19, deoarece vaccinul protejează de formă gravă a bolii și de deces și "nu există niciun fel de contraindicație absolută" la vaccin, a declarat săptămâna trecută ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri cu comunitatea de romi din România, dedicată importanței vaccinării și combaterii teoriilor conspirației și fakenews-urilor despre vaccinare.

Peste 93% dintre decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronic, a subliniat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul aceleiași dezbateri.

"Mulți oameni spun 'eu am astm/eu am hipertensiune, nu mă vaccinez'. Nu este adevărat, este exact invers. Nu există niciun fel de contraindicație absolută la vaccinare. Vaccinul este foarte bun, protejează de boala gravă, protejează de deces. Aceasta este soluția pentru cei care au boli cronice, să îi vaccinăm. S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare", a arătat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Peste 93% dintre decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronic, potrivit datelor prezentate de Valeriu Gheorghiță. Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 s-au înregistrat la persoane care sufereau de boli cardiovasculare, apoi la persoane care sufereau de diabet zaharat, boli de plămâni, boli de rinichi, cancere, obezitate etc, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

"Toate aceste boli cresc riscul ca, în cazul îmbolnăvirii de COVID-19, să facă o formă gravă. Ceea ce face vaccinarea este ca riscul în cazul acestor persoane, în cazul în care se infectează, să fie același ca în cazul unei persoane tinere, fără alte afecțiuni", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat că "Un corp care este bolnav luptă mult mai greu cu o boală nouă care îl lovește. Un astfel de corp face față mult mai puțin la expunerea cu virusul decât un corp pregătit, care este vaccinat, deoarece vaccinarea ajută sistemul imunitar. Riscul de deces crește la cei nevaccinați, lucru care s-a văzut la cei care au comorbidități."