China este considerata o superputere "emergenta" - aproape fiecare referire la tara aminteste despre viitoarea sa putere globala, atat din punct de vedere economic, cat si militar. Putini pun la indoiala evolutia si autoritatea actuala a tarii. Cu toate acestea, cand vom fi capabili sa renuntam la eticheta de "emergenta" si sa ne referim la China ca la o "superputere" - la fel cum sunt percepute Statele Unite astazi? CNN analizeaza perspectivele militare si economice ale Chinei.

China - Armata de Eliberare a PoporuluiFoto: Reuters

Potrivit analistilor, China - care este deja o putere regionala semnificativa, in Asia (numai India si Japonia ofera o concurenta credibila) - isi sporeste influenta la nivel mondial prin intermediul politicilor economice pe care le practica in Africa, America Latina si Europa.

Totusi, multi experti considera ca, pentru ca o tara sa devina o putere globala adevarata, are nevoie de dominatie economica si militara de neegalat.

Lawrence Saez, lector la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra este de parere ca: "Ziua cand China va deveni o superputere de necontestat va fi cand va decide sa anexeze Taiwanul".

China priveste Taiwanul ca parte a teritoriului sau, avertizand ca va folosi forta in cazul in care insula isi va cere vreodata, in mod oficial, independenta.

"Punctul culminant este militar, capacitatea de a reprezenta o amenintare pentru tarile vecine, fara ca o eventuala actiune militara sa constituie o provocare. China stie ca ar pierde un razboi impotriva Statelor Unite astazi", adauga Saez, care crede ca China va depasi SUA in ceea ce priveste puterea militara in urmatorii 20 de ani.

Alexander Neill, cercetator senior la Royal United Services Institute (RUSI), un thinktank cu sediul la Londra, este de parere ca: "China va deveni o superputere mondiala atunci cand va fi capabila sa faca fata Statelor Unite din punct de vedere militar".

Liderii militari chinezi au negat faptul ca tara lor incearca sa devina o superputere militara; la inceputul lunii mai, Generalul Chen Bingde a declarat ca fortele armate americane sunt mult mai avansate decat cele chineze si ca tara sa nu are intentia sa concureze cu Statele Unite in ceea ce priveste puterea militara.

Saptamana aceasta, Ministrul chinez al Apararii, Generalul Liang Guanglie, a declarat: "Pentru a judeca daca o tara este o amenintare la adresa pacii mondiale, nu trebuie sa ne concentram asupra puterii economice sau militare, ci asupra politicilor pe care tara respectiva le urmareste".

Cu toate acestea, multi experti nu iau in seama declaratiile si garantiile si atrag atentia asupra cresterii accentuate a bugetului pentru aparare si a numeroaselor proiecte de aparare ale Chinei.

Oficial, in anul 2010, China a cheltuit aproximativ 80 de miliarde de dolari pentru aparare. Neoficial, se pare ca ar fi cheltuit mult mai mult. Departamentul de Aparare al SUA estimeaza cheltuielile militare ale Chinei la aproape 150 de miliarde de dolari pe an, in crestere. Bugetul Statelor Unite pentru aparare in anul 2010 a fost de 729 de miliarde de dolari.

Tot saptamana aceasta, comandantul Armatei Populare de Eliberare din China a confirmat ca tara este in procesul de reconstruire a unui portavion din epoca sovietica, asigurand ca acest lucru nu va reprezenta o amenintare pentru alte natiuni. Portavionul are aproximativ 300 de metri lungime, iar fotografii recente realizate prin satelit de catre Google Earth il arata acostat in portul Dalian din nord-estul Chinei.

De asemenea, in decembrie 2010, au aparut pe internet imagini si clipuri video cu avioane de vanatoare de generatia a cincea, J-20. Avionul conceput sa concureze F-22 (SUA) si T-50 (Rusia) este de asteptat sa devina operational in anul 2017, desi analistii cred ca va putea fi folosit la o data anterioara, prin utilizarea unui motor mai putin puternic decat cel actual.

Puterea militara nu este singura sau neaparat cea mai importanta trasatura a unei superputeri.

Joseph S. Nye, profesor la Harvard, a scris recent pentru CNN: "In secolul XXI, puterea militara nu va avea aceeasi utilitate ca in secolele XIX si XX, dar va ramane o componenta esentiala a puterii in politica mondiala".

Desi, ca putere militara este abia in curs de dezvoltare, potrivit expertilor, China este deja o superputere economica. Conform estimarilor, economia Chinei o va depasi pe cea a Statelor Unite pana in anul 2021.

Yao Yang, director al Centrului chinez pentru reforma economica la Universitatea Peking, a declarat recent pentru CNN: "Presupunand ca economia Chinei si cea a Statelor Unite cresc cu 8% si, respectiv, 3%, in termeni reali, ca rata de inflatie a Chinei este de 3,6% si cea a SUA este de 2% (mediile din ultimul deceniu) si ca yuanul chinezesc se apreciaza in raport cu dolarul cu 3% pe an (media din ultimii sase ani), China ar deveni cea mai puternica economie din lume pana in 2021".