Nimeni nu scapa de masinaria de fabricat minciuni a Kremlinului: deciziile lui Obama sunt falsificate in presa rusa; discursurile lui John Kerry, daca nu sunt modificate, sunt complet inventate. Declaratiile parlamentarilor britanici sunt citate eronat. In astfel de conditii, este extrem de dificil sa lupti simultan impotriva atator minciuni, scriu Armand Gosu si Octavian Manea intr-o analiza publicata pe Contributors.ro (versiunea originala in limba engleza).

  • Analiza vizeaza modul cum Rusia abordeaza razboiul psihologic si rolul acestuia in conflictele hibride, influenta teoreticianului militar Evgheni Messner asupra gandirii militare ruse de acum si ia in discutie guvernanta intr-un stat fragil, cu o administratie corupta, ce devine o tinta ideala pentru razboiul psihologic. Acest tip de conflict, purtat prin propaganda, manipulari, informatii false si minciuni, este privit drept o componenta-keie in razboaiele contemporane.

Razboiul psihologic atribuit Kremlinului de autorii analizei are doua componente: una interna, avand ca tinta publicul rus si din alte foste republici sovietice, cu populatie consumatoare de presa rusa), respectiv una internationala, in care sunt folosite instrumente mai complexe.

Potrivit analizei citate, caracteristicile propagandei ruse sunt: generarea de emotii puternice, agresiune, rupere dramatica de realitate, televiziunile producand o realitate tot mai complicata si mai putin predictibila. In Rusia, arata autorii, oricine nu sprijina Kremlinul sau il critica pe Putin este considerat tradator si inamic, iar impotriva sa s-a coagulat asa-numita miscare Anti-Maidan, ce combate, cu binecuvantarea puterii, orice incercare de contestare a lui Putin.

In privinta "inamicului extern", principalul dusman este America, cea care, potrivit propagandei controlate de Kremlin, doreste sa conduca singura lumea, sa-si impuna abuziv punctele de vedere asupra altor tari, in pofida faptului ca nimic nu ii da dreptul sa faca acest lucru deoarece razboiul rece s-a incheiat "la egalitate". Potrivit propagandei Kremlinului, Obama este cel care nu vrea sa discute cu Putin, nu respecta interesele Rusiei, tara pe care o trateaza condescendent.

  • Analiza il citeaza pe analistul rus Vasili Gatov, potrivit caruia "in ultimii 15 ani, Rusia a dezvoltat un anumit discurs, un fundament anecdotic pentru politica sa, bazat pe o interpretare complet subiectiva si partinitoare a evolutiilor postbelice din Europa si din lume. E un soi de intrerpretare revansarda a intelesului miscarii din 1991 - colapsul URSS - ca "victorie ilegitima a Occidentului"".

In aceasta faza a conflictului, arata aceeasi analiza, Occidentul nu e prezentat actionand deschis impotriva intereselor ruse, ci prin Kiev, unde a preluat puterea prin intermediul miscarii Maidan, atribuita CIA, dar si prin politicieni care vor sa predea Ucraina Occidentului si Americii.

Potrivit autorilor, incepand cu 2013, pentru televiziunile ruse protestatarii de la Kiev au devenit prusc fascisti, extremisti de dreapta, marionete in mana CIA, teroristi, antisemiti etc. Propaganda a devenit si mai agresiva dupa anexarea Crimeei si extinderea conflictului in Donbass. Iar imaginile folosite pentru stirile ingrozitoare prezentate publicului rus s-au dovedit a fi din alte razboaie, daca nu au fost culese chiar intamplator de pe Internet: un baiat insangerat, prezentat ca fiind din Slaviansk, era dintr-un spital sirian; tot Siria a "furnizat" si un baiat de 3 ani, crucificat, prezentat pe postul Pervii Kanal in iulie 2014; agentia Ria Novosti a scris intr-un material despre sute de cadravre gasite pe un camp din Ucraina - dar imaginea folosita era din Cecenia; o alta televiziune a prezentat un presupus lagar de razboi din Ucraina, folosind in acest sens o fotografie din Bosnia anului 1995.

O alta minciuna semnalata in analiza citata este relatarea facuta in mai 2014 de principalul post public de televiziune, care a anuntat ca 140.000 de ucraineni se refugiau in Rusia de frica guvernului fascist de la Kiev. A doua seara, reporterul vorbea despre 600.000 de refugiati. Imaginile folosite prezentau sute de masini si mii de oameni grabindu-se sa paraseasca tara printr-un punct de frontiera care, de fapt, se afla la granita cu Polonia - deci persoanele respective plecau in Polonia.

  • Analiza continua cu exemple: relatarile din teatrul de razboi au fost ilustrate cu imagini dintr-un film sau din conflictele din Irak si Siria. Alta mostra de manipulare: propaganda rusa a clonat site-ul ziarului Ukrainskaia Pravda, publicand pe site-ul clona "stiri" pe care presa rusa le-a preluat drept informatii de la Kiev.

Citeste analiza completa aici (in limba engleza)