Unuia dintre cei doi rusi acuzati ca l-au omorat pe fostul spion KGB Alexander Litvinenko cu o otrava radioactiva in 2006 in Londra i s-a dat termen pana marti dimineata sa apara prin transmisie video in fata unei anchete britanice publice privind crima.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

Autoritatile britanice afirma ca exista dovezi ca Dmitry Kovtun, impreuna cu Andrei Lugovoy l-au otravit Litvinenko, un critic al Kremlinului, cu un ceai verde in care era polonium 210 in hotelul londonez Millenium.

Inainte de moartea sa, Litvinenko l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca a ordonat uciderea sa. Totusi, Kremlinul a negat tot timpul implicarea in crima, la fel ca si Lugovoy si Kovtun, pe care Rusia refuza sa-i extradeze.

In martie, Kovtun, care initial a refuzat sa participe in ancheta britanica, a cerut a sa i se acorde statutul de "participant esential", ce se da cuiva ce ar fi putu juca un rol cheie in evenimentele investigate.

El trebuia sa inceapa sa dea declaratii prin transmisie video luni.

Totusi, saptamana trecuta el a contactat reprezentantii anchetei pentru a spune ca a primit sfaturi juridice potrivit carora este limitat de obligatia de confidentialitate pe care ar avea-o fata de investigatia rusilor in privinta crimei si ca daca apare fara aprobarea autoritatilor ruse ar comite o infractiune.

Presedintele ce conduce ancheta, Robert Owen a declarat luni ca interventia tardiva "ridica cele mai grave suspiciuni" ca Kovtun incearca sa manipuleze situatia pentru a da senzatia ca vrea sa coopereze.

Owen i-a dat termen pana marti la ora 9 dimineata sa fie de acord sa dea declaratii.