Suspiciune înaltă de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în cazul a 2 dintre cei 3 români repatriați din Africa de Sud, testați pozitiv cu SARS-CoV2, anunță Ministerul Sănătății. În acest moment este în derulare procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron în cazul celor 3, care se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile, precizează Ministerul Sănătății. În cazul în care infectarea cu varianta Omicron va fi confirmată, acestea vor fi primele cazuri de îmbolnăvire cu noua tulpină în țara noastră.

Varianta OmicronFoto: Dreamstime.com

UPDATE 13.08: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că probabibilitatea ca cele două persoane să fie infectate cu varianta Omicron este mare.

  • "Este vorba despre debutul procedurii de secvențiere, care a arătat mai mute mutații. Probabilitatea este mare, pentru că este o tulpină cu multe mutații.
  • Tulpina a apărut în foarte multe țări din Europa.
  • Decizia este clar de izolare a pacienților", a afirmat Rafila.

El a afirmat că pacienții sunt asimptomatici.

Cea mai mare suspiciune de infectare cu varianta Omicron este la cei doi români reveniți în țară cu un avion care a aterizat la București. Cei doi suspecți sunt din Brașov, respectiv Vaslui. Ambii au avut test pozitiv la revenirea în țară, iar acum se realizează secvențierea.

În cazul celor doi, Ministerul Sănătății vorbește, după începerea secvențierii, despre "suspiciune înaltă" de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV2.

Al treilea român revenit din Africa de Sud, cu test pozitiv la întoarcerea în țară, este un component al echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare. Și acesta a avut un test pozitiv la revenirea din Africa de Sud și acum se realizează secvențierea probelor, pentru a se vedea dacă este sau nu vorba despre tulpina Omicron.

Cele 3 persoane revenite din Africa de Sud care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate.

Toți cei 3 sunt asimptomatici, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare, precizează Ministerul Sănătății.

  • Zeci de români repatriați din Africa de Sud

29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină.

Cele 29 de persoane au aterizat în noaptea de marţi spre miercuri cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internaţional Maramureş. Ei au fost testaţi şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Toți cetățenii români reveniți din Africa de Sud au fost testați.

3 dintre ei - sportivul de la echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și doi cetățeni din Brașov și Vaslui - au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și se face acum secvențierea pentru varianta Omicron.

Citește și: