​​Înființarea comisiei de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate pentru pacienții cu arsuri grave, prevăzută într-un proiect de Ordin publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, este "lipsită de utilitate practică" și "intră în contradicție cu procedurile de completare a formularelor S2 necesare transferului bolnavilor netratabili corespunzător în România, proceduri descrise de legislația europeană, obligatorie pentru România, ca stat membru UE" - este concluzia la care s-a ajuns miercuri, în cadrul primei întâlniri a grupului de lucru de la Ministerul Sănătății pentru realizarea unui mecanism național de intervenție de urgență în cazul accidentelor soldate cu mari arși, potrivit reprezentanților supraviețuitorilor incendiului din clubul Colectiv.

Comemorare la ColectivFoto: Hotnews

Grupul de lucru a fost creat de Ministerul Sănătății la inițiativa a 21 de reprezentanți ai supraviețuitorilor incendiului din clubul Colectiv.

Grupul de lucru întrunit ieri a așezat la masa dialogului patru reprezentanți ai răniților de la Colectiv - Bogdan Moleșag, Liviu Popescu, Adrian Albu și Mihai Grecea - președintele și vicepreședintele Comisiei de chirurgie plastică , estetică și microchirurgie reconstructivă a ministerului, Conf. Univ. dr. Radu Cristian Jecan, Prof. Univ. dr. Dan Mircea Enescu, vicepreședintele Comisiei de anestezie și terapie intensivă a ministerului, Prof. Univ. dr. Șerban Ion Bubenek-Turconi, președintele Comisiei de medicină fizică și reabilitare, Prof. Univ. dr. Mihai Berteanu, Subsecretarul de Stat dr. Tiberius-Marius Brădățan și consilieri ai Ministrului Sănătații.

Dezbaterile au pornit de la acordul tuturor celor prezenți asupra unui aspect esențial care ține de etică și constituționalitate: trebuie acordate pacientului ars din România șansele maxime de supraviețuire pe care știința medicală de azi le poate oferi.

În acest sens, s-a făcut o analiză a situației actuale a intervenției în cazul pacienților cu arsuri grave și au fost subliniate disfuncționalități și puncte nevralgice specifice din sistemul medical.

Concluzia a fost că se impune ca măsură necesară, agreată de toți cei prezenți, schimbarea conceptului general de abordare a tratamentul pacienților cu arsuri grave în România pentru a alinia practica medicală la standardele ghidurilor European Burns Association (EBA), documentele care stau la baza normelor pentru arsuri în toate țările europene. Această măsură presupune abordarea tratamentului ca un tot unitar de la primele acțiuni care țin de medicina de urgență până la reintegrarea în familie, reintegrarea socială și profesională a pacientului, cu toate etapele necesare (inclusiv reabilitare medicală, asistență psihologică, acțiunile necesare de asistență socială), arată reprezentanții supraviețuitorilor din clubul Colectiv, într-un comunicat.

Pornind de la premisa maximizării șanselor de supraviețuire pe care știința medicală le poate oferi, grupul de lucru a căzut de acord că este necesară implementarea standardelor de acțiune terapeutică pentru pacientul ars recomandate în ghidul European Burns Association (EBA), fapt pentru care se va demara traducerea și adaptarea acestor recomandari pentru a fi propuse ca norme pentru sistemul medical românesc.

Mecanismul național de intervenție de urgență în cazul accidentelor din care au rezultat victime cu arsuri severe/mari arși va avea la bază, astfel, criteriile și recomandările din Ghidul European Burns Association.

Măsura propusă de grupul de lucru este aceea a implementării criteriilor de evaluare a pacienților arși din Ghidul European Burns Association pe baza cărora medicii cu competență în evaluare din spitalele în care ajung răniții să poată lua o decizie corectă și acoperită legal în privința transferurilor către clinici specializate în arsuri, potrivit reprezentanților supraviețuitorilor din clubul Colectiv.

Obiectivul principal al schimbării situației tratamentului arsurilor grave în România este înființarea de Centre de arși și Unități Funcționale pentru arși cu o bună distribuție în teritoriu astfel încât această complexă patologie de mare risc să poată fi abordată cu un succes cât mai mare în țară.

Până la jumătatea lunii decembrie vor fi auditate unitățile medicale din țară care pot avea competențele necesare pentru a trata și evalua gravitatea condiției pacienților arși, în vederea implementării standardelor EBA.

De asemenea, echipa Ministerul Sănătății a comunicat că a planificat operaționalizarea, până la sfărșitul trimestrului I din 2019, a unui număr de 20 de paturi pentru pacienți arși la nivel de Unitate funcțională de arși (unitate definită conform OMS 476/2017), măsură care presupune în mod obligatoriu deblocarea de posturi pentru personal medical suficient, în vederea conformării standardelor terapeutice descrise de Ghidul European Burns Association, și instruirea corespunzătoare a acestuia.

Criteriile de evaluare din Ghidul European Burns Associations vor fi determinante în decizia de a trimite pacienții cu arsuri grave într-un centru de arși din străinătate (pentru moment) sau în unități funcționale de arși din țară, în strictă dependență de dificultatea cazului și de disponibilitatea locurilor în unitățile românești.

În ceea ce privește demararea semnării unor protocoale cu centre de arși din străinătate, Ministerul Sănătății a informat grupul de lucru, prin Subsecretarul de Stat dr. Tiberius-Marius Brădățan, asupra demarării procesului de semnare a protocoalelor cu centrul de arși al Spitalului Militar Reine Astrid din Bruxelles și cu centre de arși din Turcia, urmând să fie adăugate și alte parteneriate.

Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc pe 17 decembrie 2018, la ora 14:00, la Ministerul Sănătății.

Citește și: