​Copiii au un risc foarte mic de a face o formă severă de COVID-19, iar impactul bolii este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero, a afirmat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, într-o dezbatere privind beneficiile vaccinării copiilor. România va demara vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Copil vaccinat anti-CovidFoto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19:

  • "Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani. În valul 4 am observat, paralel cu creșterea numărului de cazuri la toate grupele de vârstă, și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri și copii, ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândește mai ușor. Impactul este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero", arată coordonatorul campaniei de vaccinare.
  • Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea populației adulte și a categoriilor vulnerabile, dar reprezintă un pas înainte, mai spune Valeriu Gheorghiță.
  • Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, indicația de vaccinare se adresează cu prioritate, și la această grupă de vârstă, copiilor vulnerabili, care suferă de o boală cronică, deoarece prezența unei afecțiuni cronice la această vârstă crește riscul de spitalizare din cauza COVID-19 de 12 ori și riscul de internare în Terapie Intensivă de circa 19 ori.
  • Și copiii aparent sănătoși pot să dezvolte forme grave, chiar dacă rarisim, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
  • "Dacă ne vom focusa pe vaccinarea la această grupă de vârstă în speranța că vom reduce transmiterea într-o populație cu rată mică de vaccinare la adulți, impactul nu va fi cel așteptat, ci va fi nesemnificativ", este avertismentul medicului Valeriu Gheorghiță.

Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie si Imunologie clinică:

  • "Reacțiile alergice induse de vaccinuri sunt posibile, indiferent de tipul de vaccin, dar reacțiile severe sunt foarte rare."
  • "Dacă ne uităm la datele pe care le avem în ceea ce privește incidența reacțiilor alergice importante în urma vaccinării împotriva COVID-19 în populația adultă, incidența de evenimente alergice importante este foarte joasă și niciunul dintre evenimentele alergice de până acum nu a avut o evoluție necontrolabilă."
  • "Veștile sunt de optimism și de încredere."
  • "În cazul în care aceste reacții apar, cele mai multe dintre ele apar în 30 de minute și pot să fie tratate."

Dr. Valeria Herdea, medic pediatru și medic de familie:

  • "Medicul de familie îngrijește toate categoriile de vârstă: întreaga familie, gravidă, sugar, copil, seniorul. Și văzând întreg tabloul familial, privești altfel pacientul, vezi în ansamblu, vezi dimensiunea medico-socială. Ori asta te obligă să faci un altfel de medicină, medicină integrativă s-ar putea spune."
  • "Va trebui cumva să îi aduci pe toți la un numitor comun, să le respecți credințele, temerile, să le respecți ceea ce au primit prin educație și să încerci să le fii alături, să îi îndrumi să decidă corect."
  • "Dacă mă întrebați dacă să alegem vaccinarea copiilor, v-aș răspunde că ultimii 2 ani, de pandemie, ne-au adus în față o boală nouă, cu foarte multe dimensiuni: de la cea medicală până la cea socială."
  • "Impactul pe care l-a avut asupra copiilor: copiii au trecut prin tulburări de comportament, tulburări de somn, tulburări de alimentație, teama de a se apropia de colegii lor""
  • "Copiii sunt foarte afectați. Copiii fac forme ușoare de COVID-19, dar impactul pe care boala aceasta l-a avut asupra lor din punct de vedere psihic, emoțional, cred că este cea mai adevărată pandemie pe care o vom traversa în următorii ani."

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru:

  • "Cred că, în acest moment, lucrul cel mai important pentru un părinte care se află în fața dilemei 'voi lua decizia de a îmi vaccina copilul sau nu?' pleacă de la faptul că o bună parte din dilemă este generată de emoții. Aș vrea să îi asigur pe toți părinții, în primul rând în calitate de părinte, și apoi de medic, că și eu am fost emoționat în momentul în care copilul nostru ne-a întrebat ce să facă. I-am spus că, evident, ar fi bine să se vaccineze și s-a vaccinat. Pot înțelege aceste emoții."
  • "Dar ceea ce vreau să îi sfătuiesc pe părinți, înainte de a lua o decizie, este să se uite la fapte, la cifre și la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care țipă mai tare, nu la cel care vine cu acuze, ci la cel care oferă cifre, dovezi științifice și alternative, soluții."
  • "Cifrele de la care plecăm sunt cele prezentate de Valeriu Gheorghiță: copilul, în ansamblul său, nu face forme extrem de grave de boală, dar astăzi, la nici 24 de ore după ce o familie de români și-a pierdut copilul din cauza complicațiilor COVID-19, cred că este indecent să minimalizăm riscul bolii la copil. Trebuie să știm că în Statele Unite, unde au fost confirmate peste 7,2 milioane de cazuri de infecție SARS-CoV2 la copii, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic. Tot în Statele Unite sunt 665 de copii care au murit. Înseamnă aproape 30 de copii la un milion de persoane. Imaginați-vă că în România, am putea să vorbim de 100 de decese pediatrice."
  • "Luați o decizie liniștită, pentru că nu va fi niciun copil din România vaccinat fără acordul părinților lui. Trebuie să luăm o decizie înțeleaptă și să analizăm pericolul, pentru că varianta Omicron pare a schimba regulile jocului și dacă ne uităm în restul lumii, această variantă afectează preponderent tinerii. Jumătate dintre cazurile confirmate de infectare cu Omicron sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani. De aceea cred că și copiii, în viitorul apropiat, dacă vor continua să meargă la joacă, la școală, în colectivitate, vor fi supuși unui risc semnificativ de infectare."
  • "Nu trebuie să luați o decizie de azi pe mâine, ci trebuie să cântăriți riscurile pentru copil și pentru întreaga familie."

Dr. Alin Niculescu, medic primar cardiologie pediatrică:

  • "Pe de o parte sunt copiii cu afecțiuni/malformații cardiace preexistente și pe de altă parte, există copiii care nu au afecțiuni cardiace, dar circulă legende că vaccinul ar putea să cauzeze astfel de probleme - precum risc de miocardită."
  • "Trebuie întotdeana să cântărești cel mai mic risc. Care este riscul cel mai mic? Să fac COVID-19 sau să mă vaccinez?"
  • "Sindroamele asociate cu malformații cardiace nu au prezentat reacții semnificative adverse la vaccinare - vorbim despre adultul cu boală congenitală."
  • "Din punctul de vedere al copilului sănătos - vorbim despre această miocardită. Statistic vorbind, riscurile nu sunt semnificative. Am citit mai multe studii făcute în Statele Unite și în Australia - riscul de miocardită este de 6 cazuri la un milion."
  • "Am citit o statistică făcută pe vaccinul pentru varicelă, unde riscul de a face miocardită era de 16 cazuri la un milion."
  • "Evident că, indiferent că este vorba despre 10 la un milion sau 16 la un milion, când e al tău, contează."
  • "Din fericire, s-a constatat că formele acestea de miocardită sunt forme ușoare, nu sunt cu disfuncții sistolice severe, nu necesită un tratament extrem de agresiv și sunt foarte rapid reversibile."
  • "De asemenea, pentru pericardită, care este incriminată atât în boala COVID, cât și în vaccinare, riscul este mult mai mic. Iarăși, nu au fost forme severe, nu a necesitat o terapie de lungă durată, au fost forme reversibile, care nu au necesitat nici măcar spitalizare, ci doar controale periodice."
  • "Din experiență proprie, în toată această perioadă, nu am avut probleme cu copiii cu malformații cardiace - nici chiar cu cei care au trecut prin boala COVID, iar cei mari și vaccinați nu au avut nicio problemă - cât am avut cu adulții sau tinerii care au venit cu așa-numitele palpitații, foarte frecvente, la care nu am identificat o problemă cardiacă, ci mai mult o tulburare de anxietate sau un sindrom vegetativ. Copii care până în septembrie nu au avut nicio problemă, din septembrie, unii după COVID, alții după vaccinare, au dezvoltat anumite anxietăți."
  • "Nu trebuie neglijat sindromul inflamator multisistemic (provocat de boala COVID - n.red.), care dă afecțiuni coronariene și care pot să ducă la forme severe. Întotdeauna trebuie să alegem riscul cel mai mic."
  • "În concluzie, boala COVID-19 este mult mai riscantă decât vaccinarea, există risc la cei cu hipertensiune pulmonară, la cianoză și la cei cu disfuncție sistolică severă."
  • "Miocardita și pericardita atât de vehiculate sunt forme ușoare, reversibile, nu necesită spitalizare de lungă durată și nici tratament agresiv."

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București:

  • "Vă vorbesc în calitate dublă, atât de medic infecționist, cât și de părinte."
  • "Băiatul meu de 12 ani este vaccinat împotriva COVID-19 cu două doze."
  • "Piatra de temelie pentru prevenție a fost reprezentată întotdeauna de vaccinare, nu doar în pandemie."
  • "Chiar dacă numărul de cazuri la copii este mic, eu nu vreau să îmi asum acest risc. Nu vorbim despre cifre, vorbim despre faptul că și un singur caz, care din păcate duce la pierderea unei vieți, mai ales dacă este vorba de un copil, nu e de luat în calcul."
  • "O infecție cu SARS-CoV2 în mod clar poate să ducă la deces, în cazul în care nu ne vaccinăm. Eu cred că nu există nicio explicație logică pentru asta, având în vedere că vorbim despre un vaccin eficient."
  • "Suntem întrebați foarte des cum știm că este vorba despre un vaccin eficient și sigur. Este foarte simplu: ne uităm la datele foarte clare din studii. Și știm că vorbim despre un profil de siguranță care este excelent. Chiar îi sfătuiesc pe toți să se uite la tot ceea ce înseamnă surse credibile și vor găsi date și studii care se referă la milioane și milioane de oameni."
  • "Principalul obiectiv al vaccinului COVID-19 este să îmi salveze viața și să împiedice o formă severă. Da, în momentul în care sunt vaccinat pot să mă infectez și pot să transmit. Însă studiile ne arată că perioada în care pot să transmit este una mai mică. Și sunt lucruri care se pot explica la nivel de mecanism. În concluzie, cel mic poate să se infecteze, poate să transmită, dar probabilitatea de a face o formă severă este către zero. Pratic, eu nu știu situații de copii vaccinați care să fi ajuns la deces, nu numai în România. Nu mă refer la cei care aveau afecțiuni grave. Și atunci, cred că răspunsul este foarte clar."