Parlamentul European a dezbatut marti raportul despre progresele facute de Romania si Bulgaria pentru aderarea la spatiul Schengen. Raportorul Carlos Coelho a laudat ambele tari care in opinia sa implinesc toate criteriile necesare si a cerut includerea lor cat mai curand in spatiul Schengen. Coelho a sustinut ca cetatenii celor doua tari trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni UE, informeaza Novinite.

Eniko Gyori, secretarul de stat maghiar pentru afaceri europene a sustinut raportul lui Carlos Coelho, mentionand ca aderarea celor doua state la spatiul Schengen ramane pe agenda europeana si va fi rediscutata in luna septembrie. Gyori este de parere ca Bulgaria si Romania indeplinesc toate criteriile tehnice si nu considera oportuna introducerea altor criteriii noi de ordin politic.

Desi majoritatea membrilor Parlamentului European au vorbit in favoarea celor doua state, au existat si impotriviri in partea grupului Europe of Freedom and Democracy, care sustine ca includerea ar aduce cresterea criminalitatii transforntaliere. Votul asupra raportului Coelho va avea loc miercuri in Parlamentul European.