​Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decis, luni, să trimită Corpul de Control la Spitalul Universitar de Urgență din București, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății. Spitalul Universitar a fost afectat de câteva scandaluri în ultima perioadă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Controlul de la Spitalul Universitar ar urma să înceapă mâine, potrivit surselor citate.

Spitalul Universitar este condus de medicul Adriana Nica. Potrivit informațiilor apărute în presă în ultimii ani, Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, este partenera de viață a fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Motivul pentru care conducerea Ministerului Sănătății a decis să trimită Corpul de Control este că aparatura de radiologie de la acest spital nu are avize de funcționare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) care este obligatoriu, potrivit legii.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a fost sesizată de Daniel Simion, asistent la Spitalul Universitar și avertizor de Integritate. În vara anului 2018, Daniel Simion a făcut greva foamei în fața spitalului pentru a atrage atenția asupra lipsei de condiții din spitalul în care lucrează.

De asemenea, circulă informații potrivit cărora medici de la secţiile de ortopedie-traumatologie de la Spitalul Universitar ar fi amânat mai multe operaţii, pe motiv că aparatura nu ar fi avut avizul CNCAN.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a făcut publice, în ultima perioadă, o parte dintre problemele și neregulile de la Spitalul Universitar, i-a cerut public, de mai multe ori, ministrului Sănătății, să trimită Corpul de Control la Spitalul Universitar.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății în august 2018, însă rezultatele acelui control nu au fost făcute niciodată publice de către Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a motivat, la acea vreme, că o parte dintre concluzii au fost trimise Parchetului General și nu pot fi făcute publice.

Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari spitale de urgență din București, s-a aflat în centrul câtorva scandaluri, în ultima perioadă:

  • În presă au apărut recent informații și imagini care arată că din tavanul blocului operator al Spitalului Universitar, redeschis la începutul lunii decembrie după lucrări care au durat 13 ani, au început să cadă bucăți, la puțin peste o lună de la inaugurare.
  • Luna trecută, Spitalul Universitar de Urgență București a fost amendat cu 20.000 de lei, după ce inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București au constatat nereguli în manipularea pacienților decedați. Controlul a fost făcut după ce în spațiul public au apărut imagini cu trupul neînsuflețit al unui pacient abandonat cu orele pe scările interioare.Imaginile cu pacientul abandonat pe scări au fost publicate de deputatul USR Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.
  • De asemenea, Direcția de Sănătate Publică din București a efectuat recent un control și a sancționat Spitalul Universitar de Urgență, după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a semnalat nereguli în legătură cu gestionarea deșeurilor provenite din activitatea medicală, inclusiv fluide biologice și sânge.

Precizările Spitalului Universitar:

"Astăzi, 10 februarie 2020, conducerea Spitalului Universitar de Urgență București nu a fost informată de niciunul dintre cei doi sefi ai secțiilor Ortopedie-Traumatologie că au fost amanate intervenții chirurgicale și că în programul operator erau pacienți care necesitau intraoperator contol radiologic.

In cadrul Spitalului Universitar de Urgență București există Serviciul de Radiologie care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel încât medicii de la Radiologie pot sa-i ajute pe medicii de pe secțiile de Ortopedie-Traumatologie, acestea în condițiile în care nici unul dintre medicii din cadrul secțiilor de Ortopedie-Traumatologie nu poate utiliza individual aparatura mobilă cu radiații ionizante, deoarece nu are permis pentru practici cu radiații ionizante de nivel 2 eliberat de CNCAN.

În anul 2015 și în anul 2016, Spitalul Universitar de Urgență București a plătit cursuri și există ordine de plată emise către CNCAN pentru medicii care au activitate radiologică în timpul unei intervenții chirurgicale. Medicii de pe secțiile de Ortopedie- Traumatologie au fost singurii care nu au mers să susțină examenul de la CNCAN.

Conducerea Spitalului Universitar de Urgență București face precizarea că încă de săptămâna trecută a trimis o adresă pe secții prin care șeful de secție trebuie să nominalizeze medicii care trebuie să meargă în perioada următoare la CNCAN să facă acest curs pentru a obține permisul CNCAN de nivel 2.

Reamintim că încă de la deschiderea Blocului Operator Central, șefilor de secții li s-a cerut necesarul de care au nevoie pentru a putea lucra în blocul operator central și nici atunci șefii secțiilor de Ortopedie- Traumatologie nu au menționat nimic despre faptul că medicii lor nu au permise pentru practici cu radiații ionizante de nivel 2 eliberat de CNCAN."