UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se declară îngrijorate de distribuirea unor materiale de dezinformare despre imunizare, după ce în cutiile poștale ale bucureștenilor au fost distribuite în ultimele zile pliante anti-vaccinare care conțin informații false, de tipul "vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați", "vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață" sau "pesticide în vaccinuri", cu siglele celor două organizații, dar și a Ministerului Sănătății.

VaccinareFoto: Agerpres

„Aceste materiale nu sunt produse de UNICEF, OMS sau de Ministerul Sănătății și suntem îngrijorați că distribuirea acestor informații poate avea implicații grave asupra sănătății oamenilor, în special a copiilor”, se arată într-un comunicat al UNICEF și OMS.

Cele două organizații subliniază că „vaccinurile sunt sigure, cost-eficiente și salvează viețile a milioane de copii”.

„De exemplu, vaccinul ROR este utilizat de mai mult de 45 de ani și peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de țări din întreaga lume”, potrivit sursei citate.

În prezent, asigurarea accesului universal la imunizare în România este mai importantă ca niciodată, din cauza epidemiei de rujeolă în desfășurare. Peste 2.400 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă anul trecut în România și alte 735 s-au îmbolnăvit în primele șapte luni din 2018. Până acum au murit 59 de oameni, majoritatea copii, arată UNICEF și OMS.

„Este inacceptabil că, în prezent, copiii mor din cauza rujeolei, în condițiile în care este disponibil un vaccin eficient și sigur.

UNICEF și OMS sunt îngrijorate că în România rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult sub pragul de 95% care asigură protecție pentru fiecare membru al comunității”, se arată în acest comunitat.

UNICEF și OMS recomandă tuturor părinților să își protejeze copiii, asigurându-se că beneficiază de vaccinarea de rutină.

În prezent, Ministerul Sănătății, UNICEF și OMS derulează o campanie de informare, iar materialele oficiale sunt disponibile aici.