Corina Mihăilescu este medic de familie în Brașov și a povestit, pentru HotNews.ro, că a reușit să facă raportarea serviciilor din luna iulie către CNAS, pentru a îi putea fi decontate serviciile, vineri seară, târziu. A avut norocul să prindă un moment în care sistemul informatic funcționa. Cum sistemul funcționează în ultimele 36 de zile doar temporar, pentru perioade scurte, iar în rest este blocat, raportarea serviciilor medicale și decontarea lor a devenit un lucru care ține de norocul fiecărui medic.

Potrivit surselor HotNews.ro, o situație foarte gravă este și la laboratoarele de analize medicale, unde pacienții merg în general dimineața, cu trimitere de la medic. Și activitatea acestora este îngreunată de nefuncționarea sistemului informatic.
- CNAS a întrerupt "programat" funcționarea PIAS în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru "verificări tehnice"
Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost întreruptă programat începând cu data de 2 august, orele 23:00, până pe 3 august, la orele 07:00, pentru "efectuarea de verificări tehnice", a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Înainte de 1 august, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, instituția care răspunde de funcționarea sistemului, nu mai făcuse niciun anunț oficial pe această temă din data de 18 iulie, adică de exact două săptămâni, când spunea că se fac "teste finale" pentru repornirea sistemului.
- Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: Dar de când contează pacienții?

"1. Raportarea serviciilor medicale efectuate în luna iunie, care nu s-a putut face peste tot, deci nici facturarea acestor servicii. Casele locale au găsit, în marea lor majoritate, soluții temporare, (facturare pe estimare, stornare când se rezolvă etc), sunt însă colegi care NU au putut raporta și nici factura. Ce facem cu ei? Cum își întrețin cabinetele?
2. S-au semnat contracte adiționale până la finalul anului, ca iar nu a fost în stare CNAS să facă normele la timp, deci de mâine alte distracții, aceste contracte trebuie reînnoite în sistemul informatic. Dacă aceasta reînnoire nu se poate face, ce facem cu pacienții de mâine? Cum îi vom putea consulta, trimite, trata? Nu avem un răspuns de la CNAS încă. Poate nu au încă un nou purtător de cuvânt? Mda, greu de găsit...
3. Din 1 august începe nebunia raportării serviciilor medicale pentru luna iulie. Medicii sunt disperați, nu știu dacă serviciile medicale care nu au putut fi validate (ca PIAS indisponibilă, remember...) vor fi luate în calcul și plătite, fiindcă nu s-au ridicat filtrele si oricât încerăm să validăm servicii, fie ziua fie noaptea, când mai scapă unele, nu se validează sau se validează cu erori. Nu avem această certitudine, CNAS nu a făcut până la acest moment precizari oficial. E liniște în secțiunea comunicate, conferință de presă cu noua conducere ioc..."
Sandra Alexiu mai spunea că "Și pentru cine are dileme, nu, nu merge, e la fel de beteagă ca pe 1 iulie si zău că nu cred că ar mai trebui să tăcem! În România medicii de familie fac gărzi de noapte ca să valideze servicii în sistemul informatic prost făcut și fără mentenanță, așa se înțelege aici aplicarea directivelor internaționale privind Asistența Medicală Primară. Acces la sănătate și acoperire universală? Dar de când contează pacienții aici?"
- Sistemul IT din sănătate, lăsat fără servicii de mentenanță la bazele de date
"Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, anunța la începutul săptămânii trecute ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.
Multimnea vrea gadgeturi iar unii stiu sa faca bani din asta.
Wienerwalzer .