Noua majoritate populistă din Italia a amânat cu un an vaccinarea obligatorie pentru frecventarea școlilor, cu obiectivul declarat de a modifica această dispoziție controversată instaurată anul trecut de fostul guvern de centru stânga, scrie AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Senatorii de la Mișcarea 5 Stele (M5s, antisistem) li de la Liga Nordului (extrema dreapta) au aprobat joi seara două amendamente identice depuse de fiecare dintre cele două partide și care amână aplicarea legii pentru septembrie 2019.

În numele protecției copiilor care nu pot fi vaccinați din rațiuni medicale, legea stabilește o listă cu 10 vaccinuri indispensabile. Fără acestea, nu pot fi frecventate creșele sau grădinițele, iar începând cu vârsta de 6 ani părinții copiilor nevaccinați riscă amenzi între 100 și 500 de euro.

"Amendamentul (...) va permite tuturor copiilor să poată merge la școală în septembrie. Este vorba de o ajustare în așteptarea proiectului de lege privind vaccinurile pe care îl vom depune în curând", au explicat senatorii M5S, într-un comunicat.

Chestiunea vaccinării divizează clasa politică italiană în condițiile în care mulți, atât în M5S, din care face parte noul ministru al Sănătății Giulia Grillo, cât și din Ligă contestă caracterul lor obligatoriu.