OMS a revizuit liniile directoare privind naşterea pentru a stăvili valul de operaţii de cezariană

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2018, 0:04 Actualitate | Sanatate


sarcina
Foto: Wikipedia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, joi, că a revizuit un etalon utilizat de cadrele sanitare la nivel mondial în timpul naşterilor deoarece acesta ar fi cauzat un val de intervenţii medicale de multe ori ''aplicate inutil'', precum operaţiile de cezariană, informează AFP.

Începând din anii '50, o gravidă a cărei rată de dilatare a colului uterin este mai mică de un centimetru pe oră este considerată un caz "anormal", a declarat Olufemi Oladapo, reprezentant medical în cadrul Departamentului de sănătate reproductivă a OMS,citeaza Agerpres.

Când cadrele medicale se confruntă cu o rată de dilatare a colului mai mică de această valoare ''tendinţa este de a acţiona'', fie printr-o operaţie de cezariană sau prin utilizarea unor medicamente, precum oxitocina, care grăbesc travaliul, acest lucru conducând către ''o intensificare a utilizării medicamentelor'' la naştere, a spus acesta.

Prin noile linii directoare dezvăluite joi, OMS a făcut apel la eliminarea etalonului de un centimetru pe oră. ''Cercetări recente au demonstrat că acea prevedere nu se aplică la toate femeile, iar fiecare naştere este unică'', a explicat Oladapo reporterilor în Geneva.

''Recomandarea pe care o facem acum este că respectiva prevedere nu ar trebui utilizată pentru identificarea femeilor cu risc de efecte adverse'', a adăugat el.

Deşi procentul efectuării unor intervenţii precum operaţiile de cezariană variază de la o regiune la alta, OMS a identificat ceea ce consideră că reprezintă o creştere îngrijorătoare la nivel mondial a acestui tip de practici.

Intervenţii care au fost utilizate în trecut pentru prevenirea problemelor în cazul unor naşteri complicate au devenit astăzi o practică obişnuită, a subliniat OMS.

''Sarcina nu este o boală, iar naşterea este un fenomen normal pe care femeia ar trebui să-l poată duce singură la capăt, fără intervenţii'', a mai spus Oladapo.

261 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version