Parchetul general din Ucraina a amenintat, miercuri, cu arestarea fostului premier Iulia Timosenko, inculpata pentru abuzuri de putere, apreciind ca aceasta isi aloca prea mult timp pentru citirea dosarului si intarzie astfel transferul documentelor la tribunal, informeaza AFP.

"Daca va mai tergiversa procedura, vom lua masuri in conformitate cu legea", a avertizat judecatorul de instructie Serghei Gorbatiuk.

Timosenko a fost inculpata pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.

Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesitatile sistemului de pensii. Timosenko, ce a detinut functia de premier din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana la inceputul lui 2010, respinge aceste acuzatii pe care le considera politice.

La sfarsitul lui decembrie, un fost ministru de Interne, Iuri Lutenko, apropiat al lui Timosenko, a fost arestat dupa ce Parchetul a apreciat ca intarzie sa-si citeasca dosarul. El a fost arestat preventiv.