Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că modelul societății liberale, occidentale este pe moarte și că o nouă ordine mondială se instalează, scrie site-ul tsarizm.com, care citează agenția oficială de presă a Rusiei TASS.

Sergehi Lavrov si Vladimir PutinFoto: Wikimedia Commons

“Modelul occidental liberal de dezvoltare, care stipulează în mod deosebit o cedare parțială de suveranitate națională - asta au vizat colegii noștri occidentali când au inventat ceea ce numesc globalizare - își pierde din atractivitate și nu mai este văzut ca un model perfect pentru toți. Mai mult, mulți oameni din țările occidentale sunt sceptici în privința acestui lucru”, a spus Lavrov.

Potrivit ministrului rus de Externe, dezvoltarea globală este condusă în prezent de “procese care vizează creșterea multi-polarității și ceea ce numim o ordine mondială poli-centrică”.

“Evident, multi-polaritatea și emergența de noi centre de putere necesită eforturi pentru a menține stabilitatea globală și pentru a căuta un echilibru de interese și compromisuri, astfel încât diplomația trebuie să joace un rol proeminent aici”, a comentat Lavrov. “În special pentru că există multe chestiuni care necesită soluții general acceptate. Acestea includ conflictele regionale, terorismul internațional, securitatea alimentară și protecția mediului. De aceasta credem că doar diplomația poate ajuta la ajungerea la înțelegeri și soluții sustenabile care vor fi acceptate de toți”, a continuat Lavrov.

“Statele Unite și aliații lor încearcă să-și impună abordarea asupra celorlalți. Sunt mânați de dorința evidentă de a-și menține dominația de secole în afacerile globale deși din punct de vedere economic și financiar, Statele Unite - singure sau împreună cu aliații lor - nu mai pot rezolva toate problemele economice și politice globale”, potrivit ministrului ruse de Externe, care a acuzat din nou SUA că recurg la „șantaj și presiuni” pentru a-și prezerva dominația.