Primaria orasului New York a interzis fumatul in mai multe zone aflate in aer liber, inclusiv parcuri, plaje, piscine, centre de recreere si alte spatii aflate sub jurisdictia Departamentului Parcuri si Agrement. Interdictia a intrat in vigoare luni, scrie NY Times.

Masura este cel mai recent efort al primarului new-yorkez Micheal R. Bloomberg si al membrilor Consiliului Local de a-i proteja pe nefumatori de fumatul pasiv. In anul 2002, Bloomberg a condus o campanie pentru interzicerea fumatului in baruri si restaurante. Legea a intrat in vigoare in luna martie a anului 2003. In majoritatea restaurantelor new-yorkeze fumatul era insa interzis inca din anul 1995.

Un studiu realizat de catre Departamentul de Sanatate al metropolei in anul 2009 a aratat ca 57% dintre locuitorii nefumatori aveau un nivel ridicat de nicotina in sange, din cauza expunerii la fumul de tutun. La nivel national, 45% dintre americani sunt expusi la fumatul pasiv.

Pentru sensibilizarea opiniei publice, Departamentul de Sanatate a anuntat lansarea unei campanii in presa scrisa si audio-vizuala, precum si la metroul new-yorkez. Primarul Michael Bloomberg a asigurat ca spatiile publice vor fi, incepand de luni, "mai placute, mai sanatoase, mai curate." "Fumatorii pasivi sunt in mare pericol, iar reducerea expunerii la fum va face din New York un oras mai sanatos", a mai declarat acesta, citat de AFP.

La randul sau, directorul serviciilor de sanatate, Thomas Farley, a afirmat: "Copiii se vor putea juca fara sa invete sa fumeze."

Potrivit cifrelor oficiale, mucurile de tigari reprezinta 75% din gunoiul de pe plaje si au nevoie de aproximativ 18 luni pentru a se descompune.