Cum au schimbat vaccinurile lumea în care trăim: "Au dublat speranța de viață, dar vaccinul perfect, administrat la 7 miliarde de oameni fără nicio reacție adversă, nu va exista niciodată"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 13 august 2021, 8:28 Actualitate | Sanatate


Vaccin
Foto: Comisia Europeana
​Suntem în anul în care am vorbit despre vaccin mai mult ca niciodată și în care știința ne-a oferit șansa de a avea acces la vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate în mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei care ne-a schimbat viața tuturor. Omenirea are astăzi la dispoziție vaccinuri pentru prevenirea a peste 30 de boli, iar alte aproximativ 300 de vaccinuri, inclusiv pentru prevenirea cancerului, sunt în acest moment în cercetare. Cât de lung a fost însă drumul până aici? În ultimele două secole, vaccinurile au eradicat sau redus drastic răspândirea unor boli infecțioase cumplite care au ucis sau mutilat milioane de oameni - precum variola sau poliomielita - au dublat speranță de viață, ne-au adus o schimbare radicală a poziției femeii în societate și călătorii în siguranță. "Unul dintre motivele pentru care, secole întregi, femeile făceau mulți copii și nu mai aveau timp să se ocupe de nimic altceva decât de creșterea lor este acela că o parte dintre ei nu supraviețuiau, în lipsa vaccinurilor", explică prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj. Sunt doar câteva dintre modalitățile în care vaccinarea a schimbat lumea în care trăim, în cei 225 de ani scurși de la descoperirea primului vaccin.

Info pe scurt:


 • În cele peste două secole scurse de la descoperirea primului vaccin, nicicând nu s-a vorbit mai mult despre vaccinuri decât anul acesta, când știința ne-a oferit șansa de a avea acces la vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate în mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei care ne-a schimbat viața tuturor.
 • Vaccinarea a redus semnificativ povara bolilor infecțioase asupra omenirii și se consideră că doar apa curată a avut, de-a lungul timpului, un impact mai mare în combaterea acestora.
 • Vaccinarea salvează anual aproximativ 3 milioane de vieţi în întreaga lume, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 • Astăzi avem la dispoziție vaccinuri pentru prevenirea a peste 30 de boli și alte aproximativ 300 de vaccinuri sunt în cercetare. Cât de lung a fost însă drumul până aici?
 • Vaccinarea și termenul de "vaccin" au fost introduse în medicină în anul 1796 de medicul englez Edward Jenner, cu ocazia descoperirii primului vaccin din istorie - vaccinul împotriva variolei.
 • În anul 1853, la 57 de ani după descoperirea făcută de Edward Jenner, vaccinarea copiilor împotriva variolei era declarată obligatorie în Marea Britanie, iar în 1867 au fost introduse pedepse pentru părinții ce refuzau să își vaccineze copiii - amendă sau închisoare.
 • Mulți dintre noi ar putea fi tentați să creadă că mișcarea anti-vaccinistă a apărut mai degrabă în ultimii ani și pun, poate, apariția ei pe seama miturilor și dezinformărilor care circulă pe internet. Nimic mai fals. În realitate, mișcarea antivaccin a apărut odată cu primul vaccin obligatoriu, acum mai bine de 150 de ani.
 • Astăzi, în lumea medicală, vaccinurile sunt cunoscute drept cea mai sigură și cea mai testată categorie de produse farmaceutice. Vaccinurile pot provoca reacții adverse, în cazuri foarte rare, în aceeași măsură precum banalul Paracetamol sau banala Aspirină. "Vaccinurile au dublat speranța de viață, dar vaccinul perfect, administrat la 7 miliarde de oameni fără nicio reacție adversă, nu va exista niciodată", explică pentru HotNews.ro Cristian Oancea, medic pneumolog și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
 • Dublarea speranței de viață, eradicarea sau reducerea drastică a răspândirii unor boli infecțioase cumplite, o schimbare radicală a poziției femeii în societate și călătorii în siguranță - sunt doar câteva dintre modalitățile în care vaccinarea a schimbat lumea în care trăim, în ultimii 225 de ani.

Anul în care am vorbit despre vaccin mai mult ca niciodată


În anul în care am vorbit cu toții despre vaccin mai mult ca niciodată și în care știința ne-a oferit șansa de a avea acces la vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate în mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei, HotNews.ro vă invită la o incursiune în istoria vaccinurilor, de la descoperirea primului vaccin, acum 225 de ani, până astăzi.

Seria articolelor HotNews.ro pe tema vaccinării va continua în perioada următoare cu Schema de vaccinare recomandată copiilor sănătoși și copiilor diagnosticați cu boli cronice, recomandările pentru vaccinarea adultului sănătos și a adultului care suferă de o boală cronică, precum și vaccinurile recomandate celor care doresc să călătorească în toate colțurile lumii.


De la primul vaccin din istorie la 3 milioane de vieți salvate anual - un drum de 225 de ani


Vaccinarea a redus semnificativ povara bolilor infecțioase asupra omenirii și se consideră că doar apa curată a avut, de-a lungul timpului, un impact mai mare în combaterea acestora.

Vaccinarea salvează anual aproximativ 3 milioane de vieţi în întreaga lume, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar numărul acestora este în continuă creștere, odată cu producerea şi utilizarea de noi vaccinuri.

"Este mai uşor să previi decât să tratezi! O spun des medicii, dar şi pacienţii. Vaccinarea este cea mai sigură modalitate de prevenire a îmbolnăvirilor. Numărul vaccinurilor şi bolilor pe care acestea le previn a crescut de la an la an. Au apărut chiar şi vaccinuri care previn anumite forme de cancer. Totuşi, în ultimii ani a crescut şi numărul celor care aruncă, mai ales în social media, informaţii fără niciun fel de legătură cu realitatea, dar, din păcate, acest curent de opinie a dus la o scădere a încrederii în vaccinare. Sunt mulţi părinţi care refuză să îşi vaccineze copiii, ignorând riscurile imense la care îi supun luând această decizie. În ultimii ani, în România, au murit zeci de copii din cauza rujeolei, popular cunoscută drept pojar, din cauză că nu au fost vaccinaţi. Şi la vârsta adultă sunt vaccinuri recomandate, mai ales în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice" - Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare organizație care reprezintă bolnavii cronici din România, care a lansat recent campania "Niciodată nu e prea târziu să te vaccinezi!", dedicată vaccinurilor recomandate pe durata întregii vieți.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare organizație de pacienți din România

În ciuda faptului ca vaccinarea a dus la eradicarea completă a variolei, o boală cumplită, care a ucis milioane de oameni pe parcursul câtorva secole și a lăsat alte milioane cu sechele grave, a eliminat în multe zone poliomielita, o boală ce provoacă paralizie la copii, a dus la prevenirea îmbolnăvirilor, a redus drastic, în general, mortalitatea provocată de bolile infecțioase și complicațiile pe care le provoacă acestea, în spațiul public se vorbește, uneori, mai puțin despre aceste lucruri și mai mult despre teoriile conspirației, precum vaccinurile provoacă autism (demontată științific) sau moartea subită a nou-născutului, probleme neurologice, presupuse ingrediente controversate conținute de vaccinuri etc.

Ca orice produs farmaceutic, vaccinurile pot provoca reacții adverse, însă acestea sunt rare și sunt, întotdeauna, trecute în prospectul produsului, alături de frecvența reacției respective. În lumea medicală, vaccinurile sunt cunoscute drept cea mai sigură și cea mai testată categorie de produse farmaceutice. Vaccinurile pot provoca reacții adverse, în cazuri foarte rare, în aceeași măsură precum banalul Paracetamol sau banala Aspirină.


Cristian Oancea, medic pneumolog, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara

Vaccinul perfect, fără efecte secundare după ce este administrat la 7 miliarde de oameni, "nu există", însă vaccinurile au dublat speranța de viață, odată cu apariția lor: "Trebuie să înțelegem că după apariția vaccinurilor, speranța de viață aproape că s-a dublat, deci vaccinurile sunt făcute ca să salveze vieți. Vaccinurile sunt făcute pentru ca, dacă avem o boală, să o depășim mai bine. Plus că trebuie să fim conștienți că nu există un vaccin ideal. Acest vaccin ideal nu va exista niciodată. Nu poți să faci un vaccin, să îl administrezi la 7 miliarde de oameni, să nu aibă nicio reacție adversă și să aibă grad de eficiență de 100%. Pe de altă parte, în afara luptei din spital, lupta se dă în comunitate, unde fiecare dintre noi poate fi responsabil și se poate vaccina. Să te vaccinezi durează 10 secunde, în spital poți sta 7-8 zile sau, dacă ești în Terapie Intensivă, poate și o lună de zile (pentru COVID-19 - n.red.)", explică pentru HotNews.ro Cristian Oancea, medic pneumolog și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din România.

Cum ne-au schimbat vaccinurile viața: de la mame care nu mai traiesc cu teama că unii dintre copiii lor nu vor supraviețui la călătorii în siguranță


Pe langa beneficiile medicale, vaccinarea are și beneficii sociale, a explicat prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie, în cadrul unui eveniment al campaniei "Niciodată nu e prea târziu să te vaccinezi!", derulată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare organizație care reprezintă bolnavii cronici din România:
 • Vaccinurile cresc speranța de viață.
 • Permit călătorii în condiții de siguranță.
 • Au avut un rol decisiv în ceea ce privește schimbarea radicală a poziției femeii în societate. Până la apariția vaccinurilor, femeile își dedicau viața nașterii și creșterii copiilor, iar unul dintre motivele pentru care femeile făceau mulți copii și nu mai aveau timp să se ocupe de altceva decât de creșterea lor este acela că o parte dintre ei nu supraviețuiau, în lipsa vaccinurilor, a explicat prof. dr. Simona Rednic.
 • Ajută creșterea economică, pacea și echitatea, prin combaterea îmbolnăvirilor de boli infecțioase.

Primul vaccin


Vaccinarea și termenul de "vaccin" au fost introduse în medicină în anul 1796 de medicul englez Edward Jenner, cu ocazia descoperirii primului vaccin din istorie - vaccinul împotriva variolei.

La 14 mai 1796, Edward Jenner, doctor englez, a testat în premieră vaccinul împotriva variolei pe fiul în vârstă de 8 ani al grădinarului său. Jenner observase de câțiva ani că pacieții care dezvoltau variola taurinelor, care se transmitea de la vaci la om, erau protejați și împotriva variolei. El l-a vaccinat pe băiatul de 8 ani cu puroi luat de la o lăptăreasă bolnavă de variola taurinelor. Ulterior, l-a inoculat pe băiețel cu variolă, dar vaccinul a funcționat - acesta era protejat împotriva infecției și nu s-a îmbolnăvit.

La momentul descoperirii vaccinului, variola era una dintre cele mai grave boli cunoscute de omenire. Variola a provocat milioane de decese până să fie eradicată prin vaccinare, în 1977, la 181 de ani după descoperirea vaccinului. Una din 3 persoane infectate murea, iar supraviețuitorii rămâneau cu sechele grave: cicatrici profunde și pierderea vederii.

Primul vaccin obligatoriu


În anul 1853, la 57 de ani după descoperirea făcută de Edward Jenner, vaccinarea copiilor împotriva variolei era declarată obligatorie în Marea Britanie, iar în 1867 au fost introduse pedepse pentru părinții ce refuzau să își vaccineze copiii - amendă sau închisoare.

Măsura a stârnit ceea ce avea să fie considerat prima mare mișcare antivaccin din istorie - Marșul din Leicester - primul si unul dintre cele mai cunoscute proteste antivaccin.Câte vaccinuri avem la dispoziție în prezent: avem vaccinuri pentru prevenirea a 30 de boli și peste 300 în cercetare


În prezent, există vaccinuri pentru prevenirea a 30 de boli, iar peste 300 de vaccinuri sunt în dezvoltare, inclusiv vaccinuri pentru prevenirea cancerului. (Sursa: Ghidul de informare pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice (copii și adulți), ai căror autori sunt dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, și dr. Alice Nicoleta Azoicăi. Ghidul a fost lansat în cadrul campaniei "Niciodată nu e prea târziu să te vaccinezi!", derulată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare organizație care reprezintă bolnavii cronici din România.)


1796 - apare primul vaccin din istorie:

 • Vaccinul împotriva variolei

1900 - existau deja câteva vaccinuri:

 • Vaccin împotriva rabiei
 • Vaccin împotriva febrei tifoide
 • Vaccin împotriva holerei
 • Vaccin împotriva antraxului.

1950 - apăruseră și mai multe vaccinuri:
 • Vaccin împotriva tusei convulsive (pertussis)
 • Tetanos
 • BCG (tuberculoză)
 • Difterie
 • Febră galbenă
 • Gripă
 • Infecție pneumococică.2021 - o parte dintre vaccinurile pe care le avem astăzi la dispoziție:
 • Vaccin anti-poliomielită (1, 2 și 3)
 • Rujeolă, oreion, rubeolă (ROR)
 • Hib (Haemophilus influenzae de tip B)
 • Hepatită B
 • Hepatită A
 • Varicelă
 • Meningococ (A, C, Y, W135 şi B)
 • Rotavirus
 • HPV
 • Zona Zoster
 • Dengue
 • Encefalita de căpuşe.
 • COVID-19.

Mișcarea antivaccin nu a apărut odată cu internetul, ci odată cu primul vaccin obligatoriu


Mulți dintre noi ar putea fi tentați să creadă că mișcarea anti-vaccinistă a apărut mai degrabă în ultimii ani și pun, poate, apariția ei pe seama miturilor și dezinformărilor care circula pe internet. Nimic mai fals.

În realitate, mișcarea antivaccin a apărut odată cu primul vaccin obligatoriu.

Anul 1867 a adus, odată cu introducerea vaccinării obligatorii a copiilor împotriva variolei în Marea Britanie, și Marșul din Leicester - primul si unul dintre cele mai cunoscute proteste antivaccin din istorie.

Prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean Cluj și președintele Socității Române de Reumatologie

Vaccinurile nu sunt însă nici pe departe primele invenții despre care unii oameni au crezut, la apariția lor, că fac mai mult rău decât bine. Prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie, a realizat un inventar al obiectelor utile pe care le folosim zilnic, dar despre care s-a crezut, la momentul apariției lor, că pot dăuna sănătății trupești si mintale și au făcut obiectul unor teorii ale conspirației:
 • Furculițele
 • Oglinzile
 • Umbrelele
 • Telegraful
 • Dezinfectarea mâinilor înainte ca chirurgii să intre în operație
 • Liftul
 • Bicicleta
 • Muzica pe plăci/casete
 • Walkmanul
 • Automobilele
 • Cinematograful
 • Frigiderele
 • Metroul
 • Telefonul mobil
 • Releele
 • Masca medicală ca protecție pandemică
 • Vaccinul pe baza ARN mesager
 • Vaccinurile în general

Ce este vaccinul? Ce este vaccinarea? Cum funcționează cea mai sigură modalitate de prevenire a îmbolnăvirilor


Ce este vaccinul, ce este vaccinarea și cum funcționează de fapt cea mai sigură modalitate de prevenire a îmbolnăvirilor? Aflăm răspunsurile din Ghidul de informare pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice (copii și adulți), ai căror autori sunt dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, și dr. Alice Nicoleta Azoicăi. Ghidul a fost lansat în cadrul campaniei "Niciodată nu e prea târziu să te vaccinezi!", derulată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare organizație care reprezintă bolnavii cronici din România.

Vaccinul este un preparat biologic activ care conţine în principal structuri specifice ale unui microorganism (antigenul), sau componente puternic înrudite cu acestea, astfel încât odată administrat să determine din partea organismului uman un răspuns imunitar (anticorpi pentru apărare) care să determine protecţie faţă de o eventuală infecţie.

Vaccinarea şi termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.

Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie

Vaccinurile sunt de mai multe categorii: viu atenuate, inactivate, recombinant genetic, polizaharidice sau din subunităţi antigenice etc. Ele nu pot determina boala, însă prin stimularea capacităţii de apărare a organismului aduc beneficii prin declanşarea răspunsului imun, ca urmare a formării de anticorpi cu rol protectiv specific, numai faţă de structura sau structurile incluse în preparatul vaccinal.
 • Vaccin viu atenuat – conţine o structură mult apropiată de cea a microorganismului sălbatic dar fară componentele care ar induce boală. Determină o imunitate de bună calitate şi de lungă durată. În prezent, numărul acestor preparate este mult mai limitat (BCG, rujeolă-rubeolă-parotidită, varicelic) pentru evitarea unor posibile reacţii postvaccinale care, în cea mai mare parte, sunt de intensitate redusă.
 • Vaccin inactivat (omorât) – conţine o structură prin care s-au inactivat anumite componente ale microorganismului sălbatic. Este mai puţin imunogen comparativ cu vaccinul viu atenuat dar administrat în mai multe doze asigură o protecţie de foarte bună calitate şi pe timp îndelungat. Este mai puţin reactogen.
 • Vaccin recombinant genetic – foloseşte anumite tehnici de utilizare a anumitor componente ale germenilor, cum sunt proteinele imunogene. Sunt înalt imunogene şi practic reactogenitatea lor este minimă sau absentă.
 • Vaccin polizaharidic – conţine componente numite polizaharide care sunt particulare şi specifice microorganismului respectiv deoarece acestea intră în componenţa lui. În urma administrării unui astfel de vaccin, sistemul imun va produce anticorpi cu rol esenţial şi ţintit pentru anumite tipuri de infecţie.
 • Vaccin din subunităţi - conţine fragmente inactivate sau atenuate ale tulpinilor microbiene. Un exemplu, este vaccinul gripal, cu structuri ale tulpinilor de virus estimate a avea cea mai frecventă raspândire în acel an. Cu cât este mai apropiată structura vaccinală de virusul gripal circulant, cu atât mai multă protecţia oferită de vaccinul anual este mai mare.Vaccinarea este procedura prin care sunt introduse în organism numai componentele antigenice de stimulare a imunităţii specifice ale organismului şi se realizează, cel mai frecvent, pe cale intramusculară sau subcutanată, dar şi pe cale orală sau nazală. Vaccinul ajută sistemul imunitar să «lupte» în situaţia 'întâlnirii' organismului cu agenţii patogeni, precum virusurile sau bacteriile şi să menţină o stare de echilibru prin neutralizarea agresivităţii acestora, ieşind astfel 'învingător', dovadă fiind neapariţia bolii.

Vaccinarea are numai rolul de protecţie a organismului uman, iar preparatele vaccinale actuale sunt considerate înalt imunogene (prin răspunsul specific de formare de anticorpi) cu o durată de protecţie îndelungată (în unele cazuri durează ani, în altele chiar toată viaţa) şi cu un risc de reacţii adverse cât mai redus, fără a pune, în niciun fel, viaţa în pericol.

În ultimii ani au fost realizate vaccinuri combinate, care printr-o singură injectare protejează simultan pentru mai multe boli, iar reacţiile postvaccinale sunt minime sau chiar lipsesc cu desăvârşire. Exemple de astfel de vaccinuri sunt: anti difterie-tetanos-tuse convulsivă-poliomielită; anti rujeolă-rubeolă-oreion, etc. Prin aceste vaccinuri combinate, au fost reduse atât vizitele repetate ale pacientului la medic, cât şi cheltuielile pacientului sau sistemului de sănătate.

Vaccinarea salvează anual aproximativ 3 milioane de vieţi în întreaga lume, conform informaţiilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar numărul acestora creşte odată cu producerea şi utilizarea de noi vaccinuri.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4920 vizualizari

 • +9 (23 voturi)    
  Frumos, clar, de bun simt (Vineri, 13 august 2021, 11:10)

  provest_1 [utilizator]

  Cea mai simpla, mai accesibila si mai usoara forma de prevenire a unei boli: vaccinul.
 • +6 (22 voturi)    
  Un articol bun despre vaccinuri. (Vineri, 13 august 2021, 11:22)

  taro [utilizator]

  Dar daca credeti ca asta are sa convinga un singur anti-vaxer va pierdeti timpul.

  Daca ar putea fi convinsi cu dovezi nu ar fi anti-vaxers. Nu poti folosi agumente logice cu oameni care nu poseda judecata. Trucuri folosite de sarlatani functioneaza in unele cazuri si in alte cazuri merg argumente religioase dar nu exista o reteta "generala".
  • -2 (20 voturi)    
   Nu doar anti-vaxxerii nu s-au vaccinat anticovid (Vineri, 13 august 2021, 13:22)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Nu doar anti-vaxxerii nu s-au vaccinat anticovid. Antivaxxerii sunt o minoritate nesemnificativa si derutata, e absurd sa crezi ca lumea se imparte doar in vaccinati entuziasti si antivaxxeri. Stiu multi oameni care sunt vaccinati complet cu toate vaccinurile clasice, si-au vaccinat copiii, complet, conform schemei oficiale de vaccinare, dar nu vor sa se vaccineze anticovid.

   Pana nu o sa intelegeti ca 70-75% din populatie s-ar putea sa aiba, totusi, niste motive mult mai serioase decat "sosocismele" carora doar voi le dati vreo importanta, nu o sa iesiti din propriul radicalism si n-o sa convingeti pe nimeni cu nimic.
   • +2 (18 voturi)    
    Da, mereu aceleasi motive "serioase" (Vineri, 13 august 2021, 16:55)

    taro [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Prin ani 1950 comunistii controlau presa in Romania si nu exista social media asa ca nu au fost campanii din astea anti-vaxxer.

    In veste a fost alta poveste...

    Tot la doua decade se repeta aceleasi imbecilitati cand vine vorba de vaccinuri. Oh, nu vaccinul antigripal are sa ne omoare. Alaa nu avea cipuri, avea LSD si alte droguri de la "servicii"

    Prin 50-60 era isteria cu vaccinul antipolio(da, ala care-l face toata lumea). In perioada interbelica era isteria cu vaccinul anti-variola.

    Nu ai auzit de variola(nu varicela)? Asta pentru ca boala a fost eradicata datorita vaccinului. Boala era de 10-20 de ori mai mortala decat covid dar tot s-au gasit idioti care sa faca campanie anti-vaccin in presa si au fost destul de activi si fara social media.
   • 0 (14 voturi)    
    Antivacciniştii obişnuiesc să spună: (Vineri, 13 august 2021, 20:42)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    "Noi nu suntem împotriva TUTUROR vaccinurilor, noi suntem NUMAI împotriva vaccinurilor covid, fiindcă:
    -au fost făcute pe repede înainte
    -sunt experimentale
    -folosesc terapie genica (ARN mesager)
    -produc toxină Spike
    -ne schimbă ADN-ul
    -produc cheaguri de sânge şi miocardite
    -mai ales fiindcă sunt LETALE"

    Însă adevărul este că de FIECARE DATĂ când a a fost introdus un nou vaccin, antivacciniştii au sărit in sus si au gasit tot felul de pretexte.

    -"Vaccinurile sunt un plan diabolic de ucidere lentă în masă"
    Asta spunea Tudor Barbu la TV în... 2011, despre VACCINUL ANTI-GRIPĂ PORCINĂ.
    Puteţi vedea videoclipul pe YouTube: https://youtu.be/JeNNO9d4zoo

    -"Vaccinul este letal"
    -"Guvernul ne obligă la moarte"
    -"Vaccinul e folosit pt. controlul populaţiei"
    Asta spuneau antivacciniştii în... 2009 despre VACCINUL ANTI-HPV.
    Titlurile de mai sus se găsesc pe YouTube la acest link: https://bit.ly/3zp7aTu

    La 10 şi respectiv 12 ani după introducerea vaccinurilor anti-gripă porcină şi anti-HPV, putem vedea că prezicerile apocaliptice ale antivacciniştilor nu s-au adeverit.
    Dacă antivacciniştii ne-au minţit DE DOUĂ ORI în trecut, atunci de ce i-am crede a treia oară?
   • 0 (12 voturi)    
    Motive serioase (Vineri, 13 august 2021, 21:07)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Să admitem că populaţia are motive serioase contra vaccinării anti-covid.
    Atunci cum se explică faptul că vaccinarea în România şi Bulgaria este la 26%, respectiv 15%, în timp ce vaccinarea este la ≈70% în Danemarca, Spania, Portugalia, Olanda, Norvegia?
    Iată graficul cu vaccinarea în aceste ţări: https://bit.ly/37GuG2M

    Pe de alta parte, dacă ne uităm la mortalitate, vedem că România şi Bulgaria au mai multe decese covid decât celelalte ţări de mai sus: https://bit.ly/3scUwoq

    Pesemne că românii şi bulgarii au motive MAI SERIOASE contra vaccinării decât vest-europenii, or fi mai isteţi.
    • -2 (4 voturi)    
     raspuns, statistici care intorc cifrele ;) (Vineri, 13 august 2021, 23:40)

     andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

     Eu nu as lua decizii importante pentru viata familiei mele sau a mea bazandu-ma pe perceptii subiective de genul care popor e mai breaz sau mai educat, dupa care natie sa ma iau. Nu uita ca in istorie popoare foarte onorabile, cum sunt germanii, italienii, spaniolii, au generat dictaturi odioase si regimuri crunte.

     Explicatia fenomenului pe care il observi poate fi una simpla: vesticii nu au trecut in ultimii 70-80 ani prin dictaturi, iar generatia actuala nu poate concepe faptul ca membri ai guvernului ar putea fi altfel decat benevoli in ceea ce priveste interesul public. Si imbratiseaza fara rezerve sfaturile acestora. Pe cand est-europenii (noi in special) au experimentat de curand oroarea comunismului si coruptiei de stat si sunt pur si simplu mai sceptici in ceea ce priveste conducatorii: stiu ca e usor ca acestia sa isi urmareasca propriile interese financiare in detrimentul celor generale. Da, din punctul de vedere al suspiciunii fata de coruptie suntem mai isteti, pentru ca ne-am ars mai tare.

     Legat de statistici, de exemplu, ai omis sa pui in graficul deceselor Marea Britanie, unde, desi sunt printre cei mai vaccinati europeni, au mortalitatea mai mare decat la noi. Sa inteleg ca vaccinul nu ajuta? ;) Evident, nu spun deloc asta, spun doar ca situatia e mult mai complexa:
     https://bit.ly/3yKdQMg
     • +2 (2 voturi)    
      "statistici care intorc cifrele" (Sâmbătă, 14 august 2021, 20:07)

      Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Din răspunsul dvs. înţeleg că "motivele serioase" pt. care românii refuză vaccinarea NU sunt de fapt legate de efectele adverse ale vaccinurilor, ci de neîncrederea în guvern, generată la rândul ei de faptul că noi am trecut prin comunism. Cu alte cuvinte, românii se tem că guvernul vrea să-i îmbolnăvească ori să-i ucidă cu vaccinurile. Sau poate se tem că guvernul vrea să-i urmărească şi să-i controleze prin microcipare.
      Însă dvs. aţi sustinut iniţial că "antivaxxerii sunt o minoritate nesemnificativa" şi că majoritatea românilor au "motive serioase" contra vaccinării.

      Dacă comunismul e cauza refuzului vaccinării, atunci să comparăm rata de vaccinare în fostele ţări comuniste din UE: https://bit.ly/3ACHsLU
      România şi Bulgaria sunt tot în coadă, iar celelalte ţări foste comuniste sunt între 40% şi 60% vaccinate (o medie dublă faţă de România).
      Oare a fost peste tot "comunism cu faţă umană", cu excepţia României şi Bulgariei?
    • +1 (3 voturi)    
     E vorba de mentalitate (Sâmbătă, 14 august 2021, 0:38)

     Thakka [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

     si de ingaduinta aratata unor trusturi media fata de raspandirea unor informatii false. Libertatea lor de exprimare afecteaza insusi dreptul la viata al celor care ii urmaresc.
     Chiar recent o femeie a murit dupa ce fusese amenintata cu moartea in direct, la unul din acele posturi de televiziune.
     Au primit cea mai mare amenda. E de ajuns?

     In goana dupa senzational individul nu mai conteaza.
     La ce ajuta emisiunile pline de scandal, cu oameni lipsiti de educatie?
     Unii au ramas adepti ai ideii ca e ok sa iti bati copilul si nevasta si ca statul are principal obiectiv sa te fure sau chiar sa te omoare (cu acest vaccin)

     Daca cineva ar face o comparatie intre harta audientelor si gradul de vaccinare, sunt sigur ca ar remarca o legatura directa intre proasta informare (a se citi manipulare) si curentul antivaccinist.
     Acelora care cred ca acest vaccin a iesit prea repede le transmit ca habar n-au ce se intampla in acest moment in stiinta.
     Puterea de procesare a datelor a crescut exponential , nu mai e nevoie de 20 de ani de testare si de prelucrare a datelor.
     Lucruri care durau ani , acum se fac in minute. Telefonul cu care va pozati pisicile , chiar si unul de 1000 de lei, are mai multa putere de procesare decat avea cel mai performant computer acum 10 ani.
     O sa ziceti, pai ce treaba au calculatoarele cu oamenii? Nu e testat pe oameni.
     Da aveti dreptate, nu au avut timp sa testeze indelung pe oameni, dar v-ati gandit ca varianta care a fost in cele din urma testata pe oameni trecuse prin miliarde de simulari pe calculator?
     Mai mult decat atat, coronavirusurile sunt cunoscute (studiate) de foarte mult timp. Numai daca vorbim de ultimii 20 de ani, putem aminti de epidemia de SARS din China din 2002-2003 sau MERS (Iran 2012). Ambele sunt coronavirusuri.

     Ar trebui ca media sa faca comparatie cu aceste epidemii si sa prezinte date referitoare la studiile pe acest tip de virus.
     Poate ar avea mai mare impact decat detaliile legate de polio, rujeola sau vaccinul anti HPV.
    • +1 (3 voturi)    
     corelatie pozitiva intre rata vaccinarii si iq! (Sâmbătă, 14 august 2021, 6:46)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

     prostimea nu se vaccineaza.
 • -3 (15 voturi)    
  Contra-argument (Vineri, 13 august 2021, 11:59)

  Un cititor [utilizator]

  Dacă deep state ar iubi oamenii și le-ar păsa de viața lor, n-ar încuraja avorturile.
 • -2 (18 voturi)    
  Premise false, argumentatie gresita (Vineri, 13 august 2021, 13:05)

  andipetre [utilizator]

  Din pacate, articolul porneste de la acele premise false pe care unii mai radicali le iau drept adevaruri: cum ca scepticismul in ceea ce priveste vaccinul anti-covid este unul general impotriva ideii de vaccinare, ca exista in lume doar doua grupuri: cei care se vaccineaza in mod entuziast si antivaxxerii, care nu cred deloc in vaccinuri.

  Sigur ca antivaxxeri radicali exista, dar ei sunt un element de nișă, cativa derutati care nu inteleg cum a progresat medicina. Dar majoritatea celor care nu s-au vaccinat anti-covid sint oameni normali, care au facut toate vaccinurile copilariei, si-au vaccinat cu schema completa copiii, dar nu au incredere in variantele de vaccin anti-covid existente acum pe piata, au intrebari legate de tehnologiile noi folosite, sunt sceptici in ceea ce priveste benevolenta actorilor implicati financiar in anumite aspecte ale procesului. Majoritatea sunt oameni informati, care inteleg ca un tratament medical are riscuri, care cauta informatii in locuri serioase, dincolo de declaratiile superficiale din presa si stiu ca decizia de a urma un tratament nu se ia pentru ca sa poti merge la mall...

  A amesteca vaccinul anticovid, in mod simplist, cu seturile de vaccinuri validate, uneori, de decenii, e o cale gresita de a argumenta. Oamenii inteligenti stiu ca nu e deloc acelasi lucru, se simt luati peste picior, si nu faceti altceva decat sa le intariti neincrederea.
  • -3 (17 voturi)    
   Corect! (Vineri, 13 august 2021, 16:26)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Cele 3 vaccinuri Covid majoritar folosite in Europa au o rata de posibile efecte adverse de 0,21%, dintre care un sfert grave inclusiv deces.

   Vaccinul ROR al GlaxxoSmith are o rata de posibile efecte adverse de 0,003%, dintre care o zecime grave (nu am gasit niciun deces).

   Vaccinul antigripal al lui AstraZeneca are o rata de posibile efecte adverse de 0,0015% dintre care sub 5% grave, niciun deces.

   Sursa: adrreports.eu (siteul EudraVigilance al UE)

   De asemenea se ridica o intrebare: de ce timp de 15 ani nu s-a autorizat macar temporar niciun vaccin mRNA pentru SIDA, ZIka, Ebola, A1HN5, etc.

   In protocolul Comirnaty la sectiunea beneficii si riscuri spun clar ca nu se cunoaste riscul fiind realizate pana acum doar cateva incercari oprite din cauza ca vaccinul a potentat simptomele virusurilor respective. Apropos de asta: cate cazuri de persoane decedate din grupele nevulnerabile ce au contractat Covid dupa prima doza s-au inregistrat? Evident ca sunt trecuti ca decedati de Covid! Fara drept de autopsie!

   Cum sa nu iti pui intrebari, mai ales daca esti intr-un din grupele de risc mic la infectia cu Covid.

   Pentru persoanele vulnerabile la Covid (dintre care majoritatea aveau speranta de viata limitata) se pare ca merita....beneficiul depaseste riscul.

   Inca ceva: in Anglia a aparut acum vreo 8 luni primul studiu (a fost o stire scapata si pe HN) confirmat din ce in ce mai multe altele din care rezulta ca majoritatea persoanelor ce au facut forme grave de Covid, inclusiv decese au lipsa cel putin una dintr-un grup de 5 gene.

   Studiile acestea se gasesc in baza de date a OMS.
   • +1 (5 voturi)    
    compara 0,003% cu 2-3% rata deceselor la covid (Sâmbătă, 14 august 2021, 6:43)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

    si cu 10-15% sechele grave.
 • -3 (23 voturi)    
  Conflict de interese, fals umanitarism. (Vineri, 13 august 2021, 13:19)

  Namaste [utilizator]

  Copiii mor de foamete, nu de lipsa vaccinurilor, ok?!
  • +1 (3 voturi)    
   mor de foame din cauza vaccinurilor! (Sâmbătă, 14 august 2021, 6:41)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   fara vaccinuri, nu apucau sa faca foamea, populatia fiind de 10 ori mai mica.
 • -4 (20 voturi)    
  Istoria vaccinurilor (Vineri, 13 august 2021, 14:45)

  Setalcott [utilizator]

  A mai auzit cineva sa se umple spitalele de bolnavi de boala contra căreia au fost "vaccinati", cum s-a întâmplat în Israel?
  A mai auzit cineva sa fii obligat sa te vaccinezi cu un produs biologic modificat genetic, care nu are aprobările oficiale necesare conform legii?
  Al dracului de multe premiere, dacă chiar ar fi sa facem pe istoricii vaccinurilor.
  • +2 (4 voturi)    
   Vaccinul antiCovid nu te fereste de boala (Sâmbătă, 14 august 2021, 0:53)

   Thakka [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   ci de formele grave. Este chiar asa de greu de inteles?
   E normal sa fie mai multi vaccinati decat nevaccinati in spitalele din Israel, cand aia nu prea mai au nevaccinati.

   In plus multe din avize sunt pur birocratice din cauza diferentelor din legislatia fiecarui stat.
   Cum scria cineva mai sus, daca in tarile pe care le consideram civilizate au fost aprobate toate vaccinurile mai putin cel chinesc si cel rusesc, noi suntem mai destepti decat ei?
   Avem un cadru legislativ mai normal?Ar trebui sa ii invatam noi cum se face o lege, cum se obtine o aprobare...nu?
 • -1 (3 voturi)    
  poate urmatorul virus chinezesc sa dea sterilitate (Sâmbătă, 14 august 2021, 6:39)

  Antenistontel [utilizator]

  sau chiar sars-covul-ul sa fie capabil de o mutatie in aceasta directie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by